Може да се окаже, че Шангов не е стрелял пръв по Петър Божилов
Може да се окаже, че Шангов не е стрелял пръв по Петър Божилов / снимка: БГНЕС, архив
Може да се окаже, че Шангов не е стрелял пръв по Петър Божилов
59881
Може да се окаже, че Шангов не е стрелял пръв по Петър Божилов
  • Може да се окаже, че Шангов не е стрелял пръв по Петър Божилов

Не може категорично да се твърди, че Огнян Шангов пръв е стрелял по Петър Божилов. Така смята разследващият случая Весела Янчева, старши полицай в сектор „Разследване на криминални престъпления" към СДВР. По думите й резултатите от назначените няколко експертизи ще докажат окончателно дали ще остане първоначалната версия за самоотбрана от страна на Божилов.

Първоначално от СДВР заявиха, че има категорични доказателства, че Шангов е стрелял пръв, няколкократно, и вътрешният министър потвърди тези данни. Резултатите от аутопсията показаха, че в тялото на 71-годишния бивш военен Огнян Шaнгов са открити седем куршума, и само един в тялото на шефа на Националната спортна база Петър Божилов.

Двамата се застреляха един друг край софийското село Железница в неделя.

Вие до какви изводи стигнахте, знае ли се вече точно какво се е случило?

С абсолютна сигурност още не се знае, тъй като голяма част от експертизите не са изготвени, тоест най-важната експертиза, тя е една криминалистична ситуационна експертиза, ще бъде готова, след като бъдат готови съдебните, медицинските и балистичните експертизи. Но от показанията на свидетелите, които са разпитани от началото, има яснота горе-долу за това, което се е случило.

Какво точно се е случило?

Смятаме, че е възникнало спречкване между двамата, като за съжаление точните реплики, които са си разменили, не ги знаем, тъй като няма преки свидетели на разговора между тях. Самата ситуация, която е последвала, предполага някакъв конфликт между тях първоначално, кой го е започнал и кой какво е казал - не е ясно. Със сигурност смятаме, че господин Шангов е стрелял пръв.

Добре, но странното е, че първо няма преки свидетели, пък има такива, които се намират да казват, че може би са се скарали...?

Не се намират. Това е просто предположение, реакцията и стрелбата ... няма как да са се разминали без да си казват нищо...едва ли ще се стрелят само защото са се погледнали, предполагаме, че е възникнал някакъв конфликт между двамата. Логичното е това да се е случило. Свидетелите са други ловци, които са чули изстрелите. Силата на изстрелите и интензитета - това прави изводите за това кой е стрелял пръв.

В тялото на Огнян Шангов са открити 7 куршума, а в това на Петър Божилов - 1. Ако е стрелял първи Огнян Шангов, как така в неговото тяло има 7 куршума, а пък неговият куршум е бил смъртоносен?

Смятате ли, че ако е стрелян в гърдите 7 пъти, той е можел да произведе изстрел?

Може би, на някой от изстрелите.

Не, не. По начина на разположение на тялото, където са били изстрелите в тялото на Шанков имам предвид, е изключено той да е стрелял втори.

Ако е стрелял Петър Божилов, той как е стрелял, след като веднага е загинал?

Предполагат, че там, където е уцелен Петър Божилов, не е незабавна смърт.

И е имал възможност да изстреля 7 куршума?

Имал е възможност - да. Преди да станат готови всичките експертизи, не мога да твърдя с абсолютна категоричност, че това се е случило така. Но това са първоначалните данни. От огледа на местопрестъплението и хората, които са разпитани.

С какви пистолети са били двамата, може ли и това да изясните?

Това са обстоятелства по делото, които не мисля, че е редно да коментирам.

Вече се появи доста информация и това, което е странното, е че Петър Божилов е използвал специално рязани куршуми, те са такива, които се пръскат в тялото на животните...?

Не мога да кажа такова нещо, не е готова експертизата, за да твърдя, че те са специално рязани, аз не знам откъде е излязла тази информация. Има едни гилзи, които съм дала за изследване. И куршуми, които ще ми кажат какъв е калибърът, какъв е видът на боеприпасите и всичко останало. Аз не знам откъде сте получили тази информация, че са специално рязани, аз лично нямам такава информация.

А по принцип тези специално рязани куршуми забранени ли са?

Не мога да ви кажа, не знам. Пистолетите, които са притежавали двете лица, са законно притежавани, значи и боеприпасите им са такива, които могат да се закупят законно от оръжейните магазини. Но ако има нещо незаконно или преправяно, това ще знам след експертизата. За момента не мога да ви дам такава информация.

Има такава опция, в която да си смениш куршумите на пистолета. Вие го знаете.

Знам по принцип, да. Но и пушката, и пистолетът, които е ползвал господин Божилов, са законно притежавани. И нямаме информация той да се е занимавал с такива...не предполага използването на незаконни средства. На г-н Шангов също е законен пистолетът, той е бивш военен. Имало е размяна на реплики, но чак за такова скарване и заяждана трудно може да се говори. Просто ловецът, който е бил на първата линия, го е предупредил, че надолу има ловци, минава през ловно поле възможно най-бързо и най-безшумно, защото се очаква оттам да минат диви прасета, имало е много стъпки. В случая не можем да говорим за скарване или поне свидетеля не казва такива неща.

Познавали ли са се Петър Шангов и Божилов от преди това?

Човекът е отишъл да види вилата си, която е в района.

И двамата са употребили алкохол, като единият - 0,7, другият - 0,4, това така ли е?

Да.

На кой са по малко промилите?

На Петър Божилов.

За какво количество става въпрос?

Чаша вино, може би, или две - нямам представа. Ще се позовем на някаква експертиза.

Това са минимални количества?

Да, под 0.5 знаете, че до 0.5 се разрешава да се шофира. В никакъв случай не можем да твърдим, че са били много пияни или че са употребили много алкохол.

Вие разпитахте ли роднините на Шангов? Те какво казват?

Какво казват, ами каквото и роднините на Петър, и двете страни казват, че техните близки не са били конфликтни, били са много коректни, честни хора и така. Просто за мен това е някакъв инцидент, който е възникнал от пререкание между тях и реакцията е била не на място, може би.

Това, което буди съмнение, е, че не може така категорично още от първия ден да се казва, че версията, върху която работи полицията, е самоотбрана от страна на Петър Божилов, пък това че той е бил убит с 1 куршум, а Шангов със 7...?

Това е първоначалната версия, така или иначе има две лица, които са починали на място. Експертизите са тези, които ще казват какво се е случило. Огледът на местопроизшествието, снимките, съдебномедицинските експертизи, които са само с предварителни заключения за момента, балистичните експертизи, които в момента изследват оръжието, така че това е първоначалната версия. В хода на разследването може да се получи точно обратното. Това е разследване, то цели да се разбере какво се е случило. Първоначалната насока, която ни дават огледите и свидетелите - от това правим този първоначален извод.

А първоначалните резултати от експертизата какво показват?

Те дават причините за смъртта и това, че в Петър Божилов има 1 куршум, а в тялото на Шангов повече.

И все пак, когато завършат всички експертизи дали има такава вероятност, както се твърди, че Шангов е стрелял пръв, после да се окаже, че не е така?

Възможно е, аз не мога да гадая какво ще стане от експертизите. Най-важната е съдебно-криминалистична и ситуационна експертиза, тя ще бъде готова на по-късен етап, след като и всичките други приключат. Тя ще даде представа реално какво се е случило на мястото.

И тогава ще стане ясно всъщност кой пръв е стрелял?

Да, да ще стане ясно дали Петър е стрелял първи, дали Шангов е стрелял пръв. Така или иначе имаме едно двойно убийство реално погледнато.