Л. Иванов: В петък казвам напускам ли парламентарната група на НДСВ
Л. Иванов: В петък казвам напускам ли парламентарната група на НДСВ / netinfo

Интервю на Йовка Йовчева с Лъчезар Иванов - депутат от НДСВ и един от учредителите на Сдружение ГЕРБ

Беше ли ви оказан натиск да промените решението си, че ще гласувате за вота на недоверие, внесен от опозицията?

Натиск определено ми беше оказан. Бяха използвани всички възможни в рамките на цивилизацията методи – за убеждаване става въпрос, естествено. Но аз съм твърд в позициите си и в решението си. Това, че не бях включен в групата за изказвания на НДСВ по вота на недоверие и трябваше сам да намеря формата да се изкажа, това за мен е обидно. Няма да скрия, че това допълнително ме огорчи. Това ме кара да мисля, че след другите критики, които бяха отправени към мен - за гласуването по чл. 3 от Закона за избор на евродепутати, разглежданите на Закона за лекарствата в хуманната медицина, където също бях подложен на натиск. Аз съм човек, който има достойнство, чест и лице и не мога да се крия зад различни процедури. Затова в петък, когато ще подкрепя вота на недоверие към правителството, ще обявя и моето по-нататъшно поведение като политик.

От това, което казвате, стигаме до извода, че сте взели вече някакво решение – да не би то да е напускане на групата?

Това дали ще напусна групата на НДСВ или не, ще го обявя в петък.

Бяхте ли на заседанието на групата във вторник, тогава беше напомнено, че в правилника на групата има предвидени санкции за депутати, които ….

От няколко вторници съм помолен да присъствам на разширените заседания на Политическия съвет и на парламентарната група. Бях помолен да присъствам с оглед да променя някаква позиция.

Как ще отговорите на онези, които твърдят, че някой друг Ви кара да гласувате така и да заемате тези позиции? Връзката ви със сдружение ГЕРБ, вие сте един от учредителите му, винаги се намесва.

Много хора спекулират с това ми участие в сдружение ГЕРБ, правят се изключително много политически инсинуации. В повечето случаи в ущърб на сдружение ГЕРБ. Всичко онова, което работя в парламента – отговорността и идеята за това, е изцяло моя. В Народното събрание съм благодарение на ген. Борисов, не го крия, но той нито един път не ме е повикал да каже: „Направи закон за раждаемостта или за трансплантациите, или гласувай така”. Който познава мен и ген. Борисов, би се изсмял, защото нито аз, нито той сме хора, които обичаме да ни се бъркат в работата, когато става въпрос за професионализъм. Това е смехотворно. Това са хора, които търсят поредната интрига.

Към днешна дата нито потвърждавате, нито отричате едно такова решение – да напуснете групата?

Намерението, което изказах пред Вас, ще го кажа в петък след гласуването на вота на недоверие. Аз съм го взел това решение – не взимам прибързани решения, не взимам емоционални решения. Искам да бъде максимално честен към колегите си от парламентарната група, сред които има изключително много ценни хора, професионалисти. Аз съм човек, който обича да гледа хората в очите и бих искал да запазя добрите отношения – аз към тях и те към мен. Но няма да позволя политическото ръководство да се гаври с мене. Такова нещо аз не мога да допусна.

Такъв проблем ли се оказва за НДСВ един алтернативно подаден глас?

Явно тук става въпрос за поети ангажименти към коалиционните партньори на първо място. На второ място те виждат в мое лице едва ли не дългите ръце на ген. Борисов – проводник на идеите на ГЕРБ. В мое лице виждат едва ли не един дестабилизиращ елемент в парламентарната група. Заявих във вторник пред парламентарната група, че съм готов да поема ударите и отговорността за това, което правя.