Облигационерите на „Кремиковци” и Митал – с равен глас при избора на купувач
Облигационерите на „Кремиковци” и Митал – с равен глас при избора на купувач / снимка: Sofia Photo Agency
Държателите на облигационния заем на „Кремиковци" и собственикът Прамод Митал имат равен глас при избора на купувач на фирмата – това заяви пред Дарик Алекс Бебов, съуправител на Балканска консултантска компания. Той уточни, че най-големият брат от братята Митал – Лакшми – собственик на Арселор Митал, е най-сериозният инвеститор в този бизнес, което прави кандидатурата му за „Кремиковци" една от най-актуалните.

Ето какво каза още пред Дарик Алекс Бебов:

Не изключвам възможността, че и някой от досегашните потенциални купувачи на „Кремиковци”, когато са идвали в България, дали става въпрос за Живаго, за другите потенциални украински собственици или за U.S. Steel, да не са били запознати достатъчно добре с условията на евро облигационния заем. Но при всички положения за мен самият факт, че и те са отстъпили може би временно на заден план – това говори, че все повече и повече трябва да се съгласува и с еврооблигационерите.

През миналата седмица представители на въпросните облигационери казаха, че ще поискат заемът да бъде изплатен предварително, доколкото има нарушения на клаузите. Освен това такъв елемент е предвиден и в случай на смяна на собствеността, което се очаква да се случи. С днешна дата пък консултантът – Мерил Линч – от тази компания обявиха, че пред тях облигационерите са поели ангажимент да не пречат на сделката в следващите седмици, каквото и да означава това.

Да, трябва да имате предвид, че и за еврооблигацинерите е по-добре те да не влизат в собственост. Все пак по-голямата част от тези фондове са фондове за рисков капитал, но въпреки всичко в подобни случаи, ако има възможност да се структурира даден дълг или да се даде някаква глътка въздух, те биха го предпочели. Въпросът е, че все пак има даден период от време, в който може да се чака. Дали това ще бъде няколко седмици или няколко дни, бъдещето ще покаже, но както е имало такова изказване, което може и да е вярно, така нещата могат да се променят още другата седмица, може да не се променят няколко седмици или месеци, в които да има глътка въздух за нови преговори.

Тъкмо съществуването на този облигационен заем ли е в сърцето на неразрешаването на този казус по собствеността вече пореден месец?

Предполагам, че това е една от главните причини, може би не единствената, но си представете времето назад, когато облигационерите са влизали в такъв облигационен заем, купували са го, имайте предвид колко е рисков секторът, а и самата компания в някаква степен – те са искали да има такива клаузи, които да ги защитават.

Тук въпросът опира и до това кои са кандидатите и колко голяма е вероятността след смяна на собствеността в един момент отново да се окажем в изходна позиция.

При всички положения собствениците на еврооблигации ще са много внимателни с това кой ще бъде новият собственик, защото ако не се стигне до влизане в собственост, от тяхна гледна точка, те ще са много внимателни кой ще влезе и дали е такъв, от който се очаква да си изплаща дълговете или е по-добре те самите да поемат тази роля, защото просто не му вярват достатъчно много.

Тоест, решаваща е тяхната дума, а не на формалния собственик Прамод Митал?

Решаващи са все пак и двете думи, но ако те решат наистина да задвижат и ускорят такава процедура на влизане в собственост, няма да е много лесно да ги спре в някаква степен.

Можем ли съвсем сериозно да гледаме на кандидатурата на Арселор Митал, собственост на най-големия брат във фамилията Лакшми Митал?

Това по принцип е най-сериозният инвеститор в стоманения сектор и от тази гледна точка интересът е сериозен. Това наистина е много добър знак за „Кремиковци”, много по-добър, отколкото U.S. Steel. Лакшми Митал се е доказал, че е достатъчно сериозен инвеститор, независимо как се говори в много случаи, че е правил сделките си и с какви средства е работил с политици в дадени страни. Не винаги отношенията между Лакшми Митал и неговите братя, поне от това, което пише в пресата в Англия и Америка, са били много добри. Така че в това отношение, това не значи преливане от единия джоб в другия. Също така Лакшми Митал е един от най-богатите хора в света, затова при всички положения би имал много по-голяма финансова мощ, така че ако възникват такива проблеми в бъдеще, все пак той да може да ги поема много по-леко. Независимо дали се разрешават или не, все пак джобът му е много по-дълбок, отколкото в случая с Прамод Митал.