Простор
Простор / QM България

Един от най-решаващите детайли, когато нещата се случват, е къде се случват. Затова и мястото за срещата ни с Уилям Савая и Паоло Морони не беше случайно избрано. Случи се в слънчевата градина на издателство QM България в един летен следобед.

Уилям е роден в Бейрут, италианецът Паоло пък се гордее с българската си нишка и отдавна мечтае да усети отново ритъма на София, защото "всяко място има своя душа и свой дух". Че местата са важни доказва смелостта да се заличават и сливат разстоянията помежду им, а за по-кратко тази смелост тук наричаме простор.

Срещнали се на един площад, мястото е Милано. "Вечер посещавах места с лоша слава и там го срещнах на една витрина", шегува се Уилям, след което конкретно разказва какво го отклонило от заниманията в Саудитска Арабия. Способността да откриваш е способността да твориш и така преди 26 години двамата артисти, творци - или уточняващото дизайнери - креативно се поздравили с дизайнерската компания Sawaya&Moroni. От тогава до днес единственото правило, на което се подчиняват, е безпощадна свобода отвътре-навън, и обратното. Професионалният им небосвод блести от звезди, като за майстори от висините като Жан Нувел и Доминик Перо е чест имената им да греят точно там.

Уилям Савая и Паоло Морони посетиха София за петия рожден ден на българското издание на списанието за интериорен дизайн Bravacasa. В слънчевата градина на QM България те изградиха специална екоподарък - инсталация за екипа на списанието и издателите му. Както е видно, тук творческият мотив рециклира пластмаса. "Можехме да направим по-показни неща, но предпочетохме да представим нещо по-достъпно, по-честно, по-директно. Защото проблемът със замърсяването на местата, в които живеем, засяга всички".

За видеоинтервюто за екипа на Дарик инсталацията също беше специална - виждате столовете Bella Rifatta / designed by William Sawaya /, чието ситуиране на заден план съвсем не е неволно.

Извън всяко съмнение най-важното им удоволствие е тяхната работа. Да, те общуват така, както работят - с неизменните чувство за хумор и творческа самоирония, с която категорично запращат тенденция в речника на мръсните думи. "Единствено важно е да се следват естествените импулси", съветва Уилям, а след него Паоло тежко отсича: "Деня, в който ми кажат, че съм дизайнер или някаква личност, която е в тенденция, ще се запитам в какво съм сбъркал".

След 26 години заедно креативният ентусиазъм никак не ги изморява. Днес Уилям Савая и Паоло Морони мечтаят за нови пространства, които да овладяват противно на предначертаната за тях логика. Например - би било вдъхновяващо да се гъделичкат допирните точки на дисциплини като философията или пък антропологията, защото те в близък кадър познават и усещат човека. За взаимопроникването на всевъзможни творчески енергии са нужни местата и ето тук те виждат простор.

На финала на тази слънчева среща се настанихме в словесен спор за столове. Досещате се, Bella Rifatta в далечината е най-удобният стол, както твърди Паоло. Но пък Уилям по принцип е завистлив и завижда за стола на Якобсен. Тук се измъквам и ако не ви допада този отворен край, се забавлявайте с пълната видеоверсия на интервюто с Уилям Савая и Паоло Морони.

Простор
netinfo