Постъпката на Касим Дал е червена светлина за ДПС
Постъпката на Касим Дал е червена светлина за ДПС / netinfo
Постъпката на Касим Дал е червена светлина за ДПС
37079
Постъпката на Касим Дал е червена светлина за ДПС
  • Постъпката на Касим Дал е червена светлина за ДПС

Енвер Хатипоглу, представителят на ДПС в Турция, коментира в интервю за Денят на Дарик решението на Касим Дал да напусне Централното оперативно бюро на партията и обръщението му до структурите, в което доскорошният втори човек в ДПС обявява, че заради поведението на лидера Ахмед Доган, "каузата ДПС" е изчезнала, а партията е в тежък "вътрешнопартиен колапс" и "небивала изолация".

Г-н Хатипоглу, изненада ли ви оставката на Касим Дал и онова, което ви написа в обръщението си до структурите?

Структурите не са изненадани. След откриването на досиетата - даже много въпроси имаше към г-н Дал още преди отварянето на досиетата по този въпрос, но след като се разкри досието на г-н Доган. И тогава той само каза: "Извинявайте, аз също вярвах и сега вече знам истината, и всеки трябва да си направи равносметка по съвест". Това, че г-н Дал подаде оставката си - той е човек, който е репресиран по затворите и който е обяснявал на електората, че е за защита на техните права и свободи и e срещу агентурата, мисля че това е най-правилният ход, който можеше да се направи. Повечето хора в Турция от тази гледна точка гледат на това.

През последните години имат ли хората съмнения, че "Каузата ДПС" изчезва, че се изолира партията и че не се ръководи както трябва?

Да, да - това особено в последните две години беше по-засилено.

Сега мислите ли, че това ще разцепи партията, че ще раздели избирателите?

Гласоподавателите в Турция, много пъти съм го казвал, са хора, които са с високо съзнание и опит по време на изборите. И мисля, че скоро - нека да видим ръководството на ДПС с какво обяснение ще излезе. Не може да се каже само, да се подхвърли от някой, че това е въпрос на гордост, защото всички знаем, че когато става въпрос за бъдещето на партията, никой от членовете на партията не проявява гордост. Така че нека да изчакаме малко и хората наистина съзнателно и много чисто ще вземат позиция. Защото те наистина са грамотни - хората гласуват с ясно съзнание, а не както се пише, че гласуват под строй. Не може да накараш хората така да гласуват, особено тях там, които са изпитали и огорчението, и обидата, и болката. Не е лесно да си емигрант.

Казахте гордост, имате предвид честолюбие - че Касим Дал не е бил в ръководството, че е махнат от зам.-председателския пост?

Аз не вярвам, че това го е подтикнало, защото в неговото обръщение ясно пише, точно и конкретно. Ако беше някаква гордост, той още в Централния съвет сигурно щеше да се противопостави, а той даже спря хората, които се противопоставиха на решението на председателя г-н Доган. Той спря и каза "не искам чрез моето име или заради мен да има кавги". Даже ги тушира, а човек, който го прави за гордост, би реагирал.

Ахмед Доган е на ход, коментира се вече и че лидерът трябва да бъде друг?

Човек, който участва в създаването на партията и по време на изтърпяването на "наказанието" в затвора и до тоя ден, аз не съм чувал от името на г-н Дал досега особено, когато идваше да говорим за проблемите на изселниците - там винаги се говореше "председателят на ДПС г-н Доган", никога не е говорено "аз" или "аз ще го направя". Така че човек, който казва "ние", не може да говори за гордост - гордостта е партията. И това много ясно го пише в обръщението и за мен това прави чест на Касим Дал.

Много труден е един подобен избор, но ако хората в Истанбул трябва да изберат Ахмед Доган или Касим Дал, зад кого биха тръгнали?

Трябва да почакаме малко въпросът да узрее, защото в Турция това вече като мълния се разпространи, но да почакаме малко ехото да се върне. Вярвайте, хората ще бъдат на правилната страна. Те ще го направят с ясно съзнание, но трябва да чакаме председателят на ДПС какво ще каже. При едни случки може да се мине с едно отрязване - нали се казва, че след мъртвите само добро или нищо. Обаче много силно впечатление ми направи следното изречение "бавно и постепенно ни превръщат в секретарки". Ами като гледаме вече ДПС съвсем мирно, тихо - това не съвпада с ДПС, което беше по-рано, с бурни дискусии.

Изчезна ли "Каузата ДПС" наистина?

Да го чуеш от устата на човек като г-н Касим Дал, наистина заслужава внимание да се погледне на това. За мен постъпката на Касим Дал е не жълта светлина, а червена светлина в ДПС. Трябва да се стреснем, да се огледаме от ръководството до структурите. Едно са структурите в Турция, друго е в България - ще изчакаме, ще видим.

Това е единствената партия запазила целостта си, своята монолитност през тези 20 години - има ли сега опасност от разделение?

Всеки един, който е гласувал за ДПС и който е преживял всичко през тези 25 години с ДПС, ще гледа да опази ДПС. Целостта ще я опази. Всеки е на това мнение, защото е имало много опити - кой с користна цел, кой заради изгода, са се опитвали, но не е възможно. А и Касим Дал много ясно и точно подчертава, че ДПС трябва да бъде цяла. Толкоз хора, енергия, толкоз мечти, болка и страдания, не вярвам някой от ДПС да излезе и да я разцепи.

Поне не мислите, че ще бъде Касим Дал?

Не, не вярвам!

Дано избирателите да не бъдат в ситуацията да се делят...

Вижте, ако искаше да цепи ДПС, щеше да дойде примерно в най-долното ниво на структурите, да обиколи и да пропагандира - това не го е правил. Не е идвал в Турция и не го е правил пред членовете и симпатизантите, да каже, че трябва да се делим. Даже винаги и особено, когато беше свален от зам.-председателския пост каза - ДПС трябва да бъде цяла. Винаги това е защитавал.

През последната година има ново ръководство - някой от тях идвал ли е при вас? Изобщо познавате ли част от новите лица, които са по-близо в момента до лидера на ДПС, отколкото е Касим Дал?

Е, разбира се - мястото, което зае Рушен Риза. Той беше под крилото на г-н Дал, той го обучи и накрая зае неговото място. А колко ще може да отговори на този пост, времето ще покаже, не трябва да подценяваме хората. Г-н Дал, като човек на структурите, докара до това ниво броя на гласовете, а пред Рушен Риза и новото ръководство предстоят избори. Изпитанието е пред нас.

Идват избори.

Ще видим. Нали новото е ужким за по-добро. Но дали синът ще успее да опази това, което е създало семейството, ще видим?!

Разбирам, че и вие чакате знака на лидера, заедно със структурите в Турция?

Обръщението на г-н Дал само за тези два дни показа, че наистана с постъпката си получи одобрението на хората. Знаете, че в България някои неща могат да се премият така, но стане ли въпрос за асимилационните структури на Държавна сигурност, в Турция това е болезнена дума. След всичките емоции има едно - всеки иска да бъде запазено ДПС цяло. Но ДПС трябва да бъде активно. Толкова болезнени въпроси има, а по тях въобще досега няма никакви действия или да се обясни на електората. Пълното мълчание притеснява много хора.