Шеуер: Бин Ладен има религиозно разрешение да нападне Америка с ядрено оръжие и да убие до 10 млн. души
Шеуер: Бин Ладен има религиозно разрешение да нападне Америка с ядрено оръжие и да убие до 10 млн. души / netinfo

1996 година. Ленгли, щата Вирджиния. Главните квартири на ЦРУ.

Създава се специално звено, което – за първи път в историята на американското разузнаване – разработва само един човек. Това е Осама бин Ладен.

Звеното е управлявано от Майкъл Шеуер – господин с отлична кариера в Централното Разузнавателно Управление. Човек, на който може да се разчита.

2004 година. Лондон. Главните квартини на вестник Гардиън.

Журналисти от вестника разкриват, че авторът на току-що издадената книга “Imperial Hibrus”, подписал се като “Анонимен”, е човек от ЦРУ, свързан пряко с преследването на бин Ладен. Името му е Майкъл Шеуер.

Интересът към книгата е разбираем – не всеки ден активен служител на ЦРУ публикува шокиращи разкрития за възможностите бин Ладен да бъде заловен, заплахите Америка да бъде нападната с ядрено оръжие и работата на администрацията на Клинтън и Буш.

В екслузивно интервю за Дарик Шеуер разкрива как ЦРУ има възможност да залови на няколко пъти Осама бин Ладен, но всички възможности се провалят. Изнервен, Шеуер напуска ЦРУ през 2004 година. Три години по-късно е споменат поименно във видеозапис на Бен Ладен.

Въпреки внезапно сполетялата го известност и особеното отношение на бин Ладен към него, Шеуер твърди, че „бин Ладен не трябва да бъде заловен, а убит.”

Здравейте, г-н Шеуер, къде ви откривам днес?

У дома, живея в северна Вирджиния на 40-45 минути от Вашингтон.

Сигурно наблюдавате отблизо президентската надпревара за мястото на 45-минути от вас, в Белия Дом. В книгата си пишете, че последните президенти на Щатите са били изключително зле обслужвани от разузнаването. Виждате ли друга перспектива, надежда в новите кандидати за най-важното кресло в света?

Не. Не виждам такава. Няма никаква разлика между тримата, освен в изказа. Честно казано, мисля че бин Ладен и съюзниците му биха предпочели да имат МакКейн като президент, но само защото изказът му е по-суров от този на Обама и Хилъри Клинтън. Наистина не намирам разлика между кандидатите и дори мисля, че Америка ще бъде по-зле отколкото е сега през 2012 година, независимо кой е избран.

Тримата кандидати - интересуват ли се достатъчно от това, което става извън Америка?

Съществува разлика между това да се “интересуваш” и да бъдеш “интелигентен”. Те се интересуват, но не мисля, че са достатъчно интелигентни хора. Госпожа Клинтън каза преди няколко дни, че би “разрушила Иран, ако атакуват Израел”. Не знам точно какъв интерес имаме да защитаваме Израел и да нападаме Иран. Тези хора все още се държат като войници по време на студената война. Единствената заплаха, която те виждат е от държави. Но следващата атака срещу Америка ще бъде от терористи, не от държави.

Бяхте писали, че Осама бин Ладен е готов да използва ядрено оръжие, за да атакува Щатите.

Да, според мен е въпрос единствено на време.

Какво ви кара да мислите така? Имате ли доказателства?

Доказателство е, че се опитва да получи разрешение за такова нападение от 1992 година. В момента има религиозно разрешение да бъдат убити до 10 милиона американци. А и последните две администрации - тези на Клинтън и на Буш - не успяха да осигурят защита над ядрения арсенал на Русия. Мисля, че след този пропуск Ирак ще се превърне просто в номер 2 на външнополитическите провали на Америка. 



Но в едно интервю вие споменавате, че бин Ладен е критикуван от висши мюсюлмани за нападенията си през 2001 година, защото действал на своя глава, а сега казвате, че има религиозно разрешение. Тогава не е ли имал такова?

Става дума за следното - той беше критикуван не за нападенията, а че не е получил разрешение за подобна атака с толкова много жертви.

Тоест след като вече има такова разрешение - или фатва - както го наричат, вече всичко е наред за него, така ли?

Да, той беше много внимателен в действията си, за да получи такова разрешение, което му дава възможност да нападне в много по-голям мащаб от атаките на 11 септември.

Това ще рече, ча тази фатва е някакъв ислямски декрет, който разрешава нападение?

Това е решение на висш ислямски лидер, което всъщност отговаря на конкретно зададен въпрос. В случаят ал Кайда пита “Можем ли да нападнем Америка с ядрено оръжие?” И отговорът е “Да. И можете да убиете до 10 милиона американци.”

Кога е издадена тази фатва?

Месец май, 2003 година

Високопоставеното лице, издало фатвата е саудитския шейк Хамид бин Фад, който споменавате в материалите си за ал Кайда, така ли?

Точно така, той е авторът на тази фатва. Той е около 40-годишен, млад е, но е твърде влиятелен. Саудитското правителство твърди, че действията му са извън техния контрол, но това не е вярно.

Тогава, след като веднъж е издадена такава фатва, всичко е в ръцете на бин Ладен. Що за човек е той - ирационален, луд или просто твърде умен противник, който не е за подценяване?

Бих се радвал да е луд или да не е с всичкия си. Ако беше така, нямаше да е никаква заплаха за Америка и съюзниците й. За нещастие, той е много, много интелигентен човек. Той познава нас, познава Америка много по-добре, отколкото ние него. Все още ние губим две войни срещу него, а продължаваме да твърдим, че той е обикновен убиец или гангстер. Той е много талантлив мъж.

Талантлив? Вие сте казвали, че е велик дори? Това значи, че Америка трябва да го уважава ли?

Абсолютно. Да го уважава в смисъл, че е необходимо да го уважаваш и разбереш правилно преди да го унищожиш. Винаги си спомням, че през 1938 година списание Time постави Хитлер на корицата си като Мъж на Годината. Това не значеше, че той е добър човек. Значеше, че е човек, който е повлиял на хода на историята. За Америка, никой през последните 50 години не е повлиял на начина, по който се живее в тази страна, така както го направи Осама бин Ладен. Независимо дали става дума за полети със самолет, какво мислим за правителството ни, за какво се тревожим - все неща, за които не сме мислили, не сме се притеснявали преди. Той наистина е мъж, който промени американската история. И то за лошо. Ако не уважаваш такъв тип хора, те ще те смачкат

Знаехте ли за тези му намерения спрямо Америка през 1996, когато създадохте специално звено към ЦРУ за разработване на бин Ладен?

Стана ясно в периода 1996-1998 година, когато той започна да говори открито за това. Беше очевидно, че той не е обикновения терорист. Имаше много ясен план какво иска да направи и защо. Добре знаеше и как да го направи. Той беше много постоянен във времето. Америка не е имала враг, който толкова добре да знае как да ни победи от времето на Хо Ши Мин и генерал Джиап във Виетнам.

Вярно ли е, че за първи път в историята на ЦРУ работата на цяло звено е фокусирано върху един човек - Осама бин Ладен?

За първи път се случи в ЦРУ, да. Разбира се, разработвахме и неговата организация. Но въпреки това за първи път в историята на управлението се случваше нещо подобно. Най-общо казано ние сме организирани така, че да работим върху индивидуални страни или региони.

Колко агенти бяхте в това звено?

Докато ръководех в продължение на четири години звеното работеха 24 души.

Босовете в ЦРУ осъзнаваха ли какво точно представлява ал Кайда?

Съзнаваха за какво става дума, получаваха необходимите отчети от нас, но им беше трудно да приемат насериозно всичко. Отново става дума за онези неща, свързани със Студената Война и този тип мислене, за които говорихме. Шефовете на ЦРУ и политическите лидери не вярваха, че един мъж с брада и турбан на главата може да бъде истинска заплаха за Америка. За жалост и днешните политици мислят същото. Разбира се, днес говорят за ал Кайда, но това което истински ги притеснява е Иран, Северна Корея - все страни, които можем да смачкаме като бубулечка, ако се наложи.

След като сте знаели, че Осама бин Ладен е сериозна заплаха, опитахте ли се да го намерите тогава? Да разберете къде точно се крие?

Вижте, едно от големите предимства на Америка през 90-те беше, че тогава Осама бин Ладен само се учеше как да крие следите и действията си. В онези години дадохме на президента Клинтън осем възможности да го убие чрез американската войска и две възможности да го залови с помощта на ЦРУ. И той ги отказа всичките.

Защо? Да не би причина да са арабските принцове, с които Осама бин Ладен общуваше в онези години?

През моята кариера установих, че американските президенти се вълнуват много от мнението на Европа, на медиите, да не би някой да ги разкритикува. Интересуват се от запазването на икономическите си интереси в арабските страни. Винаги са притеснени от преизбирането им. И след като минат през всичко това започват да се притесняват за американците.

Сигурен сте, че ЦРУ е имало няколко възможности да улови бин Ладен?

По-скоро десет възможности и ако не ми вярвате може да прочете доклада за 11 септември, там всички са описани. Малко повече информация има и в новата ми книга.

В книгите разказвате и за един лагер в Курмал. Там сте знаели находището и на друг известен терорист?

Това е Заркауи. Ние знаехме къде е в продължение на цяла година, всеки един ден. Преди инвазията в Ирак. Знаехме в коя сграда е, знаехме в кой тренировъчен лагер е, където няма цивилни граждани. Президентът Буш отказа да го хванем, защото по онова време искаше по-голяма европейска подкрепа за нападението си над Ирак.

Имате предвид подкрепа от Германия и Франция?

Да, особено Германия и Франция. Но сега си даваме сметка, че между инвазията на САЩ в Ирак и собствената му смърт, Заркауи е отговорен за смъртта на толкова американци, колкото не е убила армията на Саддам Хюсеин за две войни.

Нека да изясним нещо. Според вас, единственият начин да спечелиш срещу ал Кайда е да няма лимит, граница на бруталността на действията ти, нали така?

Не бих го казал точно така. Имам предвид следното - за съжаление, в момента Америка се превръща в един голям Израел. Единственото, което ни остана, за да се защитаваме са войската и разузнаването. А не трябва да бъде така. Случва се така, че всичките ни политици - демократи и републиканци - продължават да твърдят, че ние сме мразени, защото провеждаме демократични избори, защото жените работят, защото пием бира, защото сме свободни. А тази война няма нищо общо с това. Враговете ни воюват с нас, заради това, което прави Америка в чужбина. Докато продължаваме така, нямаме никакъв шанс да спечелим - както ги наричат - сърцето и ума на мюсюлманите. Мюсюлманите, в голямата си част, вече се възхищават на начина, по който живеят американците. Възможността да намериш дом, училище за децата си, работа - мюсюлманите харесват това и поради всички тези възможности идват в Америка.

Вие били ли сте Ирак, Саудитска Арабия, Афганистан?

Бил съм много пъти в Саудитска Арабия. Никога не съм посещавал Ирак. А в Афганистан съм бил през 80-те, когато помагахме на страната срещу руснаците.

Какво точно става в Саудитска Арабия в момента?

Моето мнение е, че Саудитска Арабия е най-голямата заплаха за Америка днес. Частично това е наша грешка, но от друга страна - трябва да се имат предвид и апетитите на Саудитска Арабия. Те разпространяват един вид ислям по света, който е много по-опасен от всичко, правено до този момент от Осама бин Ладен. Анти-християнски, анти-западен ислям. Саудитците са империалисти. Докато бин Ладен защитава вярата си, саудитците искат да я разпространяват из целия свят. И те го правят без да се интересуват от нищо - все пак те контролират петрола, а през последните години участват активно в огромни части от американския дълг.

Има ли тогава нещо за Саудитска Арабия, което американците не знаят, но трябва да знаят днес?

Да, има такива неща. Никой от нашите президенти не е говорил открито за опасния вид ислям, който те разпространяват по света и дори в собствената ни страна. Те са много активни в Америка, а президентите ни не говорят за това. Американците не осъзнават, че Саудитска Арабия е тиранична държава. Това е една фашистка държава, която подтиска хората си и има система от затвори, където всичко е базирано на изтезания. Американците не знаят, че много голяма част от петролните пари, които Саудитска Арабия получава, отиват за финансирани на анти-американски настроения по света. Саудитците са много добри в пиар-а. Те използват някои от най-добрите американски пиар компании.

Кои са тези компании?

Те използват много фирми, особено адвокатски компании в Ню Йорк. Използват ги, за да прокарат идеята, че са прозападно настроение, модерни и т.н.

Тогава, Америка по-сигурна ли е сега или по-застрашена от терористични атаки?

Много по-уязвима е днес. Войната в Ирак показа, че много от нещата, които бин Ладен каза са верни. Америка не прави почти нищо, за да се защитава.

Какво точно трябва да направи Америка?

Има две неща, които можем да направим. На първо място, да сме сигурни, че няма опасност от използване на ядрения арсенал на Русия. След това трябва да защитим границите си. Това, което сме направили досега е като измиване само на прозорците. Нещата дотук изглеждат добре, но не превръщат Америка в по-сигурно място за живеене.

Мислите ли, че малка страна като България, но съюзник на САЩ, може да бъде част от мрежата на ал Кайда?

Нямам еднозначен отговор “да” или “не”, но със сигурност Източна Европа е едно от местата, където ал Кайда оперира. Балканите са такава зона, но нямам конкретни данни за това?

А възможно ли България да бъде мишена на терористични действия на ал Кайда?

Не мисля. По-скоро биха се опитали да установят някакво присъствие в България, за да достигнат до по-западни страни в Европа.

Но когато бяхте специален съветник на ЦРУ през 2004 двама български шофьори бяха отвлечени и убити в Ирак. Слуховете са, че та са станали жертва на оганизацията на Заркауи. Знаете ли нещо повече за това?

Не, по-скоро знам, че в онези години те атакуваха всички чужденци от страни, които по някакъв начин имат връзки с Америка. Но в същото време не мисля, че това трябва да се тълкува като атака срещу България.

Според вас ал Кайда по-силна ли е днес, отколкото беше през 2001?

Това, което каза миналата година шефът на ЦРУ е, че ал Кайда се прегрупира и днес е по-силна. Има всички индикации да смятаме, че това е така.

Тогава защо от 2001 година няма атака срещу Съединените Щати, въпреки всичко за което говорите - издаването на религиозно разрешение фатва, силните позиции на ал Кайда и т.н.?

Важно е да се отбележи, че нападение, война срещу Америка, не бива да се измерва само с експлодиране на бомби. Една война е много повече от това. Ако погледнете ал Кайда и целите, които си поставят, ще разберете. Те описват три свои цели - първата е да доведат Америка до банкрут, втората - да намалят силите ни в страната и третата - да разрушат вътрешнополитическата стабилност. Мисля, че до този момент изпълняват така поставените си задачи. И когато нашите политици казват, че ако в една атака няма експлозии и бомби значи тя не е част от войната, американците не осъзнават за какво става въпрос.

Какво тогава трябва да се направи, за да бъде светът едно по-сигурно място? Мислите ли, че залавянето на Осама бин Ладен ще помогне?

Не мисля, че трябва да го залавяме, а да го убием. Не ми се иска да го гледаме още по телевизията как отправя посланията си към мюсюлманите. Единственият начин Америка да стане по-сигурно място е да намалим зависимостта си от близкоизточния петрол.

Как се почувствахте, когато в едно от видеопосланията на бин Ладен, за които говорите, бяхте споменати лично.

Не ми спечели много приятели. Единственото, което се опитвам да кажа в книгите си, е че не трябва да се слушат нашите лидери, защото те ни лъжат. Слушайте какво казва ал Кайда, защото има голяма връзка между това какво казва ал Кайда и какво прави ал Кайда. Осама бин Ладен спомена мен и книгата ми, защото разбра, че има един американец, който е седнал и се е опитал да вникне в думите на бин Ладен. Просто трябва да чуеш какво казва врага ти.

Благодаря за отделеното време. Все пак, накрая, предвижданията ви за президентските избори в Щатите? Кой ще победи?

Мисля, че МакКейн ще спечели.