Проф. Кожухарова: Ако трябва да убеждавам за ваксина майка, която чете в интернет, или ромка с пет деца, отивам в махалата
Проф. Кожухарова: Ако трябва да убеждавам за ваксина майка, която чете в интернет, или ромка с пет деца, отивам в махалата / netinfo

Имунизационният обхват в България е добър, като задължителните ваксини покриват при повечето заболявания около 90-95 процента от населението, което подлежи на имунизация. Това обяви в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология.

По думите й глобите са изключения, особено глобите по отношение на родители, които не са имунизирали децата си: „Моето мнение е, че бих глобявала колеги, които съвсем непредпазливо пишат, че са имунизирани всички деца, а пък то не е така".

Според проф. Мира Кожухарова няма проблем с ромското население - там нещата просто трябвало да се обясняват. Здравните медиатори - млади хора от ромски произход, съдействали, за да се спечели по-лесно доверието на хората в махалите. „По принцип те не са недоверчиви хора. Ако трябва да избирам кого да убеждавам да имунизира детето си, майка, която нонстоп чете в интернет или една майка от ромски произход, която има 5 деца, честно ви казвам, отивам директно в махалата и ще имам успех", коментира проф. Кожухарова. По думите й тъкмо благодарение на ваксините, днешните млади майки не знаели за доста болести.

Да започнем с последния случай. В Разлог почина учителка от вирусен менингит. Има ли ваксина срещу менингит?

По принцип има, но тя не е включена в имунизационнния календар на България и не се прилага. На пазара у нас я има в списъка на препоръчителните ваксини.

Но няма голям интерес.

Препоръчителните ваксини, които се правят срещу заплащане, са оставени на решението на гражданите. Ние разпространяваме тази информация за препоръчителните ваксани, които са одобрени от Министерството на здравеопазването и даваме съответните напътствия, как да се ползват. Обикновено, когато хората пътуват в рискови области или знаят или някой ги съветва, се имунизират. По принцип не е много високо търсенето на препоръчителните ваксини, вероятно и във връзка с това, че трябва да се заплащат.

Хепатит, полиомиелит, туберкулоза, морбили, рубеола, тетанус, дифтерия, това най-общо открих като ваксинации в България, според имунизацонния календар.

И още малко.

Това какво струва годишно на държавата, има ли проблем с осигуряване на средствата?

До момента не е имало проблем с осигуряването на тези средства, които представляват един нищожен процент от разходите на Министерството на здравеопазването и на държавата, във връзка със здравеопазването.Имам предвид издръжката на болниците, закупуване на лекарства за определени видове заболявания и така нататък. Ако тръгнем в посока икономическа ефективност на влагане на парите на държавата, до миналата година, парите бяха от държавния бюджет. От тази година закупуването на ваксините трябва да стане с парите от здравната каса.

Имаше един проблем. Лекари протестираха, че тази дейност се вади от държавата и отива към Касата.

В момента такъв е законът.

Технически има ли проблем?

Надяваме се да няма проблеми. Все още не са закупени ваксините. Аз също имам определени възражения за преместването на това задължение на държавата, защото за всяка една държава сред основните й приоритети, трябва да бъде защита на населението й от заразни болести. Това е въпрос на сигурност на обществото, на сигурност на държавата, не е само медицински проблем. Но така или иначе, в момента законът така е решил.

Дано няма чисто процедурни проблеми.

Разчитам, че няма да има, защото колегите от Министерството на здравеопазването, които отговарят за имунизационната програма, активно съдействат на своите колеги от Здравната каса. Мисля, че те трябва да закупят тези ваксини. Получава се известно противоречие, например Касата може да закупува препарати, досега беше само за лечение, сега и да профилактика, за здравноосигурените лица. Здравноосигурени от държавата са децата до 18-годишна възраст, но ако вие нямате здравна осигуровка, Касата няма право да харчи пари за вас, ако нямате здравна осигуровка. Това от гледна точка на Касата, която е финансова институция, е абсолютно правилно. От моя гледна точка, като епидемиолог, е абсолютно погрешно. Затова имам известни възражения. Би могло да се се дискутира по този въпрос.

Стои ли въпросът, че тези неосигурени българи ще бъдат лишени от имунизация, ако в рамките на тази година е тяхната година за реимунизация?

На практика става дума за реимунизация против дифтерия, тетанус, която се прави на възрастното население. Ако ви кажа, че имаме идея да не ги лишаваме от тази възможност, това ще бъде в противоречие със закона, така че няма да ви казвам нищо. Касата няма право да финансира такива лица.

Касата ли да питаме? Те ли ще ни кажат какво ще се случи?

Формално какво могат да ви кажат? Те не могат да плащат за вас, ако не сте здравносигурена. Аз не съм длъжна да ви плащам профилактиката. Излиза, че аз, която си плащам редовно здравните осигуровки, трябва да платя вашата профилактика. Това категорично е в противоречие със закона. Законите, според мен, винаги трябва да се спазват дори когато не ги харесваме. Когато не ги харесваме, трябва да си казваме какво не харесваме в тях.

Наша задача е да проверим колко българи могат да бъдат лишени от нужната реимунизация, на база, че в момента не са здравноосигурени, по каквито и да е причини.

Те нямат и общопрактикуващ лекар и лека-полека изпадат от системата, поне неформално.

С редовните имунизации, които трябва да бъдат слагани, контролът по-силен при децата ли е ? Как се справяте с проблема с ромското население, може би имате по-ясни данни, какъв процент отказват или не стигат до имунизация?

Аз лично не мисля, че имаме проблем с ромското население. Аз доста отдавна работя с ромското население, имам много добри приятели сред тях. При тях има проблем, в смисъл, че е необходимо нещата да се обясняват и профилактичната помощ да се доближава до тях, а не да очаква те да я потърсят активно. Но доколкото основните имунизации, с изключение на реимунизацията портив дифтерия, тетанус, които се правят в детска възраст, всички деца от ромски произход са осигурени от държавата, както децата от друг етнически произход. Тоест, те имат право да имат личен лекар и държавата, сега вече Здравноосигурителната каса, закупуват за тях ваксини. Техните ваксини са осигурени. От тук идва въпросът те да се възползват от правото си да бъдат имунизирани. За да знаят, за да бъдат добре информирани, ние от няколко години работим с така наречените медиатори. Това са обикновено млади хора от ромски произход, добре образовани, с които ние провеждаме обучение и те много ни съдействат да спечелим по-лесно доверието на хората. Макар че те не са недоверчиви хора, по принцип. Ако отидем двете и им обясним за какво става въпрос, те няма да откажат имунизация на децата си, защото нямат тези висши псевдонаучни, псевдоинтелигентски съображения против ваксините. Ако трябва да избирам кого да убеждавам да имунизира детето си-майка, която казва "В интернет пишеше, че..." или една майка от ромски произход, която има пет деца, честна дума ви казвам, отивам в махалата директно. И ще имам успех.

Като казахте майка, която се рови в интернет, най-сериозният проблем е притеснението от усложненията и страничните ефекти, при ваксините?

Не мисля, че е това. Най-основният проблем е предубеждението, а на базата на предубеждението, след това се търси каква причина да посочим, все пак нещо трябва да кажем. Аз съм по принцип против. И преди много години имаше такова нещо "Аз тази книга не съм я чела, но тя не е хубава".

Все пак, с какво могат да бъдат убедени тези невярващи, съмняващи се, най-просто притесняващи се родители? Ако им изнесем данни за усложнения, настъпили след поставяне на ваксина или ако ги убедим, че става въпрос за минимален процент, нещо много индивидуално.

Този процент, че е минимален, минимален е. Даже аз не бих започнала да коментирам качествата на ваксините, които според мен са безспорни, защото това са ваксини, които се прилагат в целия свят и контролът върху тях е изключително силен. По-скоро бих коментирала колко са опасни заболяванията, защото изборът е прост: от едната страна е възможността детето ти да се разболее от някоя болест и да умре, от друга страна е някакъв хипотетичен страх от нещо, което не знаеш какво е. Благодарение на ваксините, на това, че от поколения в България добре действа имунизационната система и много хора са имунизирани, тези млади майки не знаят за доста болести и те не знаят само благодарение на това, че тези имунизации продължават.

Да сравним ефекта с дефекта като съотношение.

Като ги сложим на кантар, нещата са ясни от пръв поглед. Като се разболееш от детски паралич - първи шанс, когато се разболееш с парализа, най-лошото е - умираш. Следващият, който не е толкова лош, но не е и блестящ е цял живот оставаш така. Срещу което стои една инжекция срещу детски паралич, при която може да се вдигне температура и бебето да плаче, защото го боли ръчичката. Аз предпочитам да плаче и да го боли ръчичката, но след това да си ходи на крачетата.

Има ли статистика, която обхваща имунизациите в рамките на задължителния имунизационния календар и има ли глобени българи?

Статистика има. При всички сътресения на нашата система на здравеопазване, имунизационната система претърпя най-малко сътресения, тя продължава да работи. Тя продължава да работи в продължение на много години. Създадена е в началото на 50-те години, тоест, ние всички сме живи и здрави, в определена степен благодарение на тази имунизационна система. Такава статистика се води оттогава, води се на регионално ниво, на централно ниво, с която се занимава и Националният център по заразни и паразитни болести. Ние имаме едни доста добри обобщени данни, които показват, че имунизационният обхват в България е добър. При повече заболявания, примерно към 90-95%, при някои от ваксините малко по-нисък, но във всички случаи не е 100% и във всички случаи това не е абсолютната истина. Примерно, деца, които нямат общопрактикуващ лекар, по някакъв начин не се включват в системата, но малък е броят на неимунизираните. Малък, но тези, които не са имунизирани са застрашени от заболявания. Някои от причинителите спират да циркулират, други не. Има такива болести, срещу които защитата е абсолютно персонална, имунизирано е детето, то няма да се разболее. Съседното дете, което няма ваксина, има риск да бъде заразено и впоследствие да се разболее. Затова настояваме да има висок обхват, контролираме го.

Глоби налагат ли се?

Глобите са общо взето изключение, особено глобите по отношение на родителите са съвсем изключение. Не се занимаваме с такава дейност, нямаме такива данни. Имаме информация за глобени колеги. Лично аз, ако питате за моето мнение, бих глобявала колеги, които съвсем непредпазливо пишат, че са имунизирани всички деца, а това не е така. Това би могло да има много тежки последици. Но това го казвам хипотетично. Не мисля, че имунизационната ни система я има благодарение на глобите, по никакъв начин. Става дума за добър контакт на епидемиолозите с общопрактикуващите лекари, добър контакт с хората, с родителите.

Сега се върти една дискусия за рекламния ефект на тази ваксина срещу рак на маточната шийка, коментират се нейните качества. Вие лично бихте ли препоръчали поставянето на тази ваксина на свои близки, познати, тъй като се твърди, че не е доказана ефективността и на 100%?

Първо бих казала, че това е ваксина срещу човешкия папиломен вирус, който е един от основните причинители на рак на маточната шийка. Не бих наричала ваксината ваксина срещу рак на маточната шийка, защото това е заблуждаващо. Ваксината се прилага във почти всички европейски страни, в България тя е препоръчителна ваксина, за която имаме и национална програма. Лично аз категорично я препоръчвам на момичетата, без да мога да гарантирам, а и никоя ваксина не дава 100% защита. Простичко бих го казала: тази ваксина ви дава някакъв шанс, нека не го измерваме. Когато се заговори за рак на маточната шийка, всяка една от нас е готова да се хване за най-мъничкия шанс. Този не е толкова малък. Възползвайте се.