Няма спор, че българките са невинни
Няма спор, че българките са невинни / netinfo

Оливър Пайбъс от Оксфордския университет в специално интервю за Дарик. Той е един от учените, анализирали кръвни проби на болни от СПИН деца в Бенгази.

Как точно изследвахте кръвните проби на болни от ХИВ и СПИН деца и какво показаха изследванията ви?

Кръвните проби бяха взети от нашите сътрудници – начело с проф. Виторио Колици. Те са от деца, лекувани в клинични центрове в цяла Европа. Проф. Колици успя да изолира вируса от кръвните проби, както и последователността в развитието на генома на вируса, изолиран от инфектирани деца. След това ни изпратиха тези генетични данни в Оксфорд и нашето изследване се специализира върху анализи на примерите за генетични разлики между различни вирусни инфекции. Произходът на различните видове вируси, с които бяха заразени децата, е от преди март 1998 година. Така че различните вируси, причинили заразяването в болницата в Бенгази, вече са били налични в болницата или нейната околна среда преди пристигането на българския и палестинския медицински персонал през 199 8 - ма.

Другото важно нещо, което открихме, беше откъде идват вирусите – част от тях идват от Западна Африка и Египет и смятаме, че са стигнали до Либия, заради многото икономически емигранти, които пътуват през Либия, за да стигнат до Европа. Либийското правителство вече заяви загрижеността си по отношение на емигрантите, които попаднаха в страната. Това обяснява защо вируси с произход от Западна Африка са били открити в Либия. Най-разумното обяснение за това как вирусът се е разпространявал от един човек на друг, е свързан с лошата хигиена в болниците. Разполагаме с 44 проби от заразени със СПИН и около 60 – с Хепатит “C”.

Как доказахте, че вирусът е попаднал в организмите на децата преди появата на българския и палестинския медицински персонал?

Демонстрирахме го с голям брой статистически техники. Броят на генетичните разлики, които виждате между двата вируса зависи от това колко дълго са споделяли общия източник. Затова – ако видите повече генетични разлики между 2 вируса, това означава, че източникът им в миналото е бил един и същ. Измервайки различните генетични разлики между два вируса, изолирани от две заразени деца, можехме да оценим колко далеч в миналото са споделяли общ източник. И реално колко отдавна е започнала веригата по предаването им.

Съществува ли възможност вирусите да еволюират по-бързо, така че да има промяна в тях за време, по-кратко отколкото изглежда? Тоест оборими ли са доказателствата, с които разполагате?

Реално не. Направихме анализите си много внимателно. Така че скоростта, с която се е променял вируса, абсолютно съответства на това, което представлява генетичния материал, с който разполагаме. Уверихме се, че сме използвали скоростта на еволюция, специфична за вирусните типове, което разглеждаме и специфични за вирусния геном, който разследвахме.

Според направеното от вас изследване – преди колко време са се появили вирусите в организмите на заразените деца?

Не можем да кажем кога се е появил вирусът у всяко от заразените деца. Можем да кажем обаче, че вирусният взрив е от преди март 1998 година. Като става дума за целия вирусен взрив, а не за всяко отделно дете.

Колко време преди март 1998 година се е появила болестта за пръв път у децата?

Зависи от вируса, който разглеждахме и от метода на анализ, който използваме. За да се уверим , че резултатите са чисти, използвахме широк спектър от методи на анализ. Опитахме се да направим анализите по много различни начини, за да се уверим, че методът, който използвахме, не оказва заблуждаващ ефект върху резултатите. Установихме, че който и метод да използваме, общият източник през цялото време бе от преди март 1998 година. Изглежда, че избухването на епидемия от Хепатит „С”, се е появила малко преди епидемията от ХИВ. Това, което вероятно е станало, е , че е имало проблеми с нестерилна инжекция. Вирусът на Хепатит „С” се пренася много по-лесно с инжекции, отколкото вирусът на ХИВ. Затова очакваме, че епидемията от Хепатит „С” е започнала първа, а тази от СПИН – след нея.

Значи инициативата за това изследване идва от проф. Виторио Колици?

Сътрудничим си с него. Той и други клинични изследователи събраха необходимите данни, които ни бяха изпратени, и след това ние осигурихме анализите.

Очаквате ли Либийският съд да приеме резултати то вашия анализ?

Нямам идея. Не съм адвокат, а учен. Затова не разбирам законовите процедури много добре. Понякога си мисля , че адвокатите също не разбират научните процедури много добре.

Защото според това, което казвате, излиза, че е доказано, че епидемията се е появила в болницата преди появата на българите в нея?

Това е изводът от нашето разследване.

Защо този метод не е използван преди?

Получихме базата данни едва сега. Нашата изследователска група се е специализирала в такъв тип анализ в продължение на близо 10 години. Данните обаче бяха получени наскоро и едва тогава бе осъзнато, че такъв тип анализ може да се използва това дело. Получихме данните за анализа в края на октомври. Преди това не ни беше възможно да правим анализи. Работихме усилено, за да сме готови с анализа навреме за присъдата.

При какви обстоятелства сте използвали този тип анализ преди?

Не и при решаване на законови казуси, а по-скоро за анализиране на различни вируси, работим върху ХИВ вируса преди да работим върху вируса на Хепатит „С”, работили сме с вирусите на инфлуенца и шарка, както и треската Денге. Стандартните ни изследвания обаче не привличат такъв медиен интерес.

Планирате ли да вземете кръвни проби от други деца?

Проф. Колици се занимава с клиничната страна на проекта. Затова смятам, че е въпрос на решение на проф. Колици и неговите колеги, да решат дали това е възможно.