На 18 октомври става ясно кой ще ни представя на „Евровизия 2010
На 18 октомври става ясно кой ще ни представя на „Евровизия 2010 / снимка: БНТ
На 18 октомври става ясно кой ще ни представя на „Евровизия" 2010
22399
На 18 октомври става ясно кой ще ни представя на „Евровизия" 2010
  • На 18 октомври става ясно кой ще ни представя на „Евровизия" 2010

Коя песен ще представи страната ни на конкурса „Евровизия" в Осло през следващата година ще стане ясно на 18 октомври, неделя, на живо по БНТ 1 от 11 часа. Тогава ще се разбере кой изпълнител, дует или група ще изпълни парчето. Драго Драганов ще е водещ на едночасовото шоу в НДК. Оценката ще направи 51-членно жури от изтъкнати композитори, текстописци, музиканти и институции, сред които и Дарик радио. През февруари, чрез sms гласуване зрителите ще решат коя ще бъде песента. По подобен модел тази година Гърция изпрати в Москва Сакис Рувас. Дали и у нас новият регламент ще замени скандалите от предходните години? Отговорът от Драгомир Драганов. 

Драго, тази година има тотална смята на регламента на българската „Евровизия". 51-членно жури ще посочи на 18-и октомври кой певец ще изпратим в Осло догодина, а хората ще гласуват коя песен измежду пет ще изпълни той. Защо се стигна до този нов регламент?

За да е справедливо. Това е единственото точно и конкретно обяснение. Мисля, че това е максимално справедлив регламент, максимално честен за зрителите, максимално честен към всички, които се интересуват от процесите в музиката и шоубизнеса в България. Тези 51 имена съвсем не са случайни. Това са изключителни капацитети, хора от различни поколения с абсолютно различни естетически критерии в музикалното изкуство - композитори, поети, аранжори. За първи път включваме и институции. За нас е изключително висока чест това, че те се съгласиха. Говоря за Българската телеграфна агенция, Дарик радио, телевизия ММ и вестниците "24 часа" и "Труд".

Те също ще имат право да посочат свое предложение за изпълнител?

Точно така. Заедно с тях са Съюзът на артистите в България, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, НМА "П. Владигеров", НМУ "Л. Пипков", МУФ "Широка лъка". Виждате какъв е спектърът на институциите, а ако започна да изреждам всяко едно от имената, това са хора с изключителен авторитет, хора, в чиято компетентност абсолютно никой не се съмнява. Тук няма нито едно случайно попаднало име, много точно е прецизиран списъкът. По-важната подробност е, че за първи път тези хора ще застанат не просто с името си в избора, но и със своя авторитет, защото изборът ще бъде оповестен. На 18 октомври, на живо по БНТ 1 в 11 чаас, аз ще отворя 51 плика, чието съдържание никой освен анкетираните не знае.

Дори и ти?

Дори и аз. Ние получаваме затворени пликове с подпис върху тях. Абсолютно  никой няма представа какво ни очаква, можем да намерим послание или можем да намерим една позиция против „Евровизия". Аз ще чета името на човека, който е попълнил анкетата, ще отварям плика и ще прочитам неговото мнение. Това моментално ще се показва на екрана. С коментатори в студиото също ще говорим за развоя на ситуацията, защото тя при всички случаи ще бъде изненадваща. Никой не може да предположи как точно ще се развие това гласуване, този избор. Де факто, след около 30-40 минути, когато бъдат отворени всички пликове, България ще знае кой е изпълнителят с най-висок кредит на доверие от музикалната гилдия, от представителите на тези институции, които сме включили в списъка. Избраният изпълнител ще научи това от нас на живо в ефир. Ние веднага ще се опитаме да се свържем с него по телефона.

Ако има изпълнители или групи с равен брой гласове?

Тогава започваме  прегласуване.

Още същия ден?

Не. Ще се изпратят нови анкети, в които същите гласуващи ще трябва да изберат един от двамата, които са с равен брой гласове. Много по-страшен ще е проблемът, ако нямаме никакъв консенсус, т.е. имаме 51 напълно различни предложения, което е напълно възможно.

Тогава?

Тогава ще започнем наново. Но ще търсим истината и защо се е получило така. Е, лично аз нямам съмнение, че ще се стигне до подобна ситуация. Притеснява ме това дали победителят ще бъде избран с максимално количество от тези 51 гласа. Иска ми се при всички случаи победителят да има над половината от гласовете, защото в противен случай това наистина ще предизвика много коментари и недвусмислени реакции.

Ако попаднем в следната хипотеза: в края на този един час, след като стане ясно кой печели...

... Научава го от нас, изпада в шок и ужас и казва: „Не, не, не. Аз не съм готов, аз не съм съгласен"...

Не виждам защо би го направил, но би могло да се случи.

Би могло да се случи, разбира се. Това е емоционална реакция. Няма обаче да се осланяме на нея 100% в мига, в който я получим, защото е нормално всеки да реагира различно. При всички случаи решението ще е изненада за този, който ще е избран. Но ако все пак се случи избраният да се откаже, отива този, който има следващ брой гласове.

Добре, на 18-и октомври разбираме кой ще представя България на „Евровизия" в Осло догодина, след което трябва да се напишат пет песни, измежду които хората ще избират. Кой ще напише тези пет песни?

Ще ги напишат изявени композитори. Ще ги напишат екипи, с които изпълнителите работят. Не е тайна, че всеки един от изпълнителите у нас, особено по-младото поколение, имат свой екип, с който създават песните си. На първо място ние ще потърсим тези екипи, т.е. Българската национална телевизия ще работи заедно с изпълнителя в интерес на неговото максимално добро представяне, но тъй като зрителите са онези, които ще изберат, ние ще предложим на изпълнителя и други варианти. Това ще рече, че ще предложим и други творчески екипи, които ще създадат всяка една от тези пет песни. Песните трябва да са напълно различни, те не трябва да си приличат. Те трябва да са в различен стил, за да може изпълнителят да ги представи максимално, отдавайки таланта си във всяка една от тях и зрителите да изберат. Ние не сме казарма. Ние няма да наложим на един изпълнител по никакъв начин да работи и да изпее песен, която му е далечна и чужда.

Какво се случва след това, след като бъдат написани тези песни? Как те ще бъдат  представени на публиката, така че тя да може да ги чуе, осмисли и да избере най-добрата?

В началото на месец февруари песните трябва да бъдат готови. В телевизионно шоу по БНТ 1 певецът ще изпее всяка една от тези пет песни. В рамките на един месец песните ще започнат да се ротират максимално по телевизията и всички медии, с които ние имаме прекрасни отношения, включително и Дарик радио. След един месец, във второ телевизионно шоу изпълнителят ще изпее отново песните, представяйки ги вече във формата им на завършени музикални номера, за да могат зрителите да гласуват отново с sms-и и да изпратят песента, която предпочитат.

Т.е. сценичното присъствие на песента ще го видим с танцьори, осветление?

Точно така.

След това?

Поне за мен, който се занимава вече няколко години с българското участие в този най-голям европейски музикален форум за популярна музика, е важно песента да бъде представена пред максимално много поддръжници на България. За нас са ясни държавите, които ни подкрепят.

Това са нашите съседи.

Да, това са нашите съседи. Ясно е, че геополитическият  принцип е основен при гласуването на "Евровизия". Регламентът на големия конкурс има това несъвършенство, че допуска геополитически вот. И мисля, че ние, живеейки все пак "в един общ двор", колкото и да ни делят все пак някакви граници и да има разлика в музикалните стилови предпочитания, мисля, че ние трябва да заложим на това - да имаме едно силно балканско лоби.

Само да уточним, всеки от това 51-членно жури може ли да предложи абсолютно всеки, който си поиска, дори и предишни български участници в "Евровизия"?

Да, няма никакви ограничения. Те биха могли да предложат и футболисти, стига  тези футболисти да си изпеят песничката както трябва и народът да гласува за тях  и като за певци.

И след това част от тези 51 човека могат да участват и в написването на песента, защото в списъка виждам доста изявени композитори и текстописци?

Част от хората, които са в този списък задължително трябва да участват в написването на песните. Мисля, че не можем да си позволим да пропуснем хора с доказан талант и най-важното със сериозни успехи през последните години в България. Трябва да сме ненормални, за да се откажем от сътрудничество с тези хора. 
 
Списък на професионалистите и институциите, които ще бъдат анкетирани за най-подходящия български изпълнител в песенния конкурс "Евровизия 2010":

Композитори: Александър Бръзицов, Атанас Косев, Александър Кипров, Ангел Заберски - Син, Борис Карадимчев, Борис Чакъров, Димитър Гетов, Емил Бояджиев, Живко Петров, Кристиян Бояджиев, Мага, Митко Щерев, Найден Андреев, Стефан Димитров, Стефан Диомов, Тончо Русев, Петър Дундаков, Пламен Велинов, Хайгашот Агасян.

Поети: Александър Петров, Живко Колев, Иван Тенев, Маргарита Петкова, Явор Кирин.

Музиканти и музикални педагози: Васил Пармаков, Веселин Тодоров, Проф.Д-Р Дора Христова, Иван Лечев, Констатин Цеков, Момчил Колев, Константин Марков, Мишо Шишков, Михаил Йосифов, Румен Бояджиев-Син, Румен Тосков, Христо Йоцов, Христо Димитров, Иван Несторов. 

Институции и медии: Дарик радио, БТА, БНР, Бг радио, ТВ ММ, 24 часа, Труд, Съюз на артистите в България, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци, НМА "П. Владигеров", НМУ "Л. Пипков", МУФ "Широка лъка".