Р. Петков: Последните 20 години показаха, че думата абсурд е необятна у нас
Р. Петков: Последните 20 години показаха, че думата абсурд е необятна у нас / cнимкa: Sofia Photo Agency

Румен Петков, бивш министър на вътрешните работи, депутат от левицата - гост в предаването „Денят започва" на Българската национална телевизия.

Добро утро, г-н Петков. Благодаря ви, че приехте поканата, въпреки че, така, сте с нарушено здраве, доколкото разбрах.

Да не радваме излишно публиката.

Мислите, че има кой да се зарадва ли?

Сигурен съм.

Да ви попитам за най-актуалните неща, свързани с операцията "Октопод". Вчера вие заявихте ...

Вижте, аз и вчера казах, че трудно тази операция може да бъде коментирана от външни на МВР и на прокуратурата хора сега, защото тя някак си се обви или самообви в тайнственост. Аз поне досега аз не зная какви са конкретните обвинения, изключвайки това, което върви по медиите. Принципен е въпросът правоохранителната система да бъде подкрепяна в борбата срещу организираната престъпност. И тук трябва да кажа две неща. Ако се повдигнат обвинения и те издържат в съда, това без съмнение ще бъде един от най-големите успехи на МВР за последните 20 години. Ако не издържи в съда, ще бъде един от най-големите провали.

Според вас е възможно и втората версия да се случи?

Не допускам. При категоричната позиция, която зае вътрешният министър Цветан Цветанов, го мисля за изключено.

Вътрешният министър вчера, обявявайки за това как е структурирана тази престъпна група, йерархията в нея, с какво се е занимавала, търговия с влияние, източване на държавата, ставаше въпрос за източване на комбината "Кремиковци", срастване в доста високи етажи на властта... Той заяви, че около 10 години според него е действала подобна престъпна група. Смятате ли, че това е възможно? Вие бяхте и вътрешен министър през част от този период.

Аз не бих могъл да кажа действала или не е действала. Ако е била действала 10 години, това значи е действала по времето на няколко министри и на няколко главни секретари, разбира се, и няколко министър-председатели. Една такава заявка от устата на вътрешния министър е нещо твърде сериозно, за да си позволявам да го подценявам или да го коментирам, в каквато и да е посока. Вероятно той има своите аргументи.

Вие имали ли сте данни конкретно за тези лица да са извършвали такава дейност?

Не, не бих казал. По "Кремиковци" е работено много, получавана е информация. Тя е вървяла в различни служби - и в сигурността, и в БОП, а и в икономическа, но след като не се е стигнало до реализация, очевидно, че не е бил достатъчно набран доказателствен материал.

Там за Алексей Петров получавали ли сте сигнали, защото той е имал кабинет. Александър Томов каза, че е имал кабинет в "Кремиковци" Алексей Петров.

Да, и са водени разговори с ръководството на "Кремиковци". Аз не го коментирам от гледна точка на сигнали срещу г-н Петров, аз го коментирам от гледна точка на общото състояние на "Кремиковци". Там е работено немалко, включително там в един момент МВР именно с оглед на оздравителните процеси 2006 г. се намеси чрез противопожарната служба, чрез охраната на комбината, което според мен на онзи етап даде добър резултат въобще за комбината. Но да се каже, че е била разкрита дейността на организирана престъпна група, която се е занимавала с източване на комбината, или че е прикривана, мисля за невярно.

Той през годините, понеже за Алексей Петров говорим, той е бил служител на НСС, преди да стане съветник в ДАНС, бил е офицер под прикритие. В смисъл възможно ли е да му е било възлагано, не да организира подобна престъпна група...

Във всички случаи, доколкото аз съм информиран, той също е предоставял на съответните си ръководители в службата, в която е бил, информация за определени процеси в "Кремиковци".

Тоест той е бил с определена мисия там. Нямате наблюдение той тогава да е прекрачил от другата страна на барикадата.

Не бих могъл да коментирам такава версия.

Вчера заявихте с доза на условност - ако се докаже, че Алексей Петров е бил част от подобна престъпна група, съответно лидерът в ръководството на БСП трябва да поеме отговорност и да подаде оставка. Днес казвате пред "Труд" "до три месеца БСП трябва да е с нов лидер".

Вижте, условността произтича от това, че за последните месеци ние имаме няколко случая, в които доста широко се обявяват кампании и акции специализирани, след което не последват в същата посока действия от страна на съда. За съжаление трябва да кажа, с болка трябва да кажа, че ние като че ли възприехме обвиненията да не се повдигат от  когото трябва и присъдите да се раздават не където му е мястото. Когато примерно се казва за един политик "този е престъпник", това се възприема, че той наистина вече е  престъпник. И аз мисля, че малко позакъсня тази дискусия кога човек е престъпник - когато се произнесе съдът, когато се произнесе, с цялото ми уважение, журналистиката, или когато му се повдигне обвинение не от министър, не от представител на изпълнителната власт, а от прокуратурата. И мисля, че когато размиваме тези понятия, ние някак си уронваме правовата държава. Сега специално по случая. Мисля, че сатанизирането на г-н Станишев е грешка. Ние понякога пропускаме да... той сигурно е правил много грешки, аз имам какво да кажа. Немалка част съм казал, където му е мястото, в нашите ръководни органи. Аз не съм човек, който би си позволил да заиграва на гърба на собствената си партия. Но сатанизирането е грешка. Ние някак си пропускаме да кажем благодаря на хората, когато трябва. Ние пропуснахме, всички знаят какво ми е отношението към Иван Костов, но ние пропуснахме да му кажем благодаря за визите. Не съм първият последовател на г-н Сакскобургготски, но ние пропуснахме да му кажем благодаря за НАТО. Ние пропускаме да кажем благодаря на г-н Станишев за ЕС. Аз мисля, че той има своето достойнство и той трябва да бъде уважаван не само в политическите среди. Вижте, ако се върнем малко назад в историята, кое друго правителство направи такава стъпка към пенсионерите, практически удвояване на пенсиите, политиката на доходите, политиката на заетостта в икономиката, чуждестранните инвестиции. Коя друга държава имаше такъв ръст на чуждестранните инвестиции? Не съумяхме да го обясним, направихме грешки и това налага промени.

Защо искате нов лидер при това положение?

Вижте, ние от изборите насам падаме назад, вървим надолу, по едни прогнози на 12 процента, по други прогнози на 9%.

Да, зависи дали Живко Георгиев или Мира Радева ги е направила.

Сега, в двата случая... не, не знам дали зависи от това, но и в двата случая това е лошо за БСП, а аз обичам партията си. Аз искам да имаме силна България, искам да имаме силна социалистическа партия. Очевидно сега това не става. Ние от конгреса насам се занимаваме със семинари. Вие сте журналист и интелигентен човек, какво остана в вашето съзнание от нашите семинари?

И следих, че в Хисаря се събрахте за последно. Излъчихте, така, някои сигнали.

Само да не влизаме в конкретика.

Не, нямаме време...

Разбирам ви напълно, да. Значи, докато ние се държим по този начин, ние създаваме у обществото чувство на непотребност, т.е. на нас ни е нужна друга двигателна способност, на нас ни е нужна в добрия смисъл на думата друга агресия към обществото и очевидно не е тая конфигурацията, която може да я реализира. Казвам го с най-добри чувства. Понякога се елементаризира въпросът - тук има някакви междуличностни отношения. Не, въпросът е принципен - искаме ли силна БСП или не. Ако искаме БСП със затихващи функции, продължаваме в тоя дух. Но аз мисля, че всички, в това число и г-н Станишев на първо място, искаме силна БСП и той трябва да е ключов фактор в организирането и провеждането на този процес.

Тоест вие поставяте въпроса за нов лидер, искате оставката на Станишев, независимо от това дали Алексей Петров ще остане...

Какво значи искаме оставката, въпросът е принципен.

...ще остане, ще се докаже, че...

Не, ако там се докаже, няма разминаване според мен. Значи, там...

Не, защото нали знаете, за да се докаже докрай, трябва съдът да се произнесе, трябва да мине през няколко инстанции, минава много време.

Вижте, все пак е много важно, все пак е много важно какво точно ще повдигне прокуратурата като обвинение и каква ще бъде първата проява на съда, по мерките за неотклонение имам предвид конкретно.

А вие склонен ли сте да вярвате на това, че Алексей Петров е прекрачил от другата страна? Познавате го добре, вие бяхте...

Добре е силно казано, но, вижте, ако това е така, действително е изключително неприятно за нашето управление.

А струва ли ви се възможно?

Дотолкова, доколкото в България в последните 20 години е показано, че няма невъзможни неща и думата абсурд е необятна, не бих могъл да се наема с някакво категорично твърдение.

А това, което преди малко Александър Томов... Александър Томов, което каза преди малко, за решения, свързани с "Кремиковци", с ЦСКА, изреди още няколко случая, решения, които са взимани в кабинета на Станишев, възлагани са на служители от ДАНС да ги осъществяват, как ви звучи?

Вижте, първо трябва да сме наясно, че премиерът лично отговаряше за ДАНС. Аз не говоря само като проект и реализация, а говоря като длъжностни взаимоотношения. Сега, аз не мога да кажа какво е възлагано за "Кремиковци", какво е възлагано за ЦСКА, защото не съм бил там, още повече вероятно...

Възможно ли е било според вас, бяхте член на кабинета, да се вземе такова решение?

...още повече вероятно в този период вече не съм бил и министър. Аз, когато си подадох оставката, без някой да е водил разговор на тази тема с мен, една от причините, които посочих, бяха кадровите грешки. Казвам го не за да насочвам мисълта на зрителите ви нанякъде, а го казвам като факт, но неща, които не съм бил свидетел, не съм бил участник, няма как да ги коментирам. Сега, какво означава премиерът да каже "влезте в ЦСКА". Не го допускам, който и да е премиер.

Защото това означава, ако се приеме, че е възможно, този "Октопод", нали, това, което до момента е хванато, има някакви пипала...

Вижте, понякога наименованието на специализираните операции толкова грабва нашето съзнание, че малко ги възприемаме самостойно, самоцелно. Не мога да абсолютизирам такива неща.

Според вас, ако наистина е имало такава престъпна група, дали има по-висше ниво, дали има недосегаеми, както ги наричат, дали някой е направлявал тези пипала или това е върхът?

Вижте, аз не мисля, че в България може да се говори за недосегаеми. В различни периоди от време са провеждани различни успешни операции. Аз мога да дам примери по времето, в което аз съм оглавявал вътрешното министерство. До 2006 г. примерно бургаската група беше група на недосегаемите. Сега цялата група е в затвора. До 2008 г., края на 2007 г., г-н Куйович беше в групата на недосегаемите, включително държавата беше легализирала присъствието му тук. Сега е с много тежка присъда в затвора. Не мисля, че има недосегаеми. Нещо повече,  пак казвам, с болка го казвам - ние създаваме впечатлението, че не съдът е инстанцията, която се произнася по невинността и виновността. Днес си седим двамата с вас в това студио, единият от нас обявява лицето Х за престъпник и това се възприема вече като окончателното решение. Казвам го не за да оневинявам някого - по никакъв начин - но го казвам, защото по мой адрес са се изсипали твърде много клевети. Това са човешки съдби. Когато правим внушението, че лицето Х е престъпник, не непременно трябва да си мислим за децата му, за родителите му, за приятелите му, но трябва да си даваме сметка, че той е човек. Аз в първия месец на кабинета, за съжаление тогава като партия имахме не съвсем адекватно положение, казах в едно интервю, че уважаемите дами и господа министри трябва да знаят, че в общия случай един мандат продължава повече от един живот. Ако след известен период от време същото отношение без всякакво основание се повтори и върху тях? Аз мисля, че трябва да излезем от този цикъл, ако искаме да сме сериозна, уважаваща себе си държава и общество, но и уважавана от партньорите си държава и общество.

Според вас е възможно да има и такава... така, вероятността...

Нали виждате, че позатихнаха обвиненията срещу голяма част от министрите, публичните обвинения и говоренето. Не говоря, че това е формално притискане на съда, защото с това поведение ние като общество губим и в двата случая. Ако не се повдигне обвинение или ако няма осъдителна присъда, казваме "съдът са виновни". Ако има осъдителна присъда - добре, но и в двата случая говоренето рефлектира в българското общество и в нашите партньори. Това са изключително чувствителни и деликатни неща. Човек, през чиято душа не е минала такъв тип клевета, сигурно по-трудно ще го разбере, но като общество трябва да проявим здрав разум.

Има и такава версия, че Алексей Петров е бил задържан, за да му се, образно казано, да му се затвори устата, да говори пред следствието и пред прокуратурата, а не пред медиите в публичното пространство...

Какво значи да му се затвори? Че той сега е точно там. Каквото реши, това ще говори.

Не, мисълта ми е няма да го каже в публичното пространство, това, което каза, че зловещи тайни на прехода ще бъдат изнесени, няма да се случи, ако...

Той е имал физическото време да го изнесе, имал е физическото време да се подготви. Не знам, аз по принцип не страдам от параноизация.

Не вярвате в такава конспирация?

В България на конспирацията отдаваме твърде повече място, отколкото тя има.

По интересен начин се преплете вашата биография с тази на Алексей Петров във връзка с тази среща с Братя Галеви, организирана... по негова инициатива ли беше в крайна сметка или по инициатива на братя Галеви с негово посредничество?

Значи, по същество срещата ми беше предложена от служител на МВР и срещата се проведе в присъствието, с участието на служител от МВР, и както много пъти съм казвал, тази среща беше полезна за държавата.

А как изтече информацията за нея, в смисъл след това, то беше във вихъра на един скандал, свързан с вас?

Първо, аз не съм целял срещата да бъде нелегална. Аз не съм нелегал по принцип. Срещата беше...

Не, не, мисълта ми е как влезе в обществен оборот.

Срещата беше проведена в условия на специални разузнавателни средства, защото днес е много лесно да се приказва Братя Галеви така, Сестри Галеви иначе. По Братя Галеви министър Румен Петков е подписал ползването на специални разузнавателни средства. Как те са били ползвани, това е друг въпрос. Дали са били ползвани от съответните служби ефективно, това е друг въпрос. Защо само в този ден са били ползвани, това е друг въпрос. Но когато съм правил срещата, аз съм я правил със съзнанието, че я провеждам в условията на специални разузнавателни средства.

Въпросът ми е информацията за нея как изтече в обществения оборот? Алексей Петров има ли принос в нея или не?

Ами по един доста спекулативен, мисля, доста спекулативен и гнусен начин от тогавашен бивш ръководител в Министерството на вътрешните работи.

Тоест той няма принос в изтичането на тази информация?

Сега, не абсолютизирам да-то и не-то в случая, но по мое скромно мнение по-скоро не.

И след това осветяването му не е контрамярка срещу изтичане на такава информация?

Първо, осветляването му не е направено от мен, защото аз неговото име не съм го споменавал никъде. Този, който пръв започна да говори за срещата тук и там, той произнесе и името. Защо нашите компетентни органи не проявяват интерес към него - това не е въпрос, на който аз бих могъл да отговарям.

Да, то имаше и дело в тази връзка. Така...

Не срещу когото трябва.

Във връзка с осветяването на Алексей Петров. Добре, имат ли нужда органите на реда в момента, има ли нужда правителството от анализи, от изготвяне на доклади, на експертиза по отношение на борбата срещу престъпността?

Категорично да, от две нужди, от две неща със сигурност.

Става въпрос от хора, които са извън системата вече.

От две неща - един такъв независим, но компетентен поглед. Аз слушах едни доклади, в които се обявяваше, че в Брюксел има няколко стотин проститутки само от Сливен. Разбирате, че това е абсурдно твърдение.

Да. Не, аз не съм специалист в темата, но сигурно, да. Доверявам ви се.

Аз още по-малко, тази тема не я познавам в детайли. Но от компетентни хора, които наистина могат да направят съдържателни анализи. И второ, държавата трябва да покаже отношение към служителите. Значи, за последните години се направи много за модернизация на министерството, мъничко се направи от гледна точка на, грубо казано, битовизма, на заплащането. Немалко се направи освен за модернизацията и за базата. Днес трябва да се покаже отношение към тези хора. Винаги съм го казвал. Те са направили много тежък избор. Ние с вас сме тук, те са отвън на студа и пазят. Ние с вас сме на рожден ден на приятел, те са отвън и ни пазят, те не са на рождения ден.

Добре, тук става въпрос за хората, които са извън системата...

И трябва да им покажем...

Те са извън системата и мислят да правят анализи, не е ли малко странно това?

Системата се нуждае от две неща. Първо, от такъв тип анализ и експертиза. И второ, от отношение на държавата към системата. Веднага ще се каже "в условия на криза сме, няма пари". В условия на криза естествено процесите на дребната, битовата да я наречем, престъпност, която е най-страшната, тя е най-големият бич за обществото, се засилват много, защото гладът принуждава определени групи да извършват такива противозаконни действия. Затова трябва да се покаже отношение.   

Добре, но те дали могат да пишат такива адекватни анализи, при условие че вече не са в МВР...

Ако говорим за хората, които са извън системата, ако става въпрос...

Става въпрос за Алианс за сигурна България, който вие приветствате, интервюта дадохте.

...дотолкова, доколкото познавам неговите учредители, трябва да кажа, че това са изключително сериозни и подготвени хора, и те са способни да направят такъв тип анализи.

Дори и от това, че вече не са в МВР, от това няма да пострада анализът.

Не мисля, че това им пречи... по никакъв начин няма да пострада анализът. Още повече те са обективни хора. Знаете ли, това са хора, които са формирани да служат на държавата, и ние на тях също трябва да кажем благодаря, защото вие си спомняте 2005, 2006 година колко клетви бяха, че България няма да влезе в Европейския съюз или че ще влезе при унизителни условия, и то точно в Правосъдие и вътрешни работи. Това са хората, които със своята енергия, със своя професионализъм, със своя морал, направиха възможно пълноправното членство на България. И политиците сигурно, но на първо място тези хора, които България... показаха, че България има енергична правоохранителна система. И на тях също трябва да може да кажем благодаря ви.

Така е, но за да има смисъл от анализи, трябва някой да ги прочете. Бихте ли посъветвали премиера, президента да поръчват такива анализи, да ги чете, конкретно от тази структура?

Категорично, в цял свят има такава практика. Не само от тази структура, ние имаме утвърдени структури - Центърът за изследване на демокрацията. Това е нова структура, която има много сериозен потенциален, експертен състав.

Вие стоите ли зад нея? Има такива съмнения.

Какво значи да стоя зад нея? Те се броят на пръсти нещата, в които не ме подозират. Но това са си самостоятелни хора... аз понякога се смея, понякога не зная как да реагирам, като кажат - еди-кой си от вътрешното министерство е човек на Румен Петков. Абе него го назначил Димитър Стоянов, те викат, че е човек на Румен Петков. Те са хора на държавата, те служат на държава и общество. През главите им са минали, на някои от тях сигурно по десетина министри. Това не им пречеше да служат на държавата и на обществото честно и почтено.

А дали биха могли да послужат като гръбнак на някаква нова структура при евентуално преформатиране на политическото пространство? В смисъл не партия непременно, някакво движение, някаква организация?

Не мисля, че специално като структура биха се ангажирали с каквато и да е политическа идея. Пак казвам, това са в голямата си част почтени хора, за които общество и държава имат съдържание като понятие.

Добре, казахте, че трябва нов лидер на БСП, ама не казахте кой да е.

Ами, вижте, трябва ни опитен човек, който има национално звучене, който има национално познаване, лесна разпознаваемост. Мисля, че още един лидер на партията, който се запознава с нея, след като я оглави, ще ни дойде в повече. Трябва ни спокоен човек.

Това, Станишев имате предвид, който се запознава.

Трябва ни... Не, не, не, нямам конкретно предвид никого. Трябва ни човек, който ще внесе спокойствие.

В момента типаж чертаете, нали така, без да казвате име, чертаете типаж?

Да.

Защото един ваш колега очерта също типаж, но каза име. Това име как ви се струва - Георги Кадиев.

Кое име? А, Георги направи една много добра кампания в София, но мисля, че това не е достатъчен аргумент да търси лидерския пост в БСП. Пак казвам, на БСП й трябва човек, който я познава, човек, чиято ръка е на пулса на БСП, човек, който има широко разбиране за левицата и много опит. Защото в момента в БСП, не казвам, че БСП е кълбо от нерви, но в БСП има напрежение. Аз познавам партията.

А знаете ли го човека, в смисъл сега не му казвате името, но...

Е, вижте сега, да концентрирам огън върху някого, не си струва, мисля, толкова рано сутринта.

Евгени Узунов?

Евгени е опитен човек във всички случаи.

Подходящ е за тази длъжност?

Е, доколко е подходящ, това е друг въпрос, който няма да го решим тук, във всички случаи.

В смисъл - би могъл да... Питам ви за мнение, аз не  го решавам и най-малкото не съм делегат на конгреса, не съм член на БСП, така че не мога...

Което е поправимо.

Не мога да го решавам въпроса. Има качества според вас, така ли?

Много хора имат качества. Въпросът е да бъде намерен човекът, който е трудно уязвим. Значи неоклеветен човек няма, може да има някои дребни изключения, но неоклеветен човек няма. Аз говоря да е трудно уязвим, реално, човек, който ще бъде приет от обществото, човек, който има своя визия, човек, който има своето разбиране и енергия да прави политика. Енергия, за да бъде чут от обществото. Защото самоцелни движения ние правим и сега. Семинар, семинар, семинар - пресконференция, семинар, семинар, семинар - пресконференция.

По-добре ли е  конгрес да се свика, за да няма самоцелни движения? Извънреден или заседание на...

Но с участието на г-н Станишев. Това трябва да е процес, в който г-н Станишев да участва активно. Пак казвам, ние при всичките си критични бележки, трябва да можем да казваме и благодаря.

Крайният срок е три месеца, така казвате?

Ами, вижте, ако г-н Борисов реши и отиде на извънредни парламентарни избори в края на годината...

Според вас е вероятно това?

А иначе защо да дава преди две седмици някъде серия от интервюта, в които имаше един натрапващ се абзац, във всички интервюта, различни неща, но едно се повтаряше навсякъде - ако усетя, че нямам ресурса да управлявам, един час по-късно си подавам оставката в Народното събрание. Някои го разчитат само като предупреждение към неговите партньори, каквото и да означава това, в Народното събрание. Аз мисля, че това беше заявка пред обществото и тя не трябва да бъде подценявана.

Тоест, ако има такъв сценарий, БСП, за да влезе в кондиция, трябва да си смени лидера, да проведе...

Достатъчно навреме с участието на г-н Станишев да се подготвим за една активна, солидна кампания.