Лятно реалити
Лятно реалити / снимки: bTV, Нова тв, !no frame media,
Лятно реалити
42457
Лятно реалити
  • Лятно реалити

Форматите тип „реалити" упорито отказват да си тръгнат от България. Нещо повече - за първи път ще ги гледаме и през лятото. И ако „Нова телевизия" и TV7 засега по-плахо поглеждат към към идеята през лятото да инвестират в нещо подобно, макар все пак да го правят, то bTV рискува доста смело. Телевизията ще покаже на зрителите реалити шоу в класическия му вид - скъпо и дълго.

Традицията в България от години повелява летния тв ефир да се пълни с безброй повторения на предавания, излъчвани през изтеклата година година и със стари и често евтини филми. Битката за зрители (и за рекламодатели) е на път да промени това. „Нова телевизия" залага това лято на хитови филмови ленти начело с превърналия се в класика сериал „От местопрестъплението", а TV7 ще предложи панорама от 20 филма на Уди Алън в продължение на 1 месец. Паралелно с това се завъртат и реалити формати. С претенции за най-мащабен е този на bTV, наречен „Гласът на България".

Къде в тази битка за зрители (и за рекламодатели) стои БНТ е рано да се каже. От „Сан Стефано" 29 засега отказват да споделят какво и дали са намислили за летния сезон.

В ефира на „Нова телевизия" вече се завъртя реалитито „Черешката на тортата". В предаването артисти, спортисти, музиканти, телевизионни лица и политик демонстрират готварски умения. Иван Лечев, Фънки, Вики от "Мастило", Графа, Божана Филипова, Маги Желязкова, Евгени Минчев и Дим Дуков са само част от известните, които готвят пред зрителите, а останалите участници в шоуто опитват манджите им. Иван Манчев е готвачът, който е нает за консултант на предаването. Финалът на „Черешката на тортата" засега не е ясен. Първоначалната идея е предаването да върви през цялото лято, но ръководството на телевизията може и да реши друго, ако числата от рейтингите не му се харесат. Антоний Мангов, който е заместник-програмен директор на „Нова телевизия" разказва, че „Черешката на тортата" е международен формат, който е реализиран в почти цяла Централна и Източна България:

Форматът е много интересно реалити, което ни позволява да надникнем в домовете на известните личности в България и да видим техните готварски умения, но и като цяло как те се забавляват и как прекарват една вечер. Концепцията на формата е, че всяка седмица пет звезди гостуват един на друг, като всяка вечер домакинът е една от тези пет звезди и в края на седмицата този, който се е справил най-добре, получава почетната награда „Домакин на седмицата" или „Перфектният домакин".

Кога ще е финалът на шоуто? С финала на лятото ли?

Да, шоуто е предвидено точно като много приятен развлекателен формат за летните месеци.

Предаването „Черешката на тортата" ли ще е черешката на тортата в програмата на Нова телевизия?

Точно така, това е черешката на нашата торта, но под нея има и много други пластове - блатове, сметана и т. н.

Какво друго да очакваме?

Както винаги ние много залагаме на топ американските сериали, с които Нова телевизия традиционно е известна. Планувани са последният сезон на „Д-р Хаус", последният сезон на CSI, който тече в момента, съща така последният сезон на „Грозната Бети", „Престъпни намерения", „Касъл".

„От местопрестъплението" е доста хитов сериал.

Да, „От местопрестъплението" е една от емблемите на Нова телевизия. Този сериал продължава вече над 10 сезона продължава да е изключително успешен в цял свят, включително и в България. Това е друго ниво на правене на сериали и зрителите на Нова телевизия ще могат да видят последните сезони това лято.

Обикновено сутрешните блокове на телевизиите сменят водещите си през лятото. Какво да очакваме от „Здравей, България"? Ще го има ли през летния сезон? С други водещи ли?

Със сигурност „Здравей, България" ще бъде през цялото време в ефир. Дали през август, който е традиционния месец на отпуските, водещите ще са отново Евгени и Христо, не е напълно уточнено. Ако не водят те през цялото лято, със сигурност ще ви изненадаме с някаква приятна алтернатива за краткия период на тяхната отпуска, но пак повтарям, „Здравей, България" ще бъде през цялот време на екран.

Сутрешният блок „Здравей, България" остава на екран, но цялата публицистика пада през август.

Сутрешните блокове и на останалите основни телевизии ще останат макар и леко променени и съкратени. Като Например TV7. Те имат ранно предаване и през уикенда, което също ще остане, но някои елементи от ще отпаднат. Иначе от медията казват, че ще разчитат на хитови филми, за да задържат зрителите пред екрана. Надя Костова, програмен директор на TV7 поставя акцент върху 20 филма на Уди Алън, които телевизията ще излъчи в рамките на месец - от 4 юли до 4 август:

Почти всяка делнична вечер, без петък, това са от Топ 10 филмите на Уди Алън, девет са в този лист на филми от Уди Алън, които ще излъчим. Едно лудо лято с един луд американец - нещо такова. Уди Алън си е класика, малко нестандартна, но класика. Имаме правата за тези 20 филма, много се гордеем с тях и решихме да го направим като панорама, а не просто да пускаме понякога филм на Уди Алън. Когато спрат активните шоу програми, да кажем игрите, публицистичните ток шоута и т. н., които ще почиват през август и през юли, ще имаме премиерни за България холивудски продукции на мейджъри. Говорим за римейка на Melrose Place, Life Unexpected, Three Rivers, което така си остава, това е медицински сериал за болница, която прави трансплантации, много други филми, ситкоми, общо взето много подбрана, релаксираща, забавляваща, мейджърска холивудска продукция за лятото.

Освен хитовите филмови заглавия и TV7 залага на реалити формат. Той започва още този понеделник, но ще продължи едва 2 седмици. Става дума за конкурса „Мис България". Предаването е наречено „Пътят към короната". Продуцент е !no frame media („5400", „Нашенци", „Споделено с Камелия", „Какво ви забърка Лео", „В джаза събота вечер"), зад което стоят Вили Сечкова и Емил Кошлуков. Надя Костова е категорична, че конкурса „Мис България" по този начин се прави за първи път в България:

„Пътят към короната" не е пътят, който момичетата, полуфиналистките, извървяват от излизането си на сцената до микрофона, съответно до журито и обратно. Той започва доста по-рано. И той въобще не се състои само в ходене по сцената, той има много етапи и продължава доста време преди финала на конкурса.

Колко дълго ще продължи проектът?

Самото риалити шоу ще бъде в рамките на две седмици - от 13 юни до 24 юни, всяка делнична вечер, като в петък ще бъдат лайв епизодите със специални гости, поканени да коментират това, което са видели от бекстейджа, това, което са видели да правят момичетата, техните качества, случки от живота им, докато се готвят за финала. Същевременно това дава възможност на зрителите да оценят какво правят тези момичета, за да достигнат до короната , както и техните качества. За първи път в България зрителите ще имат възможност да избират своя фаворитка.

TV7 ще покаже на екран всички етапи при подбора на претендентките за титлата - от първоначалния кастинг до финалния кръг, в който ще бъде отличена най-красивата българка за 2011 година. Водещ на предаването ще е фолк звездата Камелия. Финалът ще е на 27 юни и от телевизията обещават едночасово грандиозно шоу.

Голямо реалити и то в класическия му вид с продължителност 3-4 месеца ще предложи това лято bTV. От медията твърдят, че с предаването „Гласът на България" ще променят телевизионното програмиране у нас. Факт е, че за първи път в българския ефир толкова мащабен формат ще бъде излъчен през лятото. Това е праймтаймов формат, който обаче се прави извън активния телевизионен сезон. „Гласът на България" ще се прави от екипа на Слави Трифонов. За предаването, което очевидно ще е пирона в програмата на bTV това лято, разказва заместник-програмния директор на медията Ренета Викторова.

Телевизионните критици винаги са наричали лятото мъртъв сезон, защото по телевизията обикновено вървят повторения на стари предавания и стари филми. BTV обаче замисля нещо различно. Защо решихте „Гласът на България" да се излъчва през лятото? Това по принцип е рейтингово шоу, а лятото, както вече казахме, е мъртъв сезон, не е ли доста рисковано?

Рискове във всеки бизнес винаги има. Решението да предложим толкова мащабен формат в разгара на лятото със сигурност е изненадало цялата медийна индустрия, но си мисля, че и нашите зрители са готови по някакъв начин за това, защото в обичайните проучвания, които всяка година правим, излязоха точно такива нагласи - в разгара на лятото хората да гледат позитивни, развлекателни програми, които да ги заредят с добро настроение. Да не говорим, че в крайна сметка кризата си казва думата и вероятно периодите на летните отпуски не са толкова дълги, колкото са били преди години, хората по-дълго остават на работното си място, в домашна среда и са готови именно за такова позитивно зареждане, каквото ние точно ще предложим. Ние вярваме, че слагаме началото на нова тенденция в телевизионното програмиране и предполагам, че и други телевизии скоро ще ни последват.

Какво да очакват зрителите от „Гласът на България"? Това, което знаем до момента е, че до 12 юни всеки, който иска може да участва, но стартира шоуто в ефира на bTV?

Нека да остане малка загадка. Съвсем скоро ще има и старт и той ще бъде обявен скоро. Това, което е важно за „Гласът на България", е, че това е първото шоу, което дава шанс само и единствено на истинските таланти. Няма да видите в това шоу нито комични, нито злепоставящи изпълнения, които обичайно имат и леко подигравателен ефект. Самата идеология на „Гласът на България" е да бъде изцяло положително преживяване, както за участниците, така и за зрителите. Другото много важно нещо е, че за първи път в музикален формат ще имаме не просто едно обикновено жури, а истински музикални треньори, които ще помагат на участниците да стават все по-добри и по-добри, т. е. те ще ги обучават. По този начин ще можем да приложим много професионален подход към търсенето и развиването на истинските певчески таланти, а не само на хора, които си мислят, че могат да пеят. Не случайно някои от най-големите имена в световната музика подкрепиха шоуто The voice of, става дума за имена като Кристина Агилера, която в момента е треньор в американското издание, което върви в Щатите. Ние съвсем скоро ще обявим нашите звезди треньори. Очаквам, че всички ще ги харесат и ще ги гледат с интерес.

Колко ще са участниците в предаването?

След кастингите, които провеждаме в момента и за които имаме записани вече около 3000-3500 души, ще бъдат прослушани поне 500 от тях, защото към момента това, което показва нашето проучване, е, че горе долу такава бройка са истински таланти. В този музикален формат няма никакво значение как изглеждат кандидатите, какъв е техният външен вид, тъй като форматът включва треньори, които избират участници чрез прослушвания на тъмно, това означава без да ги виждат. Вярвам, че кастингите на тъмно ще бъдат много интересни за зрителите, със сигурност и за треньорите, защото са абсолютна новост в телевизионния ефир.

Кастингите за „Гласът на България" ще се провеждат само в София. Засега от bTV не казват кой ще е водещ на предаването и каква ще е наградата за победителя. Обещават обаче да е голяма - и материална, и морална.