Премиерът: Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш
Премиерът: Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Убийството на прокурора Николай Колев ще излезе на 100%, полицията е работила перфектно по него. Това заяви премиерът Бойко Борисов. Премиерът Борисов смята, че данните, събрани преди седем години от полицията, и разработките по убийството на прокурора Колев, не са изгубени и ще доведат до стопроцентово разкриване на този разстрел. Той подчерта, че бившият главен прокурор Никола Филчев не е пречил на разкриването на убийството и е дал указания делото да се разследва с всички сили. Пред журналисти той коментира още:

Аз съм убеден сега истината по това убийство и съответно разработките, които има и не само на това убийство, ще излязат и в това съм убеден.

Кой ви пречеше да работите и кой спираше тези разработки?

Вие сами знаете, че винаги прокуратурата е господарят на досъдебното производство и аз не мога да кажа отсега това, което ни е пречило. Мога да кажа само, че има достатъчно данни, всички надлежно са събрани, които са предадени на прокуратурата и мисля, че това убийство на прокурора Колев ще излезе.

Сигурен ли сте, че всички тези данни все още се пазят в прокуратурата и не са изгубени?

Голяма част от оперативните работници ги помня наизуст. Вярвам, че и те ме помнят, но в интерес на справедливостта трябва да кажа, че в нощта на убийството главният прокурор Никола Филчев ми се обади и ми каза да работим с всички сили по разкриването на това убийство.

Имате ли някакви данни, че Филчев има някаква връзка...

Бях ясен и точен. Ние сме работили перфектно по този случай. Не мога да кажа дали това са правили и прокурорите, които са разследвали това дело. Полицейската работа е свършена 100% и знам, че го има в делата. А оттам нататък не мога да отговорност, още повече, че не знам след мен какво е станало. Но помня и пред вас казах, че имаше в мобилната клетка на Пирогов три разговора по секунда-две точно преди убийството, с които си препредават, че прокурорът Колев идва. Тогава доста неща се свършиха и аз мисля, че сега на колегите никой не им пречи да стигнат докрай.

Това, че делата непрекъснато се дънят в съда - чухте и какво им казах сега на съдиите: пожелах им честит празник, но тъй като г-н Груев завърши доклада си с това, че честити и на всички българи, пожелах след февруари и юли, когато излязат докладите на Еврокомисията, тогава да можем да си честитим. Ако са такива, каквито бяха досега, просто не си заслужава да си честитим.

Делата се дънят, защото едното от двете неща е грешно - или съдът, или прокуратурата. Не може всички дела да се провалят. И двете са грешни - в едни от случаите прокуратурата не си върши работата, в други съдът, както беше в случая с „Килърите".

Защо вътрешният министър Цветан Цветанов дава оценки за работата на съда?

Министър Цветанов беше под огромен натиск и от Парламента, и от медиите.

Кой има интерес от това министър Цветанов да бъде натискан и вече да не бъде министър?

Със снощните си две операции той се справя прекрасно. Аз го познавам много добре по характер. И не мога да разбера как хора с 1-2% рейтинг дават оценка на хора с по 50-60% рейтинг. Крайно време е да престанат с това. Това да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш. Този натиск си го обяснявам с това, че болшинството от вашите колеги го изкарват такъв, какъвто не е. Ето, има покана от директора на ФБР да го посети в САЩ. Четете между редовете, точно това казах и на съдиите сега. Не можем да говорим колко сме добри, имам предвид съдебната система, и в същото време - това самите съдии го казват - какво значи Върховен касационен съд: справедливост, държавност, и като се подложат на мониторингова система от Брюксел, сиреч да те проверяват непрекъснато, показва, че точно устоите на държавата са застрашени. Нещо там не е наред. И затова им пожелах да има похвала в доклада за тях през юли, защото от страна на правителството всички забележки ще бъдат отстранени на 100% - и промени в законодателството, всичко, което съм изпратил до г-н Барозу. Нека и съдиите да направят същото.

Ако Цветанов влачи надолу рейтинга на правителството, както показват социолозите, и тогава ли няма да се откажете от него?

Аз на социолозите не им вярвам. И от 78% да слезеш на 50%, пак е много високо. А ако си бил на 12 и станеш на 20 е много ниско. Пожелавам на тези, които го критикуват, да стигнат неговия рейтинг. Знаете ли как ще се радват в Синята коалиция, ако имат рейтинга на Цветанов? Тогава няма да можем да им затворим устата. Те при 2% правят панаир всеки ден.