Касим Дал: Оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна
Касим Дал: Оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Касим Дал: Оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна
38973
Касим Дал: Оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна
  • Касим Дал: Оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна

Какво ще стане с ДПС? Според дългогодишния заместник-председател на партия, изключен от нея преди седмица, Касим Дал в интервю за „Седмицата" на Дарик.

Съжалява ли Касим Дал, че предприе тази стъпка - да огласи мотивите си за напускане на ЦОБ, в крайна сметка, преди седмица да бъде изключен от партията?

Не съжалявам за нищо. Напротив, аз съвсем убедено направих тези стъпки. Знаех, че краят ще бъде такъв. Не се съмнявах, че в това състояние ДПС няма да търпи различно мнение в лицето на своя лидер. Но според мен аз успях, защото, както виждате, имаше заседание на ЦС на ДПС. Близо 14 месеца нямаше ЦС. Аз съм убеден, че моята оставка от Централното оперативно бюро и т. нар. кърваво писмо към структурите, предизвикаха това заседание на ЦС. За съжаление дебат нямаше, но най-малкото имаше пет часа и половина изразяване на мнения от хората, които защитават лидера на ДПС, хора, които по един или друг начин са обвързани и със старите структури на ДС. Хора, които знаят, че ако го няма Доган там, те една минута няма да стоят в ДПС. Те са там, затова, че имат интерес и защитават, бих казал, столовете си. Говоря за част от ръководството на ДПС. Аз съм убеден, че този най-малкото разговор, бих казал, който предизвиках в структурите, като лавина, един ден ще ги помете. Особено младите хора, които никой не може да ги спре да мислят и да поемат отговорност да растат свободни. Не знам дали ще бъде сполучливо сравнението с арабския свят, виждате какво става. Така че бъдещето е на младите хора и това, което почна в ДПС няма да спре.

Да, де, но много хора сравниха постъпката ви или с наивност, защото не сте дооценил каква част от структурите може да застанат зад гърба ви, или пък търсят някакви други мотиви в постъпката ви?

Не знам кой как ги оценява нещата и какви определения дава, но истината е това, което аз казвам, защото нямам никакви други задни мисли, подмолни мисли. Време е в ДПС да се случи, бих казал, революция. Да се махнат тези хора, които наистина спират развитието на ДПС. Защото с това ръководство никой няма да сяда официално да преговаря за избори, за коалиционно партньорство, официално да сяда да говори за едно бъдещо управление. Хора, които тотално са компрометирани не могат да донесат нищо на ДПС. Колкото до подкрепата, аз не случайно преди малко казах, че аз очаквах точно това да се случи, защото все пак предстоят след 9 месеца... предстоят местни избори. Хората, които представляват структурите на ДПС, очакват да бъдат издигнати на определени постове. Но всичко това, което съм казал... нещо ново не казвам. Говоря нещата, които ги говорят хората, но ги говоря официално, пред ЦС същото направих. Говоря пред медиите. Мисля, че това е моята мисия, така да се каже. Аз трябваше да изляза, да кажа като и учредител на ДПС, участник и в нелегалната дейност, да изляза да кажа тези неща. Някои казват защо си сега. Ясно и категорично искам да кажа - наистина след националната конференция аз се прерових в досието на лидера на ДПС и може би това, което видях там, е най-голямото разочарование в моя живот. Защото наистина аз 26 години от моя живот съм отдал на ДПС и борбата за правата и свободите. Не можех аз да мълча като знам тези неща. Нямах право да мълча, защото хората, които са отдали живота си, честните хора, които се борят за тези права и свободи, заслужават да знаят истината. И този човек, който бяхме му изградили образа, защото всички ние му изградихме този образ, и тук може би е моята вина най-голяма, защото 25 години аз наистина бях до този човек. Този мит, който изградихме, трябва да бъде разрушен. Този човек не трябва да остане в историята като борец за права и свободи, а като острие на Държавна сигурност и той така ще остане в историята.

Да, де, но всички се запитаха... толкова години сте до него едва сега ли... едва сега ли научихте истината за досието на Доган?

Вижте, законът, който аз внесох, почна реално да действа от 2008. Аз наистина до националната конференция, аз знам, че много наивно звучи, вярвах на мъжката дума и не бях... не изпитвах нужда да отида да се ровя в тези мръсотии. Но истината е: почнаха едни публикации във вестник "Гласове", след това прочетох книгата на Тома Биков "Досието на Доган" и там всичко това, което видях, ме накара да се преровя в документите. Това, което видях аз там, нямам думи как да се обясни. Такава мръсотия няма. Този човек не знам с кой образ живее днес, дали с образа на агента Ангелов, дали агент Сергей, агента Сава или с някакъв друг образ, защото вече и, доколкото знам, измислено е водородното гориво в сараите. Нека с това да се занимава, да остави хората, честните хора в Движението за права и свободи, които имат стремежи, имат очаквания, да ги освободи от своето бреме. Време е млад човек да застане пред Движението за права и свободи. Доколкото си спомняте, той не за първи път говори, преди една година и половина също, преди националната конференция даде заявка за това нещо. Наистина да освободи, защото Движението за права и свободи заслужава друга участ. Единствената значима политическа сила в България с лидер от Държавна сигурност, който е проект на Държавна сигурност, изучен, обучен от Държавна сигурност. Този човек трябва да си отиде и аз няма да спра да повтарям истините. Това е. Нямам никакви други амбиции, време е може би след 20 години закъснение истината да излезе наяве.

Хванах се за думата революция, която казахте, че е нужна в ДПС. Изтърван ли беше моментът за една плавна, така, нежна революция вътре в партията, с помощта и на вашето, в случая по-опозиционно, говорене, ако бяхте останали вътре, да се направи един такъв преход към младо, ново ръководство?

Категорично няма шанс, защото лъжите са още от 1990 година. Всяко заседание на Централния съвет на Движението за права и свободи преди изборите взима решение, първо решение, проверете в аналите, че активни участници в т.нар. възродителен процес не трябва да са в листите. Това е и за местните избори, и за парламентарните избори. Още оттам се залага тази лъжа. В нашето и ръководство, и в листите ни бъка от такива хора. Щом и лидерът ти е такъв, как да се освободиш. Колко пъти се дават заявки за оттегляне на лидера? Ние говорим, че имаме най-подготвената младежка организация, най-добрите ни кадри. Е, те станаха вече на по 40 години. Смятайте хора, които са били на 20 години, днес след 20 години са на 40. За какво говорим, кога ще дойде редът на тези млади подготвени хора. И това е всичкото дело, всичкото е отговорност на лидера на Движението за права и свободи. Слагането на хора, които са тотално обвързани с Държавна сигурност, кариеристи, хора, които единствено са зависими от лидера на Движението за права и свободи, нищо общо нямат с хората, със структурите на Движението за права и свободи, довежда нещата дотук - една партия, една организация се използва само за лични нужди.

Тоест той през всичките тези години е блъфирал, че се оглежда за наследник, така ли?

Не блъф, лъжа е, нагла лъжа е, аз точно в това обвинявам. Не случайно почвам с решенията, които вземаме преди всяка кампания. Вижте листите ни, бъкат от такива хора. Вижте ръководството. Те половината са такива хора. Трябваше ясно и категорично някой да излезе да ги каже тези неща. Да, след 20 години... но аз ви казах защо точно сега, защото още една голяма лъжа, още 1991 г. ние седнахме уж, аз така смятах, мъжки разговаряхме, че той на никого не е навредил, че за никого не е донасял, това му бяха думите. Всичко е огромна лъжа и не знам с кое лице живее. 85 - 90 процента от хората, които вярват в Движението за права и свободи, те вярват в каузата, не в Доган и всичко това, изграденото, е изградено от тези хора, от тяхната подкрепа. Ние имаме огромна вина, ние изградихме този образ, този мит за Доган.

Това ли е вината, която бихте искали да признаете пред всички хора, които са гласували за ДПС?

Това е огромното подвеждане, огромната лъжа.

И вие сте били част от тази лъжа.

За съжаление. За съжаление.

Вие сте обаче човекът, който може би познава в детайли най-добре организационно тази партия, нейните структури. Преди се говореше, че в ДПС знаят поименно своите избиратели. В какво състояние е с днешна дата партията? Идват избори наесен.

Вече от година и половина за съжаление нещата са много зле. Не знам още какво очакват, за да не стегнат редиците. Доколкото разбрах, очакваха Изборният кодекс да се приеме. Никакво внимание на хората, които гласуват извън страната. Никакво внимание на хората, които гласуват в райони, където нямаме депутати, нямаме общински кметове. Това непременно ще доведе до отлив на гласове от ДПС. Това непременно доведе до отлив от членска маса на ДПС. Аз казах на заседанието на централния съвет, за съжаление на тези избори ДПС ще се представи много лошо, ако не се вземат мерки, но, както виждам, мерки не се вземат. Оценката, винаги така става за работата на нас, политиците, се дава на избори. И оценката на нашите си избиратели ще бъде наказателна.

Към ръководство.

Това ще бъде, аз така предвиждам нещата, защото наистина не може само с общи думи за единство, за, така, да не се разделяме, да се очаква някой да гласува, когато ти не си отишъл при тези хора, не си изслушал болката им най-малкото, даже и това не се прави.

Защо през всичките тези години той не отиде при хората в Турция, които на всеки вид избор дават подкрепата си за ДПС?

Това е страхът на агента, който е участвал във всичко това, защото най-много пострадали хора, които от нищо не ги е страх, за съжаление тук в редиците на ДПС има страх за мястото си, има страх за кариерата си, тези хора не ги е страх. Те могат да излязат и в лицето да ти кажат всичко, даже и да ти потърсят сметка за онези години. Как ще отиде? Докога ще мълчим за това?

Е, вие проговорихте. Оттук насетне?

Огромна част от структурите на ДПС, хората, които подкрепят ДПС, виждат тези неща. Това те помежду си говорят, за резила, за милион и половината хонорар, за резила със сараите, за резила с Доганленд в Дръндар, всичко това хората говорят със страх, тихо. Аз просто имам куража да ги кажа на глас и пред всички. Ако не се вземат мерки, ДПС ще остане една малка маргинална партия, без влияние, даже за президентските избори може и да не ни потърсят.

Тоест за първи път може би президентът ще избере без ДПС?

Ако продължаваме така, за първи път президентските избори ще минат без решаващото участие на Движението за права и свободи.

Бихте ли разбулили малко тайната на този изборен успех на ДПС? Говореше се, че ДПС е като паравоенна структура - всеки отговаря за избирателите надолу. Как наистина се получаваше тази подкрепа от...

Най-важното е връзката да не се къса, връзката с избирателя. За тези години, да, не всички пряко сили ние гледахме да бъдем до всеки наш избирател, да защитим интересите на всички наши избиратели, да можем да привлечем инвестиции в тези региони с много и огромна работа. Тази нишка не се ли къса отдолу догоре винаги, ще има успехи. За тази година и половина това не се случва. Някой чака закон, изборния кодекс, а тези хора не чакат, те искат да виждат хората, които са избрали, да бъдат до тях и резултатите, ако продължават така, ще бъдат плачевни. Движението за права и свободи ще претърпи крах на местните избори, а, знаете, местните избори трасират пътя за успеха в парламентарните избори. Крахът на местните избори предвещава крах пълен на едни парламентарни избори.

На ръба за влизане в парламента?

Аз мисля, че и дотам, ако стигнем това ще бъде вече... Явно хората със сопите ще се наложи да ни гонят.

Утре да не ви обвинят за лошите резултати вас?

Сигурно така ще стане. Не знам това дали по радиото трябва да се казва, малките деца в детската градина, като се наакат, свалят си гащите и "кой ми наака гащите" казват. Това ще стане, защото тези хора не са свикнали да носят отговорност.

Сега до изборите как ще работите вие?

Сега до изборите ето един такъв факт - под натиск накараха за този един месец областните, някъде и общинските ръководства да приемат декларации против мен. Един път на едно място не съм поканен да ме попитат аджеба защо, кое ме принуди аз да напиша това писмо. Приемат декларации против, за. Аз такова нещо не съм искал, но нито една областна организация, даже Търговище не посмя да покани да ги кажа тези истини и пред тях. Защо знаете ли? Деветдесет процента от хората, които гласуват за нас, ги говорят тези неща. Докога ще ги е страх тези хора от истината?

Според вас докога ще ги е страх?

Докато не си получат наказанието и това ще стане на избори.

Не се ли притеснявате обаче за себе си? Не очаквате ли да ви атакуват нещо срещу вас?

И пред централния съвет в моето изказване казах, за съжаление не ми дадоха право на отговор. Имам биография, която не се пише така, на коляно, защото някои и сега си пишат биографията. За тези 26 години аз не се срамувам от нищо, което съм правил. Моите действия винаги са били открити. Аз съм това, което мисля, което казвам, както стоя, а не като някои други едно да мисля, друго да правя, трето да казвам. За тези 20 години не е имало нищо скандално срещу мен. Сега може и да съчинят нещо, но аз въобще от нищо не се притеснявам. Не дължа на никого нищо, имам приятели, на които държа и не се срамувам от тях. Имам прекрасно семейство, които стоят до мен във всичко. Те минаха, така да се каже, през огън и вода за тези 26 години. По затворите бяха с мене, подкрепяха ме, така че никой нищо не може да ми направи, спокоен съм, даже още повече съм спокоен, че ги казвам тези истини. Премълчавах някои неща, правих компромиси с някои неща, но с принципите си аз никога не съм правил компромис.

Трудно е обаче в България, знаем, че все още мажоритарният елемент и опитът да един човек в лично качество да играе в политиката е почти обречен. Имате ли наистина шанс, като солов играч, да правите политика?

Аз не съм солов играч, напротив...

Извън партийните листи, говоря.

80-90% от хората, които подкрепят Движението за права и свободи, уверявам ви, са на това мнение.

Да, ама мълчат, защото идват местни избори.

Нищо, вижте, те пред урните, на урните ще покажат кой е прав, кой е крив. Тези хора умеят и да наказват. И самозабравилите се политици... вижте за тези 20 години всички бяха наказани. Аз добре познавам Движението за права и свободи. Тези хора търпят, но когато дойде времето, на никого не прощават. Истината ще бъде при гласуването.

Колегите ви ви обвиняваха, че сте имали половината ДПС, а пък сте поискали цялото. Други пък казаха, че обслужвате нечии интереси - интереса на ГЕРБ, на други политически сили.

Точно това е разликата. В ДПС никой не може собственически да се отнася към хората. Хората оценяват работата, която върша, и аз мисля, че оценката за моята работа, като зам.-председател по организационните въпроси е дадена на всички тези избори. За другите сценарии - вие смятате ли, че даже и мъничко за нещо да бяха се бяха хванали, че това нямаше като лавина да излезе в медиите, които владеят. Няма, няма задкулисни игри - много ги е яд, но това е истината. Аз съм си аз, решил съм така да направя, убеден съм, че всичко това е в полза на Движението за права и свободи.

Категорично не обслужвате интерес на ГЕРБ...

Не, абсолютно.

Дори и косвено, без договорка.

Няма такова нещо. Абсолютно няма такова нещо.

И все пак къде е политическото бъдеще на Касим Дал? С ДПС ли е свързано то?

Мисля, че още имам много да дам на моите избиратели и имам време да реша точно как ще бъде изминат този целият път. Но съм убеден, че в Движението за права и свободи много скоро ще има големи промени.

Докъде обаче според вас е готов да стигне и Ахмед Доган, и това ръководство на партията в опит да се запази статуквото в нея?

Ето, точно това е проблемът. Аз съм опасен за това статукво. Въпреки оказания натиск върху областните председатели преди заседанието на централния съвет, знаете, бяха подписани декларациите от областните председатели и от младежките областни председатели. За мен беше много важно, че от 28-29 областни председатели само трима се изказаха, другите мълчаха. Това беше оценка за моята работа. Нали знаете, когато има страх, когато има натиск, мълчанието какво означава. Така че нещата започнаха да се случват и ще се случат.

Грешка ли беше, че Ахмед Доган не седна да поговори с вас през тази година и малко. Можеше ли по друг начин да протече дебатът в партията?

Аз никога не съм отказвал среща. Година и нещо винаги имаше някой посредник, винаги имаше някой, казваше "ето, тази седмица ще се видите", "той съжалява, че не се виждате", но аз знаех, че той никога няма да иска вече на четири очи да се виждаме, защото няма очи да ме погледне. След всички тези лъжи той не може да ме погледне в очите. Той винаги действа като крадец. Той няма лице да застане пред човек и да защити всичко това, което е направил.

Има ли нещо, което не посмяхте, спестихте на аудиторията, не казахте и на структурите?

Ние имаме голям грях към хората, които ни подкрепяха, че не можахме да им помогнем, поне малко от очакванията им да удовлетворим. За тези два мандата във властта и преди това в много неща ние направихме компромиси и не защитихме техните интереси. Ще има много поводи да говорим по определени теми. Но сега това, което казвам, е истината и това е цялата истина.