Политикът на 2009 Цветан Цветанов в Годината на Дарик
Политикът на 2009 Цветан Цветанов в Годината на Дарик / Юлиана Николова, Sofia Photo Agency
Политикът на 2009 Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик
24521
Политикът на 2009 Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик
  • Политикът на 2009 Цветан Цветанов в "Годината" на Дарик

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е Политик на 2009 година. Това решиха слушателите на Дарик и читателите на DarikNews.bg в традиционната анкета "Политик и събитие на годината". Цветан Цветанов е гост в "Годината" на Дарик.

Традиционно на обед в съботата преди коледните и новогодишните празници Дарик Радио обявява политика на годината. Големи имена през годините са били политик на годината - Петър Стоянов, три пъти Иван Костов, Надежда Михайлова, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев. Три пъти Георги Първанов. Три пъти Бойко Борисов. Този, който е бил три пъти политик на годината въведохме правило, че не може да бъде повече сред номинациите, номинации, които правят 100 най-влиятелни български национални и регионални медии. Тази година те номинираха Йорданка Фандъкова, Меглена Кунева, Симеон Дянков, Цветан Цветанов и Яне Янев. По интернет и по телефон гласуваха близо 200 000 души. Четиридесет процента от тях посочиха политика на 2009 г., почти 80 000 гласа, и това е председателят на ГЕРБ, вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Здравейте, г-н Цветанов. Поздравления за избора на слушателите на Дарик Радио.

Благодаря сърдечно на всички, които подкрепиха цялостната кампания и инициатива, която вече е една добра традиция в Дарик Радио. Защото всички, които участваха в тази надпревара, имат своите качества и благодаря на тези, които подкрепиха мен, като човек, който смятат, че съм политик...

Кое според вас надделява повече - работата ви като организационния председател на управляващата партия, спечелила впрочем три избора през 2009 г., или работата ви като министър на вътрешните работи, която точно в тази седмица даде резултат, който като че ли никой в българското общество не очакваше, че някога ще има, да е разкрита банда, която тормози България от години с отвличания?

Разбира се, че когато един човек бъде номиниран за политик, неговият успех, той е комплексен от хората, които са работили с него през този период от време. Понеже аз винаги отдавам заслуженото на тези, които са били част от това, което правихме заедно през тази последна година, на първо място давам заслугата на структурите на политическа партия ГЕРБ, защото успяхме да изградим такава структура на партията, която да даде възможността да станем първа политическа сила и да можем да формираме самостоятелно управление, за да можем да изпълняваме политиката, която сме гарантирали и сме обещавали по време на изборите. Естествено е, че когато вече влязох в МВР и като вицепремиер, за мен беше много важно тази организация, която успях да създам в партията, да мога да създам нещо подобно като организация, с добри резултати, които да бъдат постигани в МВР.

И тук е моментът да се обърна и към всички полицаи и всички служители на МВР за това, което направихме заедно. Защото политик сам, без партия, без това, което трябва да създаде като организация във ведомството, което управлява или в структура държавна или в парламента, ако е депутат, смятам, че успехът винаги се дължи на хората, с които си работил заедно, за което сърдечно им благодаря. И естествено, на първо място, че премиерът Борисов от 2001 г., когато започнахме да работим заедно, повярва в мен, че имам качества, които... мога да отговарям на тези постове, които... и той също ме е подкрепял през цялото това време.

Сега обаче започват трудните въпроси, например за "Наглите". Те вече прозвучаха даже в нашия ефир. Върховен съдия казва, че е озадачен, че се хващат първоначално и се оповестяват 22-ма, 25-ма бандити, след което обаче с постоянна мярка за неотклонение в ареста остават и там различни цифри. Вие също трябва да кажете, колко останаха последно - осем, даже четох някъде, че само трима ще останат. Защо ги хващате всички, пък после ги пускате?

Този, който се е изказал, явно не познава методите и способите на работа на службите. Защото, когато вървим към реализация, има един периметър, който се нарича периферия, който трябва да бъде локализиран, задържан, за да продължим с набирането на съответните доказателства, които са необходими за един съдебен процес. Това, което направихме, ние знаехме, че от шест до осем човека са основното ядро на тази организирана престъпна група.

От тях пет са хванати и трима или шест, колко са търсят още - двама или трима?

Един в момента се издирва, към шест са повдигнати обвинения за постоянна мярка. Това, което направихме с периферията, е, дапоработим в рамките на тези 24 часа и да можем допълнително да изчистим и да локализираме двете къщи, които впоследствие станаха известни, след предприетите адекватни оперативни действия, които предприехме след стартирането на самата операция. В двете къщи, даже и сега, идвайки насам, г-н Бобев, директорът на НИКК, ми се обади...

НИКК е?

НИКК е за експертизите, където се правят по криминалистичните ДНК профили. Това, което ми съобщи - че всъщност вече имаме два изведени профила, които може би на последващ етап ще бъдат представени в съда, на Прокопи, за къщата, която беше открита, втората. И също така на Гребеца, който беше задържан тази сутрин на Калотина, заедно с Релето. Това са хората, които изпълниха съдържанието на тези шест човека, които са повдигнати обвинения днес.

Тоест вие намирате вече ДНК, че в тези къщи, в които има и ДНК на отвлечени, намирате ДНК и на тези дето са ги отвличали...

Точно така, точно така...

...и те са сред задържаните.

Има намерени също и предмети на един, похитения, който всъщност вчера си разпозна вещите. И понеже в момента текат също процесуални следствени действия, ние не искахме да нарушаваме този процес. Така че в етапа на развитие на всичко това, което се случва, ще документираме и ще доказваме, че това е организираната престъпна група, която има отношение към 12-13 от тези 19 отвличания, които станаха през последните години.

И това са всичките публични, за които толкова се писа, отвличания, с изключение на Вене Сотиров.

Да, в момента само за Вене Сотиров, така, имаме непотвърдена информация, че това е групата. Но за тези 13 от 19, за които ви казвам, смятам, че това са хората и доказателствата го доказват.

Краус, Ангел Бончев и съпругата му...

Да. Киров, там Гунински и т.н.

...Киров, Гунински. Всички те са вътре?

Да. Точно така.

Тоест става дума за една група всъщност...

Да.

...която е тормозила България?

Това е един голям успех и то не е успехът на Цветан Цветанов. Това е успехът на държавата, успехът на институционалното взаимодействие, което въведохме като екипна работа.

А предишните свършили ли са работа? Това е интересен въпрос, дали все пак този резултат е от натрупвания, които не зависят само от политическото ръководство?

Това, което мога да кажа, е, че не обичам да давам оценка много за минал период от време. Концентриран съм върху това какво аз правя, като министър, каква организация правя. И каква екипност правя с колегите, с които работим денонощно. За мен е важно планираните краткосрочни и дългосрочни и законодателни мерки, които също допринасят за по-голямата ефективност. И тук е моментът да спомена, че всичко, което обещавахме, дори преди, когато представяхме секторната политика в областта на сигурността и обществения ред, ние изпълняваме ангажиментите си 95 процента. Законът за МВР и ДАНС мина. Изчистихме профила, върнахме доверието помежду ни. Работим съвместно в екипи. Създадоха се специализираните екипи по разследването, които дадоха също добри резултати. И вие виждате, че има вече повдигнати обвинения към висши представители на управляващите в минал период. Имаме обвинения към високопоставени държавни служители за особено големи размери като злоупотреби. И имаме резултати, които са свързани с тежката организирана престъпност. И съм убеден, че по този начин, когато работим заедно и с прокуратурата, нещата биха изглеждали по съвсем различен начин. Вярвам и в ентусиазма и желанието за справедливост, придържайки се към законите и на българския съд.

Добре, но, г-н Цветанов, има и други гледна точка. От една страна, в пресата писа, мисля, че даже, че и вие го потвърдихте, че голяма част от работата е вършена дори в личната къща на министър-председателя, от един тесен кръг на най-висшия мениджмънт на държавата. Но много хора пък ще си кажат "добре, щом те трябва да се занимават с наистина тежки престъпления, можем ли ние да разчитаме, че за многобройните други, също не по-леки, престъпления ще има кой да се занимава". Въпросът е да има цялостна организация в държавата, така че не министърът да води разследванията.

Винаги има приоритети и в зависимост от тежестта на даденото престъпление. Приоритет бяха въоръжените грабежи. Приоритет беше това, което ставаше с отвличанията. Приоритет е и тази т. нар. битова престъпност, и то по-специално тук визирам наркоразпространителите, защото страшно ми е болно за това, което чета ежедневно в бюлетините за заловените наркоразпостранители, за увеличаващите се наркозависими, които границата, възрастовата, пада, на хора, които са непълнолетни. И това е една позиция, която смятам, че е много закъсняла на държавата относно работата ни за противодействие и за неутрализиране на тези престъпления, които се извършват на територията на страната. Това, което ми казвате, и това, което ме питате, разбира се, че премиерът, като премиер и отговорността, която пада, тя пада на цялото правителство. В тази посока през цялото време на всичко, което е знаково и което е важно, всеки един от министрите естествено, че споделя с премиера и премиерът трябва в общи линии да е човекът, който трябва да координира и взаимодействието между съответните министри. Така че в тази посока аз не виждам нищо нелогично, което се е случило, и нищо нередно, и смятам, че когато стават престъпления и това, което ние вървим, като реализация и като ресурс, който влагаме... Все пак аз искам премиерът да е наясно в пълния обем на всичко това, което правим, защото знаете, че има и неща, които са свързани с допълнително финансиране на определени дейности, които МВР трябва да извърши. Така че в тази посока смятам, че това е нормално, създаваме екипност на работа, която вече слиза и на по-долните нива. Смятам, че резултатите, които констатираме в последните няколко месеца, това е продукт на целия личен състав на МВР с изключение на тези, които обаче се заиграха с хора от престъпния свят, и работим активно за тяхното локализиране и отстраняване от служебните им задължения.

В анализите на успеха ви срещу "Наглите" се поставя обаче въпросът наистина ли не е имало замесени полицаи.

В цялата престъпна група, която реализирахме и с тяхната периферия, нямахме данни за участие по тема отвличанията. Но мога да кажа и това, което съм го казвал и преди няколко дни, че в стар период от време, защото тези хора, които са задържани, на тези, които им се повдигнаха за постоянна мярка, това са хора, които са имали контакти преди време със служители на МВР. В момента работим по изясняването на тяхната съпричастност към тяхната престъпна дейност в този период.

На какво ниво са били в МВР тези хора?

Приемете среден ръководен кадър.

Тоест вие все пак казвате нещо, което досега не е звучало, че не сега, но при... до скоро...

При следващи периоди, когато са били...

Да, и когато са правили тези отвличания, тези бандити от Наглите са имали връзка...

Не, преди, когато са се занимавали с по-ниското ниво на организираната престъпност, това са т.нар. грабежи. Защото знаете, че тяхното израстване в кариерата на тези, които днес са им повдигнати обвинения, водачите като Йожи и като Културиста, това са хора, които са започнали първо с автокражбите, след това са минали на грабежи, въоръжени грабежи и след излизането от затвора вече преминават към една по-висша професионална реализация. Това е вече с отвличанията, защото за тях това е може би по-доходоносно и при положение че две години не се разкриват, те започват да си оборудват съответните бази, където да имат възможност да разхвърлят всеки един похитен, който задържат.

Вие не казахте много всъщност как ги хванахте. Но от това, което пак чета, изглежда много лично е тръгнала цялата работа, че ви търси човек, който нещо дребно е видял и оттам разплитате всичко.

Въпросът е да можеш да отсееш значимото от незначимото и да създадеш необходимата организация всичко, което постъпва като информация, да бъде проверявано.

Но няма да разкажете... То, да ви кажа, май и не е редно да ви питам, защото пък този, дето ви е изказал, трябва да го защитите.

Смятам, че не е много редно. А другото, което е, че днес не е важно как точно е тръгнало и как се е случило всичко през този период от време, днес е важно дали има...

Важно е как ще свърши обаче.

Точно това исках да продължа, дали тези лица ще останат с постоянна мярка, защото предполагам, че след днешното решение ще има и съответна апелация. След това вече да видим какви ще бъдат осъдителните присъди, защото...

Днешното решение, имате предвид, че в момента е потвърдена мярката им.

Не знам, просто влязох в студиото, не съм се информирал дали е...

Тя се гледа днес от Софийски градски съд.

Да, от Софийски градски съд.

Мярката на тези шестима да останат в ареста.

Точно така. След като мине тази мярка, от тези шестима един обаче се издирва все още.

А, т.е. пет са, да, и един се търси.

Да, които се надявам, че ще бъдат с постоянна мярка. Вярвам и в българския съд, защото, ако загубим и тази надежда, че... вярата в съда, тогава вече съвсем отиваме на липса на държавност.

Тази седмица даде отново лош сигнал с репликите, които пак се размениха по повод на Крокодилите. Вие ли, под вие разбирам полицията и прокуратурата, не сте събрали доказателствата срещу тях, така че те да лежат в затвора, или съдът не ги е преценил правилно?

Нека да не го коментираме, защото днешния ден, смятам, че съдът ще вземе едно обективно, справедливо решение, което е в полза на обществото. Не е в полза на дадена институция, то е в полза на обществото.

Какво стана с тоя граничен полицай, който пуснал мнимо Крокодила, един от крокодилите...

72-часова мярка има, назначено е дисциплинарно производство и...

Него ще искате ли да остане... за него ще искате ли да остане в... То прокуратурата иска, но според вас трябва ли да остане в ареста?

Прокуратурата ще прецени за всичко това и доколкото имаме информация от медийните изяви, които направи Гейзо през последните няколко дни, направи нещо, което...

Той направо се подигра, ако е вярна цялата тази исотрия, както излезе... не стига, че си създава фалшиво алиби, ами...

Той направи опит да се подиграе, но не смяташе, че ние можем да направим насрещната проверка на сръбската граница. И всъщност тогава вече лъсна несъответствието на преминаващите.

То това изглежда много просто да се направи тази проверка. Това значи, че досега сигурно не се е правила, за да си мисли, че ще мине номерът.

Може би не се е налагало да се прави, затова не е направена. В момента обаче, когато знаехме, че той е съпричастен към този случай, а и още повече, че неговият брат Крокодила... не мога да си го обясня, в деня на правенето на въоръжения грабеж на магистралата, около 23-24 часа вечерта, той излиза от семейството си около 9-10 часа. От тогава до ден днешен той не се е връщал при семейството си. Което как си го обяснявате? Ако си невинен... или Крокодила, или Гейзо, защо брат му не се появява тогава, Гейзо приемем хипотетично, че е в Германия, което не ми изглежда много реалистично към часа и датата на интервютата, които дава за вестниците.

Тях още ги търсите.

Разбира се, търсим ги и се надявам, че...

А как ги търсите? Не трябва ли да пускате по филмите, както съм гледал, примерно по медиите снимки с...

Пуснахме снимките на Гейзо и на Крокодила.

Се разлепят афиши на лицето?

Има снимките, разлепени са, така че в тази посока всичко, което получаваме като информация, се прави проверка и се търси възможност да бъде задържан.

Съобщили сте, виждам по агенция БГНЕС за трима заловени плюс петима търсени за планиране на обир.

Да.

Това пак ли е някаква голяма банда, която да има връзка примерно с обира във "Фантастико"?

Не, няма връзка с обира на "Фантастико", защото това е група, която я наблюдаваме от може би месец - месец и половина, и очаквахме всеки момент да стане някъде престъплението. Тази вечер, тази нощ...

А тези си ги знаете и чакате.

Иначе, като отидеш в съда, в съда ще кажат ама не, те са мислили, смятали, но не са...

Шегували са се.

...не са консумирали престъпление. Днес бяха заловени точно на стената, когато да я пробият с...

Къде?

В страната, но не на територията на София.

Не искате да казвате.

В момента не искам, защото продължават колегите да работят по издирването на петимата и тук само мога да...

А те избягали ли са... Трима са... петима са успели да избягат.

Трима са задържани, петимата са част от групата.

Тоест те не са били на стената да пробиват...

Не са били на стената, така че в момента вървим и към тяхното локализиране и задържане. Утре ще направим една пресконференция, на която ще обясним всички подробности, всички атрибути и арсенала, с който са влезли, за да си отворят касата, да си вземат паричките и да си заминат. И щеше да бъде само едно престъпление, което щеше да провокира отново доста напрежение.

Какъв е мащабът на присъствие на такива банди в България? Преброими ли са, могат ли наистина да бъдат хванати и да бъдат ограничени, така, както е в спокойните общества в Западна и Централна Европа?

Ако говорим за тежката организирана престъпност, те не са чак толкова много на брой.

В тежката слагате кои? Крокодилите там ли са, Наглите?

Да, като Крокодилите, Наглите, това, което стана тази нощ около 2 часа.

И как ще им викаме...

Тези си нямат име, работим по тях, пак ви казах, около месец - месец и половина. Това, което е важно, и това, което създаваме като организация - двете национални съвещания, които проведох с директорите на областните дирекции и след това направихме съвещание с по четири областни директори, които са в съседство, за да можем да подобрим координацията на регионално ниво. Да можем да създадем една известност на сериозния криминален контингент, който е с потенциал да прави подобни престъпления, и смятам, че ако успеем това да си свършим, ще можем да бъдем много по-спокойни и ще може много по-бързо да разкриваме дадени престъпления, които се планират да извършват подобни групи.

Но пак се връщам на въпроса за това, че вие очевидно не може да разследвате всичко - самият министър, министър-председателят, главният прокурор или неговият заместник. Въпросът е за мотивацията на полицията в страната, тая полиция, която излиза през цялата 2009 година да пуши и да пие минерална вода, протестирайки за условията, в които работи, и парите, които получава?

Всичко, което се случва в правоохранителния сектор, е липса на воля на политическите партии, които са управлявали, да откликнат и да решават проблемите по същество. Вие знаете, че проблемите в МВР, те са се наслагвали с годините и експериментите, които се правеха със законодателни промени на структурата и начина на функциониране на министерството, довеждаха до поредната демотивация в състава. Днес това, което направихме като законодателни промени за промените в МВР, беше продукт на експертите и другото, което е много важно - че подкрепата, която получаваме в българския парламент, за да можем действително да реализираме и да върнем доверието и мотивацията в служителите. И съм убеден, че когато излезем от икономическата криза, ще можем да начертаем и някакви реални стъпки за подобряване на състоянието и материалната база на служителите.

Продължиха да пушат и при вас обаче, г-н Цветанов. Явно очакванията са били за магически решения.

Това беше отчитане на една година от миналогодишния протест и да засвидетелстват, че проблемите стоят, и... съвсем нормално, това е част от демокрацията. И дори в промените в Закона за МВР специално сме разширили глава 20, която регламентира синдикалната дейност.

Премиерът, той ще гостува по-късно, през седмицата направи връзка между тези нагли обири в средата на тая седмица и посещението на бъдещия президент на ЕС. Действително ли смятате, че има политически удар срещу вас от организираната престъпност?

Днес, когато вече имаме тези резултати и сме направили, така, по-задълбочен анализ на ситуацията в минал период и в сегашен, има сили и структури, които могат да провокират подобна дестабилизация в страната.

Това мафия ли е?

Това са определени кръгове от хора, които през годините са натрупали добро състояние, добро влияние от всяко естество както в държавния, така и в медийния пазар. Смятам, че ако ние устоим на тази провокация, и това, което предприемаме като адекватни действия, смятам, че в рамките на няколко месеца нещата ще бъдат съвсем в нормалното си русло за една демократична държава. Ще стигнем до максимално високите нива и няма да се поколебаем към никого и няма да позволим държавата да изглежда смешна в очите на нашите европейски партньори и на българските граждани. Уважението към институциите трябва да бъде с реални резултати и ефективна работа на всички институции, които има в България.

Тоест вие потвърждавате, че престъпниците нанасят политически...

Най-неприятното знаете ли кое е на един министър на вътрешните работи? Най-неприятното е, че много знае, а трябва да говори много малко и затова не бих искал да влизам в детайли за всичко това, което в момента имам като информация за целия престъпен контингент и за всичко това, което се постараха някои да направят последните няколко седмици.

Другото обяснение обаче на тези обири е в икономическата криза.

Това също влияе, защото има...

Макар че четох пък един анализ, г-н Цветанов, в който казваха "не, този вид престъпност той не се мотивира от бедни хора, които ще правят такъв вид организации само защото са бедни...

...отвличанията, въоръжените грабежи не са функция на икономическата криза. Битовата престъпност, тази, която е най-чувствителна за обществото, тя вече може да бъде повече като функция на икономическата криза. Това, което мога да кажа, е в момента отвличането, което беше станало на двете ученички в Тетевенско и после бяха намерени в плевенското село. Там вече си беше...

Едни аматьори като видели, че не изкарват пари от тая работа...

Не, това бяха криминално проявени типове. Единият беше с ефективна 15-годишна присъда за убийство излязъл. Чува по радио и телевизия, че се правят отвличания без резултатни за полицията, и смята, че това е лесен, доходоносен бизнес. Отиват, отвличат две момичета, по телефона искат 30 000 лв. Това са вече тези, които... т.нар. кокошкари, да ги наречем. Те могат много по-бързо да бъдат разкрити и много по-бързо да бъдат заловени. Акцентът обаче в нашата работа и това, което трябва да бъде концентрирано, целият ресурс на държавата, е да се предотвратят и да се неутрализират големите, опасните, стройните структури, които функционират и които за съжаление са се надграждали през последните 20 години.

Въпроси към вас като към председател на ГЕРБ. Впрочем колко още ще сте председател на ГЕРБ?

Има събрание, което ще бъде на 10 януари другата година. Изтича тригодишният ми мандат. Ще има избор, ще има отчет за дейността ми.

Бойко Борисов това нещо ще го питам явно, но това е, нормално е...

Съвсем нормално е...

...министър-председателят да стане и председател.

...министър-председателят, а и знаете, че всичко, което започнахме заедно с г-н Борисов, сме го направили с взаимното допълване един към друг.

Има и други теории обаче. Някои партии разделяха... Спомняте си, през целия преход в България, тоя дебат се води и в Европа дали трябва да се разделя партийната от държавната власт.

Навсякъде...

Има ги и двата модела.

...в Европа лидерите са и ръководители на партии, така че...

Това е логичното, да.

Така че това е логичното, защото отговорността освен партийна, тя е и персонална.

А ще смените ли тази глупост на забраната кметовете да са...

То е сменено.

Да, вече няма да има.

То е сменено. Знаете, че...

А той я смени още Сергей Станишев, моя грешка.

Да, смениха го, като там може би се търсеше някаква провокация, едва ли не, че това е било разковничето на евентуални конфликти, които биха могли да се зародят между мен и Борисов, което беше абсолютна пародия на всичко, това което им се раждаше в болните мозъци, но...

...вие конфликти... с Борисов. Вътре сред влиятелните фигури в ГЕРБ появяват ли се също традиционните за българския преход конфликти? Знаете ли, този модел... с двама силни вицепремиери го имаше...

Една партия...

...още при Виденов.

Да.

После при Костов.

Мога да кажа, че...

Те неминуемо се скарваха.

Една партия, тя може да бъде разглеждана като едно семейство. Винаги има и различни мнения. Някой път могат да възникнат и леки противоречия, но за мен е важно, че когато се обсъждат подобни неща, които водят до някакво противно мнение, когато вземем окончателното решение, да бъдем единни при реализирането на тези решения. Така че в тази посока аз не отдавам чак такова съществено значение на подобни дискусии, когато има, и когато е имало някъде някакво напрежение, аз винаги съм отивал на място и съм дискутирал и съм говорил с колегите. Защото тези три години и половина, изграждайки структурите на Политическа партия ГЕРБ, трябва да ви кажа, че са ми толкова незабравими мигове от живота и толкова нови приятелства съм създал в цялата страна и изпитвам голямо удовлетворение, че всички ние сме част от тази промяна, която дай боже да успеем да я реализираме и България да бъде действително една по-прогнозируема държава с изпълнение на своите ангажименти.

Друга традиция обаче на българския политически живот още в първата година на парламента, а до средата му със сигурност е управляващата партия да започва да губи депутати, които да се отделят било като независими, било това, което сега няма да допуска правилникът - в отделни групи. Усещате ли подобни сигнали и в парламентарната група на ГЕРБ?

Не, не усещам подобни сигнали. Това, което преди, когато правехме предизборните кампании и разговорите, които правехме и обществените договори, които подписаха всичките кандидат-депутати, че ще ходят на работа, защото знаете, че това беше един сериозен проблем за българския парламент депутатите просто не присъстват в зала, когато има парламентарен контрол, когато има заседания. ГЕРБ обаче показа действително един нов облик на Народното събрание със своята дисциплина, защото това е ангажиментът към избирателите, които са те изпратили да отидеш да работиш. Ти трябва да бъдеш в залата, да бъдеш активен, да чуваш и да знаеш какви закони се приемат и да дадеш своя глас в подкрепа, неподкрепа или въздържал се за даденото законодателство, което те правят.

Какви рискове виждате за партията ви през 2010 г.?

Рисковете са това, че ние управляваме в една тежка икономическа криза, и то след изключително много тежко наследство, което получихме в тази икономическа криза. И ако бяха харчени парите на българския данъкоплатец в края на 2008 г. по един по-разумен начин и имахме един буфер от тези 4 млрд., които бяха излишък, може би днес нямаше да има толкова, така, предпоставки за социално напрежение сред доста слоеве от обществото. Но възможностите на държавата днес са такива и се надявам, че в рамките на няколко месеца напред ще можем вече да виждаме една стабилност и трайна тенденция за връщане на държавата в едни нормални граници, където да има повече финансов ресурс, който да отива за всички сфери и области, защото в момента знаете, че има доста дейности, които са ограничени с възможностите, които имаме в бюджета.

Накрая как политикът на 2009 вижда целта на България през 2010 г.? Защото последното, което казвате, някак си човек може да каже "ами, нашата цел е догодина да оцелеем". А като че ли мина времето на големите цели - Европейският съюз, НАТО. Иван Костов каза, че еврото е голямата цел, влизането в чакалнята следващата година. Интересно вие каква цел виждате, какво... да тръгне българинът?

Целта, която е много важна и която си поставяме в правителството и респективно и в Министерството на вътрешните работи, това е да можем да усвоим максимално пари от европейските фондове, от европейската солидарност, която се дава на България. Тук е моментът да благодаря на Европейската комисия за вчерашното взето решение за парите по Шенген, които са за основен приоритет за Министерство на вътрешните работи, да бъде удължена процедурата за контрактуваните договори не както беше до 31.12.2009 г., а до 31.03.2010 г. Това ще даде по-голяма възможност да усвоим пари по програмите, които сме стартирали, да вървим...

И това, като ги усвоим, дайте да го преведем ефекта какво ще стане с Шенген? Кога България... ще се минава границата...

2011...

...като между Франция и Германия?

...март месец трябва да влезем в Шенгенското пространство, а тези пари се дават от Европейската комисия, за да може България да купи такава техника и да направи толкова надеждна външната ни граница, че Европейският съюз да бъде спокоен за това, което ще има за европейската...

Март 2011 г. Границата между България и Гърция ще изглежда като границата между Германия и Франция или Франция - Италия?

Това е нашата цел и в момента проверките, които текат...

Тоест няма да я има?

...по сухопътна, по морска, по въздушна... докладите, които получаваме смятам, че се движим в правилната посока. Другото, което е важно като приоритет за министерството - от март месец да започнем издаването на новите документи за самоличност. Това, което е важно - еврозоната, което и г-н Костов го е потвърдил, и европейските оперативни програми да могат да влязат в страната, защото те ще бъдат предназначени за хората от бизнеса, ще има работна ръка, ще има проекти, които ще бъдат от инфраструктурата и от съществено значение за България както за транспортната, така и за екологичната, така за земеделието, туризма и всичко, което може да даде един по-друг облик на страната.

Целите на България през 2010 г. според политика на 2009 г., вицепремиера, министър на вътрешните работи и председател на партия ГЕРБ Цветанов Цветанов.

Понеже се очертаваме към приключване, нали?

Да, свършваме.

Аз искам да се обърна към всички слушатели на Дарик Радио да им пожелая весела, щастлива Нова година, коледни празници и нека да повярваме, че действително България може да бъде променена и ще го направим всички заедно и с всички граждани, и с всички представители на институциите, и с всички, тези които имаме волята и искаме по-добро бъдеще за нашите деца.

Може би по-просто да го кажем - може по-спокойно да тръгнат да си заключат къщите и да тръгнат някъде да карат Коледа и Нова година, защото вътрешният министър им казва, че тия бандити ще ги хващат, които влизат по къщите им.

Има още, които трябва да бъдат хванати, но се надявам, че ще дойде времето, когато ще бъдат много по-спокойни отколкото днес.