Минчо Спасов: Лидерът на НДСВ подкрепя номинираните за членове на ВСС
Минчо Спасов: Лидерът на НДСВ подкрепя номинираните за членове на ВСС / netinfo
Номинациите на една от управляващите партии - НДСВ за предстоящия избор на членовете на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС) от квотата на парламента, са особено интересни, тъй като от тях всъщност зависи дали в следващите дни жълтата парламентарна група ще има нов председател. Една от трите кандидатури на НДСВ за членове на съдебния съвет е всъщност кандидатурата на настоящия шеф на групата на НДСВ Анелия Мингова. Интервю с Минчо Спасов, заместник-председател на парламентарната група на НДСВ в предаването „Денят” на Дарик радио.

Факт ли са вече номинациите, които НДСВ предлага на парламента за одобрение в пленарната зала, дали те са внесени вече в деловодството и от вас чакаме да чуем все пак имената на хората, които вие предлагате за членове на новия постоянно действащ ВСС?

Да, вие ми помогнахте, като казахте името на първата наша номинация, това е проф. Анелия Мингова, която е известен специалист по граждански процес, една от най-сложните материи в правото. Автор на много научни трудове, изявен професионалист, авторитет в научните и юридическите среди. Втората ни номинация е г-жа Костадинка Наумова, която е съдия в Софийски градски съд. Също е изминала своя, така, професионален път в рамките на съдебната система. Преди това е била юрисконсулт, адвокат. Тя познава всички сфери на юридическата професия. Нейното присъствие във ВСС ще допринесе за осъществяване на едно добро взаимодействие, защото знаем, че все пак съдебната система ръководи съдебната власт, но и адвокати, и юрисконсулти също са юристи и също в крайна сметка работят в нея. И третата ни номинация е г-н Стойко Стоев, който е председател на Софийския военен съд. Той е професионалист, който е минал през следствието, прокуратурата и от две години и половина ръководи, административен ръководител в Софийския военен съд. Той е натрупал един добър опит за администриране на съдебната работа и организационната работа на съда. Знаете, че ВСС като орган е предназначен да ръководи административно цялата съдебна власт и затова неговият опит смятаме, че ще бъде много важен и много ключов, за да допринесе за подобряване работата на системата.

Г-н Спасов, обяснете как бяха номинирани тези имена? Стана ясно, че част от кандидатурите или може би всички са предложени лично от лидера на партията Симеон Сакскобургготски. Днес имахте и заседание на групата следобед в Народното събрание. Обсъдени ли бяха те, одобрени ли бяха, за да изчистим въпроса около чисто процедурните въпроси на този избор от ваша страна.

Разбира се. Мога да ви кажа, че нашият лидер застана и зад трите кандидатури, като две от тях бяха предложени от народни представители, така че процедурно всичко беше съответно на правилата на нашата група и с консенсус приехме да подкрепим тези три кандидатури като достойни и професионално, и от морална гледна точка.

Бяха ли подложени те на гласуване, защото разбрахме, че и такова искане е имало? Това е един не толкова съществен за слушателите ни въпрос, но пък е важен за процесите, които се случват в партия НДСВ и, разбира се, в жълтата група.

Имаше идея те да бъдат подложени на гласуване и самата идея беше подложена на гласуване, но в крайна сметка се стигна до едно консенсусно решение да не се приемат с гласуване, за да се избягнат съмнения за някакви политически пристрастия или привързаност към някакви личности, вносители и прочие. Знаете, че въпросът за съдебната система е много деликатен и всякакви намеци за политическо лобиране и пристрастия трябва да бъдат колкото се може повече избягвани. Надявам се това да се случи утре и в съдебна зала, за да се избягнат политически жонглирания върху тази тема.

Как реагира председателят на жълтата ПГ г-жа Анелия Мингова? Дали тя, така, прие с охота тази номинация? Нямаме възможност в момента да чуем самата нея, така че разчитаме на онова, което вие бихте ни предали.

Трудно ми е да говоря от нейно име, но струва ми се, че тази номинация е една висока оценка за нейните професионални и морални качества. Просто мисля, че те не се оспорват от никого.

Нейното излизане обаче от групата, изборът й, евентуално се очаква той да бъде факт, за член на Висшия съдебен съвет поставя спешно въпроса за нов председател на групата. В какъв срок може да бъде избран той и изобщо кой ще има тук решаваща дума при избора му - депутатите или може би лидерът с неговата преценка кой да поеме групата?

Това е тема все пак, която е в страни от темата, която обсъждаме, тази за Висш съдебен съвет, и нека да я отложим за друг разговор.

Но понеже се спрягат и имена за нов председател, г-н Спасов, затова ви питам, поне като време, дали в спешен порядък ще се търси този. ..

Мисля, че няма нужда от някакви спешни решения, десетина дни, две седмици са нормален срок. Както виждате, и работата на Народното събрание не е толкова напрегната, днес също приключиха работа по обяд. Нямаше достатъчно обработени законопроекти. От друга страна, има много политическа работа, свързана с местните избори, и не това е най-належащото, ръководството на групата.

Добре, щом искате по чисто процедурния въпрос за ръководството на жълтата група да не говорим, поне да попитам, понеже е имало предложения и за издигане на кандидатурата на колегата ви Илко Димитров също за член на ВСС, това беше ли обсъдено в заседанието?

Да, тя наистина беше повдигната. ..Ние го познаваме, той просто е един много достоен наш член, но мисля, че. .. с консенсус приехме, че той може да работи навсякъде. А и твърде много, разбира се, ще стане, ако двама депутати от една парламентарна група отидат във ВСС. Ние в крайна сметка се стремим да запазим и дадем възможности и на действащи магистрати да работят в този орган.

Отклонихте въпроса ми за чисто организационните въпроси, свързани с жълтата парламентарна група, не мога да не ви попитам обаче, ако на вас ви бъде предложено вие да сте фигурата, която да поеме ръководството на групата в оставащите две години от мандата, дали вие бихте приел, защото и вашето име като настоящ заместник-председател вече се завъртя неофициално в средите на медиите като възможен председател?

Аз мисля само да ви кажа, че никога не съм се стремял към такова нещо, и ще ми бъде много трудно да взема решение, ако ми бъде предложено. Това не е мое някакво желание или мечта.

До момента към вас няма такава оферта?

В момента няма такава оферта и предпочитам да не я коментирам.

И съвсем на финала, понеже започнахме с темата ВСС, утре, надявам се, вече гласуването в зала да сложи точка на тази тема и този нов орган да заработи в най-кратко време ефективно. При разговорите в рамките на управляващото мнозинство вие лично интересувахте ли се като представител на НДСВ, изобщо партньорите един от друг потърсихте ли информация за това кой какви кандидати предлага и съответно за тези кандидати да получи съгласието и на своите партньори като персонални предложения, имена, зад които да застанете всички?

Не, защото това твърде много би усложнило процедурата по номинациите.

Тоест, вие не знаете ДПС кого предлага и левицата също така? Не сте търсили някаква обща подкрепа от страна на управляващите за тези едни фигури, които да влязат в този нов съвет?

Да, казах ви, че едно подобно съгласуване би прекалено усложнило процедурата и на практика би било невъзможно.