Найденов: Харизанов показа, че работи много добре през последните седмици
Найденов: Харизанов показа, че работи много добре през последните седмици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието Мирослав Найденов
50433
Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието Мирослав Найденов
  • Интервю на Александра Гинева с министъра на земеделието Мирослав Найденов

Министърът на земеделието Мирослав Найденов се надява прокуратурата да си свърши бързо работата и да се изясни случаят с Георги Харизанов. Нека не поставяме присъди преди органите да се произнесат, допълни той в интервю за Дарик. Късно снощи беше взето решение досегашният председател на Борда на директорите на държавното предприятие „Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов да бъде временно отстранен от поста си. Той е подсъдим за заплаха за убийство и обвиняем по друго дело - за кражба на 50 000 долара. Министър Найденов изрази надежда казусът с Георги Харизанов да се разреши бързо и предвид предизвикания обществен интерес. Той сподели, че Харизанов е показал много добра работа през последните две спедмици, когато започнаха възстановителните работи след наводненията в Хасковска области и отзивите от местните власти са много добри. Ето какво още обясни Найденов:


Какъв е коментарът Ви по повод временното отстраняването на Георги Харизанов като председател на борда на директорите на „Напоителни системи"?

Вчера бях информиран от господин Харизанов, който се намираше в Свиленград на дигата, която се възстановява аварийно. Снощи късно имах разговор с премиера Борисов, обсъдихме ситуацията и решението ни съвпада и с предложението самия Харизанов - той да бъде отстранен от борда на директорите до приключване на предварителното следствие срещу него.

Господин Харизанов представи своята гледна точка, а именно, че това е събитие от преди повече от десет години. Тогава, през 2001 година той е разпитван като свидетел, минал е тест на детектора на лъжата, не е имало проблеми и след близо 11 години това се подновява и той вече е привлечен в качеството на обвиняем. В този смисъл той самият предложи, ние го приехме, той не може да остане в борда на директорите. „Напоителни системи" в момента работят под голямо напрежение във връзка с формажорните обстоятелства. Днес събирам борда на директорите, ще бъде избран друг на неговото място и работата продължава. Разбира се, с надеждата, че компетентните органи ще си свършат бързо работата. Защото ако се окаже, че господин Харизанов е невинен по това обвинение, не бива по този начин да приключва кариерата на един млад човек. Още повече че в тези две седмици той показа, че работи много добре, отзивите за неговата работа от страна и на областни управители, и на кметове на общини са много добри. И затова ще бъде жалко, ако по такъв нелеп начин приключи с кариерата си.

Нека обясним, че става въпрос за две дела, които са били заведени срещу господин Харизанов. Вие кога разбрахте за тях?

Вчера разбрах. Вижте по едното дело, доколкото знам от него, това е само информация от негова страна, не съм я проверявал от друг източник, той има извънседебно споразумение, това е кавга, която е имал с някаква дама, имало е жалби, впоследствие тя ги е оттеглила, след това прокуратурата се е самосезирала, но общо взето няма решение по този казус. Другото е за кражба в офис, в който той е работил през 2001 година. Бил е разпитан тогава, минал е тест с детектора на лъжата и е нямало проблеми. Аз самият нямам обяснение може ли нещо подобно да се възстанови след 11 години, но надявам се компетентните органи да отговорят на това и да се приключи с тази тема. Нека да не произнасяме присъди, съдът е този, който последен си казва думата. Ако той е виновен, да си получи заслуженото, но ако не е, даваме повод и става един прецедент, хора да бъдат отстранявани и да приключат с кариерата си само заради повдигнато обвинение.

Намирате ли политически отенък в случващото се?

Въздържам се от коментар. Нека направя уговорката, че това е тезата на Харизанов, единствено с него съм разговарял, нямам информация от прокуратурата. Възможно е наистина да е имало основание. Други ваши колеги ми задаваха подобен въпрос, дали има политически елемент. Не ми се ще да мисля подобно нещо. Има странни съвпадения на нещата. Атаката от страна на БСП по негов адрес миналата седмица в парламента и медиите. Вече и това. Но това може, да е случайно стечение на обстоятелствата. Вярвам в работата на българската прокуратура и смятам, че те ще си свършат работата. Невинаги срещу тези, срещу които е повдигнато обвинение или са привлечени като обвиняеми, приключват нещата с осъдителна присъда. Възможно е в хода на самото следствие то да бъде прекратено. Това са хипотези. Отново с пожеланието ако може, във връзка и с обществения интерес, който се предизвика по този случай, по-бързо да приключат тези процесуални действия, да се разберем всички каква е истината накрая.