Превозвачите пак заговориха за протести
Превозвачите пак заговориха за протести / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Превозвачите пак заговориха за протести
40110
Превозвачите пак заговориха за протести
  • Превозвачите пак заговориха за протести

До късно снощи превозвачи, търговци на горива и управляващи набелязваха нова поредица от мерки за ограничаване на растежа на горивата. Оказа се обаче, че след като уж миналата седмица всичко тръгна по мед и масло, позициите отново се разграничиха. Председателят на Националното сдружение на автомобилните превозвачи Ангел Попов излезе от срещата буквално удивен, че не може да намери общ език с представителите на финансовото министерство и митниците, които този път не бяха представени на най-високо ниво, а само с експерти.

Предишната седмица с премиера срещата мина чудесно, но тази ни развали мнението за средното ниво в Министерството на финансите, особено за митниците. Нищо не стана. Премиерът миналия път разбра нашите предложения, че са икономически изгодни и за нас като превозвачи, и за търговците на горива, и за държавата.

Къде се разминаха позициите ви?

Ние предложихме да се възстановява ДДС на чуждестранните превозвачи, каквото ние си връщаме от Германия и Австрия и другите европейски страни. Това и другото е ограничението от 550 литра за влизане в България, каквото ние имаме за влизане в Турция. Нормално е да има реципрочност. Това е една европейска резолюция, която обаче фиксира 200 литра. Не е проблем на база на реципрочност да се въведе и 550.

Нормално е, когато се връща ДДС-то и същевременно има ограничение от 550 литра, като всички казват, че при нас горивото е най-евтино. Само си представете какъв акциз ще влиза в тази държава! Това са огромни суми, аз не искам да ги коментирам, но да речем, че са 10 млн. на година. Според нас са 80 млн. лева.

Точно в това се разминаха нашите виждания, за тези ограничения. Но това не са само ограничения, а и облекчение за чуждите превозвачи. Много са нещата, дълъг беше разговорът, много неща казахме, много примери и цифри дадохме. За съжаление, пак се стигна до образуването на комисия – първа, втора.

Това ще обърне ли вашето становище да не протестирате по време на преговорите, след като очевидно не сте били чути?

Категорично не бяхме чути. Следващата седмица ще имаме среща между всички превозвачи. Ние имаме единогласие, всички мислят в тази посока. Но ако нещата продължават така, най-вероятно ще се стигне до протести.

Ако ви поканят отново на среща в този формат, ще отидете ли?

Ние ще поискаме да знаем предварително за какво е срещата и в писмен вид да кажат: ние сме решили това, това и това. Иначе всичко е безсмислено! Ето час и половина колегите убеждават митниците, че това трябва да стане, че трябва да има проверки. А има голям черен пазар! С тези проверки ще се удари и черният пазар.