Михаил Белчев и днес знае кого да прегърне с песен
Михаил Белчев и днес знае кого да прегърне с песен / www.sxc.hu; Sofia Photo Agency

Михаил Белчев все още мечтае да чуе нова песен, която да го разплаче. Какво се случва с българската песен днес и кои са хората са прегръщане - на тези и подобни въпроси певецът, поетът и хуманистът Михаил Белчев отговори в "Ники Кънчев Шоу".


Една от песните и стихосбирките ти е "Човек за прегръщане".

Да, някои го бяха кръстили Човек за преглъщане.

Как да избираме кого да прегърнем?

То е ясно от пръв поглед. Поне за мен. Имам усет към хората и винаги, като съм пял на концерти, съм търсел очи.

Моят въпрос беше как да открием човека, дали това е човекът. Много хора казват "Това е човекът" и след година, след два месеца се разделят...

Може би помъдряваме леко... и търсим, търсим, докато се намери...

Компромиси?

Не може без компромис, но да не са много.

Дай някакъв пример, който ти би преглътнал.

Аз бих преглътнал глупостта на някого, но еднократната глупост.

Сега сме в първото национално частно радио, мога да те уверя, че има свобода на работа. Искам да очертаеш картината как работехте вие, творците, тогава, имаше ли спънки...

Вършехме възрожденска работа. Заради естрадната песен - лошо казано е естрадна песен, според мен това е популярна песен - обичахме занаята, по цели нощи не сме спали в едно студио. Обичахме работата си, обичахме песента. Имаше калпави комисии, което беше голяма грешка. И там някакви хора, които не винаги бяха обективни към някои текстове, но цензура не бива да се нарича. Стойностните неща винаги прокопсваха, намираха си мястото.

Както и сега.

Но бяхме заедно, обичахме се. Един Златен Орфей ни събираше всяка година, познавахме се добре, семействата ни бяха близки, измисляхме непрекъснато нови неща. Имаше за какво да се работи, повече концерти се правеха, хората обичаха тази песен. Сега някакво отчуждение има. На децата не им е съдба песента..., по-скоро е начин да станат популярни.

Какво мислиш за новите форми, които ги изстрелват директно към славата и в ефира като Music Idol, Star Academy?

Тъжна работа е. Това напрежение е невероятно, това са талантливи хора. Те могат да пеят, нямат биография. Изведнъж те стават известни, популярни, прегръща ги някаква централа, която им дава един договор, заробва ги. В даден момент на тях не им харесва това нещо, започват да се съдят, разделят се.

Какво става с изкуството, какво става с песента, какво става с тези деца, с тези души, които вече са наранени?

Михаил Белчев и днес знае кого да прегърне с песен
netinfo

Цялото интервю с Михаил Белчев в "Ники Кънчев Шоу" четете в Zar.bg