Каролев: Няма да позволя партийни централи да определят какво ще кажа и правя
Каролев: Няма да позволя партийни централи да определят какво ще кажа и правя / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от НДСВ Владимир Каролев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
45884
Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от НДСВ Владимир Каролев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011
  • Интервю с кандидата за кмет на София, издигнат от НДСВ Владимир Каролев, в предаването „Седмицата“ на Дарик - 15.10.2011

Владимир Каролев, кандидат за кмет на Столична община, кандидатът на НДСВ, номер 45 в бюлетината, в предаването „Седмицата” на Дарик:

Да започнем с видеонаблюдението. Вие ще сложите ли повече камери за наблюдение? Предвид ето и този взрив, който стана в квартал в София срещу Сашо Диков.

Ами вижте, премиерът каза, цитирам, всички знаем кой сложи бомбата. Ами аз не знам, вие знаете ли? Нека да каже, след като всички знаем кой. Да, само че няма да го направя по начина, по който го прави ГЕРБ. ГЕРБ го прави с най-различни технологии, нацепено на най-различни малки поръчки, за да могат определени фирми от ГЕРБ, близки до ГЕРБ и спонсори да спечелят поръчките. След малко ще кажа аз какво...

Да, обаче хората на свободата, вие сте от и либерална партия, веднага пък се притесняват - ако сложим ние даже и пред блока на Сашо Диков, и пред вашия блок камера, няма ли да заживеем в биг брадър, от който всички толкова се страхуват?

Значи, това е неизбежно. И освен това да припомня двете основни ценности на либерализма още от 17 век, Монтескьо, Адам Смит - свобода, но и върховенство на закона. Значи много често обвиняват либералистите, че говорим само за свобода, но свобода без върховенство на закона няма, и то в трите му измерения. Законът трябва да е ясен, т.е. да се разбира ясно, не само от професорите по право. Второ, законът трябва да се прилага равно за всички. А не ако имаш връзки с някой кмет, който в момента управлява, да не се прилага за теб. И трето, законът не трябва да се променя. Само тази година законите около НОИ са променени над 30 пъти. Не случайно американската конституция има... на пръста на едната ръка се броят промените.

Да се върнем на темата за сигурността. Трябва ли парковете и градините да бъдат оградени и да се заключват вечер?

Не, според мен не трябва да бъдат оградени и да се заключват. Първо, ще е много скъпо, второ, това е извън традицията на България. Старите софиянци, нашите дядовци и баби, помнят какво удоволствие е било за тях, защото не е имало много други удоволствия, да се разхождат в градините на София. Чудя се на кмета на Женева, който беше тук, как така е видял, че женевските градини са по-лоши от софийските. Поне така излезе едно интервю в кавички с него. Моята дъщеря е в Женева в момента и голям смях. Казала го сред състудентите си, другите българи, защото има шест човека българи в този университет, голям смях паднал.

В Женева оградени ли са?

Първо, не са оградени и второ, са в пъти по-хубави от българските зелени градини. Но това, което остава, е, че ГЕРБ кара политици от Европа тук и им вкарва думи в устата, за да подкрепят техните кандидати. Но това е друга тема. Нека да говорим...

Дайте да говорим първо за това, за което...

Т.е. против ограждането съм, но съм за това да има доста повече инвестиции в зелената система на София.

Да говорим за парите на София. За какво трябва да се дадат на-много от софийските пари в бюджета? Ама моля ви, кажете наистина едно първо, което да го изведем пред всичко останало.

Добре. Според мен най-много пари трябва да се дадат за това, което аз наричам, липсата на градска мобилност. Това е система от, ще ви кажа откъде ще дойдат парите, пътищата, тротоарите, градския транспорт. Още 2005 г., когато кандидат на НДСВ беше за кмет на София Милен Велчев, той предложи един инструмент, който се използва в цяла Европа и в цял свят, наречен общинска облигация. Аз съм направил, аз съм финансист и съм направил конкретни сметки. С една облигация в зависимост от това кои три дейности ще финансираме с нея, 7 до 10-годишна облигация, между 150 и 200 млн. евро може да бъде тази облигация, толкова може да поеме капиталовият пазар към днешна дата, ще се постигнат  следните три резултата: първо, за две години ще се преасфалтират всички улици, които имат нужда от преасфалтиране или основен ремонт. Като аз лично ще започна не от жълтите павета, защото София не е само от университета до „Шератон”, а ще започна с кварталите, даже от извън Околовръстното, където асфалт не са виждали, като Мрамор, като Калина. Второто нещо е канализацията, защото концесията на „Софийска вода” не може да се справи и тя всъщност не е толкова за канилизацията, тя е за прясната вода. И третото нещо с тази облигация, което може да се направи, не искам да внасяме трамваи, произведени преди 30 години, които в момента се внасят. Питах колко са - 30 ли са или повече. Не ми отговарят от столичната компания... „Столичния електротранспорт”. Но в момента софиянци, искам да знаят, че ние внасяме трамваи, които са произведени преди повече от 30 години, които след това са реновирани преди 7-8 години, използвани в немския град Хале и сега ние ги внасяме. Това е лудо разпиляване на пари.

Какъв процент от данъците на софиянци трябва да остава в София?

Ами току-що чух Прошко Прошков, който иначе го харесвам как говори, защото доста неща, които аз съм говорил 2003 г., той ги повтаря. Между другото един от моите студенти прави в момента, има специален софтуер за това нещо, сравнява това, което съм говорил, слава богу, аз имам 2500 публикации, сравнява това, което съм говорил на софийски теми, с основните ми конкуренти, и се вижда огромно плагиятство от страна на „Атака” най-вече, малко по-малко от страна на Прошков и липса на сериозно плагиатство от БСП и ГЕРБ, което не ме учудва. Те са леви партии и двете. Абсолютно е некоректно това, което каза Прошко преди малко, че по времето на Иван Костов над 50% от данък общ доход остава в София. Тогава системата беше съвсем друга. Тогава тя беше политизирана и в зависимост от това, понеже държавният бюджет определяше какви пари се дават за здравеопазване, в отделните общини за образование и т.н., тъй наречените държавни отговорности, и тогава, ако си син кмет, получаваш повече пари... ако си червен кмет или някакъв друг. 2004 г. НДСВ въведе модерната в цял свят система на делегирани бюджети, извади политизирането на този процес и в момента всяка община си знае какви пари може да получи на базата на едни и същи за всички градове параметри.

И сега София получава 23%. Според вас...

Ама това въобще не трябва да... това е некоректен, извинявам се, това е некоректен въпрос, защото трябва за знаеш какво означава това. Не може... данък общ доход е национален данък, той не е местен доход. Просто системата, която беше преди, беше политизирана. Сега не е политизирана, сега националните данъци са, както е почти в цял свят. Сигурно има изключения. Два национални данъка има в цял свят, три всъщност - данък общ доход, косвените данъци, които са ДДС акцизи, и данък печалба. Те трябва да си останат национални, няма как да обещаваме нещо, което е нереалистично. За да стане ясно колко е нереалистично това, България има 264 общини, от тези 264 общини под 20% данък общ доход, генериран от хората, които живеят в тези общини, надвишава това, което им дава държавата като отговорност за образование, здравеопазване и други държавни дейности. Ако това се въведе, първо, защо за София да е 50, във Варна колко да е, в Стралча колко да е?! 264 минус 20 - 244 общини на България ще фалират. Аз не съм популист и няма да кажа, че ще фалирам 244 общини.

Т.е. да си остане, както е сега, казвате.

Ама то няма сега процент, разбирате ли, точно това ви казвам, че това е заблуждаващо. Софиянски го обеща, но не го направи, защото не може да стане. Обещава го Борисов, че ще го направи, не го направи, защото не може да стане. Обещава го Фандъкова, не го направи, защото не може да стане, сега го обещава Прошков. Пак няма да стане и не само, защото той няма да е кмет. Разберете, това е... не знам дали ще ме разберат слушателите, но това е все едно да кажете може ли Каролев оттук да стане космонавт, излизайки от студиото - не мога да стана.

Но Прошков каза нещо повече, той каза, а защо изобщо данък общ доход да не си остава на хората от съответната община, а само акцизи и ДДС да се разпределят в цялата държава.

Веднага ви казвам защо. Защото това, първо, не може да стане автоматично. Теоретично може да стане. Второ, това означава сериозно увеличаване на ДДС и акцизи, много сериозно, защото сегашните ДДС акцизи не стигат. Значи, ако видите колко пари се събират...

Може да означава намаляване на разходите на държавата.

Няма, значи, нямам време, ще си изям...

Времето.

...времето, но понеже това е голям популизъм, който се говори, в моя блог, който стартира преди седем дена и всеки ден пиша, абсолютно всеки ден - за разлика от г-н Кадиев, който не е писал от август, г-н Прошков все обяснява, че нямал време да пише, а г-жа Фандъкова, тя няма време за блогове от разнасяне на микровълнови печки по пенсионерски събрания и подаръци на пенсионери - ще обясня защо това е популизъм, но нека да отидем на другата тема. Това е абсолютен популизъм и освен това е вредно, защото ако бъде направено, ще фалират огромната част от общините в страната и ще има отново фаворизиране на определени градове. Аз живеят в София от 45 години, не съм роден в София, първите четири години съм живял в Пловдив от живота ми, аз съм роден във Варна, защото баба ми, бог да я прости, е била там, но не искам да обещавам на софиянци миражи.

Какво ще направите, ако ви кажа, че общински съветник от вашата листа е намекнал за подкуп?

Понеже може да го злословят, публично ще го попитам и ще му поискам да мине на полиграф. И ако полиграфът покаже, че той не лъже...

Детектор на лъжата.

Да, това е полиграф, детектор на лъжата. Ако полиграфът покаже, че той не лъже, нали, ще оставя това като клевета. Ако полиграфът покаже, че той лъже, ще го помоля да напусне. Между другото аз искам с това да поканя на полиграф всеки, който иска, от сегашните кметове или водачи на листи, да седнем да си задаваме един на друг въпроси, за да задавам аз въпрос кой е корумпиран и кой не е корумпиран, ама никой не ще да го направи това нещо. За трети път го казвам това публично. Всеки от кандидат-кметовете, независимо от коя партия е, съм готов да седна срещу него и срещу всички на детектор на лъжата.

Защо София още няма завод за боклук?

Ами той, просто някои от нещата, които е копирал - добре, нали. Преди малко ви казах, затова ще бъда кратък. Аз съм човек, който 2005 г., ноември месец, след като се върна Борисов от Мюнхен и обяви, че за една година ще построи два завода, това беше публикувано в „24 часа”, аз на първия общински съвет прочетох това и го иронизирах. Борисов разбра, че е направил грешка и не ми отговори на иронията. Причините са много ясни - некомпетентност и корупция в три поредни кметски администрации, това е причината. И отново, за разлика от общинските съветници от Синята коалиция, и за това си има доклад и си има... се вижда кой как гласува в общинския съвет в София, аз, когато разглеждахме документацията за конкурса, аз станах и казах следния пример, за да го обясня с прости думи. Колеги общински съветници, предлагате да се сравняват ябълки с... това е английска поговорка, ябълки с портокали. Ще дойдат несравними оферти и в момента залагате избор на предрешена технология и оттам предрешени фирми. Ами точно един от общинските съветници от Синята коалиция каза - не е вярно, процесът е много правилен. Той сега е пак в листата на СДС, така че аз нямам нищо против Прошков. Според мен той е честен човек и компетентен в определена област, но има недостатъчна компетентност да бъде кмет на град като София, но в неговата листа има още хора, които са виновни, включително и за боклука.

Такса смет според данъчната оценка или според изхвърления боклук трябва да се определя?

Според данъчната оценка е възможно най-несправедливият метод, това е абсолютен факт и за съжаление... и освен че е най-несправедливият, той не стимулира намаляването на отпадъците, а стимулира криенето на реалната стойност на новите сгради. Защото излиза, че ако направя, ако си купиш нов апартамент, построен на края на „Люлин”, ще плащаш повече данък, отколкото... и малък апартамент, отколкото голям апартамент в центъра на София. Според мен това, което трябва да се направи, е следното. В много малките населени места може да се сложат индивидуални кофи.

Т.е. според боклука, това е отговорът.

Ами според боклука, ама не може да стане навсякъде.

Сега достигаме как ще се мери?

Значи трябва да бъде според обема и според теглото, тези двете неща. За съжаление трудно може да се мери навсякъде. Невъзможно е това, което предлагат от „Атака” например или от други партии, както е в Швейцария и не само в Швейцария. Всеки си купува едно пликче, което пише колко лева струва пликчето, и слагаш, напълваш пликчето, след това го слагаш в общата кофа. Това няма как да се контролира. Но поне, ето, Прошков каза нещо, което и аз съм съгласен с това - за всяка нова сграда трябва да има изискване боклукът да бъде събиран вътре в сградата, да има съответно помещение, защото постепенно ще се решава проблема. За големите квартали, които са доста - „Люлин”, „Обеля”, „Младост”, могат да се обособят, както го има също в много страни, не само в Германия, където той е живял, аз съм го виждал и в Канада е по същия начин, места, където са заградени с ключ, така че само тези, които имат, живеят в съответния блок и имат ключ, могат да го отворят и да си изхвърлят боклука. За съжаление обаче тук основният проблем е друг. Поради безхаберието и некомпетентността когато ГЕРБ взеха властта преди четири години, от такса смет се събираха около сто милиона лева, сега се събират около сто и седемдесет. И всъщност не се говори, че основната сума отива не за събирането на боклука, а за продължаващата операция по съхранение на балираните отпадъци и разхождането им из цялата страна.

Само не разбрах как ще мерим в кварталите.

Ами, казах ви как, в големите квартали се обособява...

Да, де, ама как ще разберем кой боклук е на лелята от третия етаж? Ако не ви харесва това с пликчетата...

Етажната собственост.

В Швейцария.

Значи, казва се, те това е блокът...

А, и те ще си го разделят вече...

Иначе няма как да го...

...вътре на процентно...

Да, ами няма как да стане иначе.

Ясно.


Вижте, в един град като София, който е с голямо наследство от т.нар. социализъм и безхаберие вече 20 години, това трудно ще се реши.

Колко трябва да струва билетът за градски транспорт в София?

Ами баба Ванга не съм, бог да я прости. Тук не бих му качил цената, без да съм направил анализ.

Т.е. и вие на лев си го оставяте.

Ами, да де, ама този лев стои дълго време. И всяка година субсидиите, 65% от парите на софиянци, от данъците на софиянци отиват, отиват...

Сега, от гледна точка на нашата анкета, нали разбирате, ние ще направим кой колко лева е казал и дотук всички са на един лев с много обяснения и никой няма смелост да каже - при мен ще струва 1.50 лв.

Не, аз не знам колко ще струва. Просто не знам и няма как да знам и ако имам време, ще ви обоснова защо. Например аз продължавам да се чудя защо трябва да има, да се дава на частните фирми повече на километър отколкото на общинските линии. Знае се, че има... Всъщност знае се защо, един зам.-кмет беше хванат от медия как договаря, докато кметът беше Борисов, как договаря с частници и беше записан, та не можа да каже, че не е вярно, как договаря концесионни линии. И има причина затова. На предишните избори плакатите на Фандъкова и на Борисов бяха в онези точно линии на градския транспорт, които са дадени на концесионери, които са спонсори на ГЕРБ. Така че как да ви кажа дали ще се намали или увеличи. Според мен не може да се намалява, защото те са свързани, те са свързани, скачени съдове. Миналата година беше малко над 60 млн. лева субсидията за градския транспорт. Ами дай да питаме софиянци какво предпочитат - тези 60 млн. лева да отидат за детски градини и училища, а да се плаща реалната цена на транспорта, или не. Тук става въпрос за приоритети, става въпрос за личен избор.

За или против маршрутките в София сте?

Винаги съм бил против маршрутките на София. Тук, тук, нали, БСП и Кадиев да не се правят на ухапани моми. Знае се, и аз съм го казал публично, кои линии бяха контролирани от БСП, кои линии бяха контролирани от Синята коалиция, по-скоро от СДС преди, когато бяха единни и т.н. Абсолютно се знае и се знае Таня Найденова, мисля, че се казваше, общинската съветничка от БСП, която лобираше за червените маршрутни линии. И не случайно, да не говорим какво беззаконие е - спират където си искат, нали, по средата на трамвайните линии.

Кои два квартала трябва да се свързват в следващата линия на метрото?

Отново честен отговор - не знам. Съгласен съм с тези, които.. И ще ви кажа защо не знам. Едва преди четири седмици ни дадоха най-после едно митично проучване, правено от една английска фирма, което е започнато преди три години, чийто срок е удължаван и е дадено в такъв вид, че на един от моите асистенти му отне около една седмица да разпечата и да подреди нещата в такава папка и в такава последователност, че аз да мога да го прочета. Това, което мога да ви кажа за метрото, е, че, първо, ГЕРБ нямат никаква заслуга за финансирането и това е чисто с чужда пита помен правено. Подписът на Милен Велчев като финансов министър и на Любо Дацов като заместник-финансов, той е втори в моята листа, стои под всякакви споразумения с Европейската комисия и с европейските структури за финансирането с еврофондове на метрото. По-скоро като гледам как изгониха на един от търговете, на един от конкурсите примерно италиански строител, който строи метро в повечето страни в Европа, и доколкото знам единствената причина, поради която той не е публично вдигнал шум, освен че е направил една малка пресконференция, е, че му е обещано в следващите търгове да го фаворизират. Всъщност имат заслуга ГЕРБ за метрото, не уволниха г-н Братоев. Ако бяха уволнили г-н Братоев, щеше да има още повече проблеми.

За да се избегнат задръстванията, трябва ли влизането в центъра на София да стане платено?

Ами, да, аз не съм популист и ще ви кажа да, трябва. Само, че ще ви кажа в кой...

Е, вие сте първия.

Да, аз ще ви кажа в кой кръг.

Да, в кой кръг?

Това е в този малкия кръг за идеалния център. Според мен идеалният център е кръгът „Дондуков”, „Стамболийски”, „Христо Ботев”, тунелът под НДК, „Левски”, Университета, Паметника „Левски” и „Дондуков”.

Е, аз за центъра ви питам, ама това имам предвид аз, да, центъра...

Този малкия кръг, абсолютно, абсолютно. Това може да стане, не е само Лондон, автоматизирано е.

Аз изброих Милано, Сингапур, този списък е доста дълъг.

Автоматизирано и това ще го направи частният сектор. Защото веднага някой ще каже много е скъпо - няма такова нещо. Правиш конкурс, публичен конкурс международен и фирмата, която го спечели, ще сложи...

То става с камери и с...

Точно, ще сложи камерите и освен това това ще намали много престъпността там, където има така наречените...

Ще махат ли при вашето управление паяците коли, които не пречат на движението, макар да са неправилно паркирани?

Многократно съм го казвал това нещо в общинския съвет. Особено тези, които не са неправилно паркирани, не трябва да се махат, просто трябва да си платят глобата, а не трябва и тези, които са си платили, примерно мен ми се е случвало, паркирам, не знам дали... имам карта за общински съветник, всеки има такива право за паркиране, но понеже някой път забравям и не си я нося и се налага да си плащам. Това е една от малкото привилегии на общинските съветници и слава богу, че няма повече. И си платя за един час и забравям следващия час, слагат скоба, вдигат колата, след това... Това не е нарушение. Аз съм спрял на... В смисъл нарушение е, че не съм платил и съм съгласен след това да има по-голяма такса за втория час, два лева да е, три лева да е, защото всяко нарушение трябва да се плаща, ама защо когато си спрял в синя зона и си си платил веднъж и просто си забравил, защото си се разсеял в срещата си или си се заблеял, си забравил да платиш за втория час, трябва да ти сложат скоба или трябва да ти преместят колата.

Ще затворите ли временно новата спортна зала „Арена” - София докато бъде построен паркинг, отговарящ на капацитета й?

Не, вредата е направена. Типичен пример за поговорката бързата работа, срам за майстора. БСП се опита предизборно 2009 г. да си припишат, че те ще строят залата и направиха един конкурс за строител на база картинки, подчертавам, на база картинки. Нямаше пълната строителна документация. Това го знам от фирми, които са участвали. И разбира се, фирмата любимец на предишното правителство и по-скоро на БСП, защото от тях беше министърът на регионалното развитие, „Главболгарстрой” спечели този конкурс по картинки и след това същата фирма стана любимата на ГЕРБ, и такива ремонти прави примерно, извинявайте, ама ремонтът на булевард „Брюксел”, който беше изтръгван от...

Не, въпросът е какво правим с тази спортна зала, защото на мен това ми прилича все едно да направиш блок от 10 етажа и да забравиш да му сложиш стълбище.

Ами аз казах, вредата е направена. Не може да я затворите, не, безсмислено е да се затвори. Трябва да се мисли какво може да се направи.

Т.е. и какво може да се направи? Той всеки концерт ще е една мъка оттук нататък.

Ами, така е.

15 000 души драпат по „Цариградско шосе” в борба да стигнат до залата.

Аз бях на концерта на Жан Мишел Жар и добре, че бях с мотор, та стигнах навреме. Не само това. То вътре нищо няма, нямаше съблекални отворени. Нали ви казвам, това всичко е юруш на маслините да се похвалим предизборно, че нещо от ГЕРБ сме направили. И да ви кажа, не знам какво решение има. Може би има някакво много скъпо решение с прекопаване отдолу, правене на този подземен паркинг, който е спестен в кавички, и тук Прошков отново добре е чул, което каза Пламен Константинов, нали, едно от емблематичните лица в НДСВ, бившият капитан на националния отбор по волейбол, беше водач на нашата листа. Той го каза в момента, в който обявиха как се прави сградата. Пламен Константинов каза в собствения си, не си спомням дали беше блог или в интервю, два факта и сега всички ги повтарят като папагали. Първият факт е, че тя за лека атлетика не става и за волейбол не става с тази, там, където се загрява, малката зала, и вторият факт, че е спестено, доколкото знам, 15% от цената, а пък са му намалени 22% от строителната дейност, нали, т.е. няма спестяване, има увеличаване на средната цена.

Трябва ли общината да плаща на частните детски градини същата сума за дете, което дава за дете в общинска детска градина?

НДСВ от 2002-2003 г., когато се стабилизираха финансите на България, нали, г-н Костов остави държавата с голям дефицит, ние говорим за три неща - парите след детето, парите след ученика и парите след студентите. Това е модерният начин и това е начинът да има равнопоставеност, както има в конституцията, между държавна, общинска и частна собственост. И освен това, това е начинът... ето питаме за къде трябва да се дават по-малко пари. Ще кажа нещо странно може би за вас. По-малко пари трябва да се дават за детските градини, а повече за училищата, и ще ви кажа защо. Ако се определят петна и се каже конкурс публичен, който иска да строи частна детска градина само тук със закон, няма нужда да е със закон, главният архитект на София издава разрешително за съответния парцел само за детска градина, ще има частници, които ще се конкурират помежду си, ще направят детска градина и един лев няма те да дадат…

Тя ще стои една година детска градина и после ще я направят ресторант примерно.

Не е така, не може да стане, не... Ама едно време ставаше, сега не може да стане...

Беше парк уж увеселителен...

Сега не може да стане това нещо. Едно време ставаше, защото имаше пълно беззаконие. Сега ако общинският съвет гласува петната за детски градини и тези детски градини, това петно бъде направено само за детска градина, защо да става, защо трябва лошите практики от миналото да ги даваме за пример, като е възможно да стане нещо оттук напред добре. Същото се отнася и за прословутата история с тоалетните. Единственото нещо, което трябва да се направи, е да се определи къде да са тоалетните. След това конкурс, в който международни,  отново казвам, да дойдат фирми, които са го правили това по света. Те ще ги направят без пари за общината, защото печелят от рекламата. Само че аз имам един хубав билборд, с един хубав хумористичен рефрен, който казва „Софиянски приватизира тоалетните, а Фандъкова явно не е на вашия зор”, защото за четири години има... и те не знам дали ги отвориха, май сега отвориха две тоалетни в два парка. Та да се върна на датските градини - да, трябва да се плаща същата субсидия, която се плаща на общинската детска градина и на частната детска градина.

Ще сложите ли колчета и ще направите ли скосявания на всички тротоари в София?

О, не, ще махне всички колчета. Всичките до едно и ще ви кажа защо. Първо са ужасно грозни и най-много съм се смял как 100, не знам колко, но до последното колче беше в програмата на ГЕРБ обяснено - сто и една хиляди 238 колчета. Кой ги е броил, не знам. Представяте ли си какъв абсурд е това да кажеш точно колчета си сложил. Освен че са грозни, нали, те се слагат избирателно - там където районният кмет или някой от управляващите е приятел и ти имаш заведение, съответният човек има кафененце в подземието на блока, там няма колчета, за да може той да си паркира собствената кола, отстрани има колчета. Обаче ще направя огромни глоби за всички, които паркират на тротоарите. Това е решението.

Само проблемът е кой ще ги събира тези глоби. То глоби има. Какъв е смисълът от голяма глоба, като и малката не се събира?

Един от много примери за неефективно управление на Столична община от страна на ГЕРБ. И между другото не само от страна на ГЕРБ, а да ме извиняват от Синята коалиция, ама има двама заместник-кмета и те имат политическа договорка, макар и не писмена, с ГЕРБ.

Коя улица трябва да стане изцяло пешеходна?

Според мен единствената, която може да стане пешеходна истинска улица, ето тук мога да кажа, че и аз съм чул нещо полезно от Прошков, признавам си, това не го бях помислил, бях мислил, че трябва да се махне Женският пазар, защото той е ужасен  - и дрога, и цигари, абе какво да ви кажа...

Женският пазар.

Да, и това може да стане една много добра пешеходна улица, нали?

Това е интересно. Между другото... как ще се казва тази улица? Някой знае ли името на Женския пазар?

„Витошка”... Ами за съжаление аз откакто съм, нали, от дете си я спомням като Женския пазар. А „Витошка” не е никаква пешеходна улица и няма как да стане пешеходна улица. „Съборна” - да, само че е много малка.

Аз забравих да питам предните кандидати, понеже вие сте общински съветник, тя, като стане „Витошка” пешеходна, ще може ли да се пресича през нея с кола?

Не, бе, не може... Разбира се, тогава каква пешеходна е това. Пешеходна означава да не може...

Ще трябва да се затворят всички улици...

Идеята е, че трябва да се затворят всички. Това не може да стане. Това просто не може да стане. Значи „Витошка”...

Да аз питам за изцяло, питам.

„Витошка” не трябва да... Трябва да си остане както е сега - колите да не могат да ходят по нея. Но това означава също и полицейските коли, и на МВР колите, и колите на общината с пропуски, защото сега тя е затворена за, да го наречем, обикновения гражданин, но за този с привилегия не е затворена.

Колко често ще миете софийските улици?

Отново честен отговор - не знам. Не знам. Тук пак дават някакви конкретни обяснения. Откъде да знам колко често ще мия улиците?! Ще ви кажа какъв е проблемът.

Защото хората би трябвало, някои от нас, дето ще гласуват... честно да ви кажа, аз бих искал да мога да проконтролирам, ако си дам на някого гласа, нали... колко често ще измие моята улица.

Да ви кажа ли кое е най-важното нещо, което трябва един кмет да направи в първия месец. Той трябва да види какъв е възможният бюджет за следващата година и да обяви какви са неговите приоритети по пера и след това да попита публиката, а не само общинския съвет, т.е. софиянци, дали са съгласни с тези приоритети.

То не трябва ли обратно да се прави - ти, преди да се кандидатираш...

Не е обратно, ще ви кажа защо...

…да си ги проучил тия неща и да кажеш - гласувайте за мен и аз ще правя това и това.

Така ли? Можеш ли, обявил съм 1000 лева награда на всеки, който намери за по-малко от един час чрез sofia.bg, това е сайтът на общината, бюджета на общината за която и да е година. И досега никой не е дошъл да вземе хилядата лева. Влезте да видите как можеш да намериш информация. Аз поисках, общински съветник съм от осем години,  преди 15 дни поисках с писмо. Първо се оказа, че с писмо трябва да поискам бюджетите на София. Представяте ли си за какво става въпрос? Не да е достъпно, както ето, ще ви дам пример с добър кмет на ГЕРБ, кмета на Бургас, вижте... когото съм сигурен, че ще го преизберат на първи тур, така мисля. Влезте, вижте в сайта на Бургас, вижте каква прозрачност, как може да се извади документация. Откъде да знам, аз не знам, защото не съм... Единственият...

Не знаете колко пари за миене има.

Абсолютно. Абсолютно никой не знае. Ако попитате шефката, тя е свястна жена между другото, само че е малко над капацитетите си за тази работа, ако я попитате, тя знае ли колко пъти са мити улиците, отговорът ще бъде...

Коя, тази дето мие?

Не, шефката на инспектората.

А, на инспектората. Ще ремонтирате ли улица, без да се подменят всички тръби и кабели под асфалта?

Ами, за съжаление това е неизбежно. Но няма да правя, две неща няма да правя. Първо, няма да правя, както обикновено правят, много е хитър номер този да нагласяваш собствените си фирми, тези, които те спонсорират. Всичко става спешен ремонт. „Витошка” три пъти го ремонтираха със спешни ремонти, два пъти по времето на предишния общински съвет, нали. Не този, предишния, мандат 2003-2007. И това между другото не е само за улиците. Изведнъж спешно протича на някой театър покрива или на някое училище. И тогава не може да мине нормалната процедура по ЗОП. Т.е. тези измислени спешни ремонти ще спрат, защото това е начин за корупция. Аз вярвам, че конкуренцията е в основата на прогреса. Колкото повече конкуренция има в едно общество, толкова по-богато е това общество. И другото нещо, което ще направя, не знам г-н Прошков как си присвои, че той е измислил да се... плановете на „Софийска вода”, на „Топлофикация”, на кабелните компании, а те са няколко. Ами аз понеже живея в Студентски гради и понеже 2004 г., след като не ми асфалтираха улицата, живея в блок на преподаватели, аз съм от такова семейство и самият преподавам, и когато общината не асфалтира улицата, аз и мои, нали, хората, които имат пари в блока, част нямаха, така че малко хора дадохме пари, си асфалтирахме улицата. След два дена я разкопаха. И аз на последния общински съвет казах трябва да се... това е 2004 г., разкопаха, за да прокарат някакви кабели или тръби, аз тогава казах - това трябва да се координира, ама никой не го прави, защото досегашните кметове не го правят. Това е работа на кметската администрация.

Като казахте Студентски град, та да ви питам - ще махнете ли дискотеките и кръчмите там?

Значи ще премахна тези, които са заели зелени площи и тротоари. Ще премахна тези, тук Прошко Прошков е прав също, ще премахна тези, които са в общежития. И ще ви кажа нещо, утре на моята поредна покана за дебат, ако не дойдат в БТА, дано да дойде някой от моите опоненти, за втори път ги каня публично. Искам да кажа, че аз се съгласявам, на който ме е поканил, ходя на дебати. От ГЕРБ ме поканиха за понеделник, ще отида и ще им покажа снимков материал да видят кои точно са тези дискотеки и кръчми в Студентски град, които са на зелени площи, които са на тротоари и които вдигат шум до полунощ и след полунощ. Знаете ли как ще ги познаете? По снимките на Фандъкова и Плевнелиев на прозорците на тези заведения.

Трябва ли да бъдат премахнати всички незаконни строежи - от тези в гетата до остъклените балкони?

Всички незаконни строежи трябва да бъдат премахнати, особено тези, които пречат на другите, защото...

То зависи какво ви пречи...

Не, ще ви кажа, не ще ви кажа какво пречи...

Да ви кажа, на хора, които идват от чужбина...

Не, ще ви кажа...

...в България, като видят остъклените в различни цветове и в различни технически решения балкони, това им пречи.

Сега, нека да не забравяме, че живеем в страна, която ние сме били много по-богати от Гърция 1944 г. Говорили са ми мои близки, че когато отивали български войски в Гърция, са им казвали - гледайте през процепите на конските вагони и като видите бедните села сме в Гърция. Нали, защото излизаш от богата България и отиваш в бедна Северна Гърция. Няма как след толкова години в кавички развито социалистическо общество, когато се построени тези грозотии, аз съм израснал в "Младост" между другото, от 1968 г. живея в „Младост” и преди седем - осем години се преместих в края на Студентски град, което е същата грозотия. Защото блоковете на Студентски град са същите като в „Младост”. Значи хората си остъклиха балконите, защото по този начин малко си топлят, намаляват си сметката за отопление и малко си увеличават кухнята обикновено. Сега, ако конструктивно това е проблем, трябва да има паспортизация и това трябва да се направи заради енергийната ефективност. Те трябва да си ги оправят така, че да не се конструктивно проблемни. Иначе аз не бих ги накарал. Но що се отнася до незаконните сгради, не само в гетата между другото, защото незаконни сгради има и постройки в Студентски град, задължително трябва да се премахнат. Как така ще ги махат в Несебър и в Ченгеле, рибарските селища? Да и в...

Да, ама, те в Несебър имаше разни пристройчици на балкончета направени.

Да.

То целият проблем е, че като кажеш, че нещо незаконно може да остане заради социализма, заради...

Не, не. Не, не...

...и вече къде ще сложиш границата?

Чакай, не, чакай малко. Не, не е така. Не бе и защо, трябва да правиш граница, нали, затова ви казвам някои... Друго е в собствения си дом да си направя нещо на прозореца, друго е да си по гетата да си построил каквото си искаш, нали, без имаш някакво разрешение.

Е, такова нещо каза Волен Сидеров...

Ама, разбира се...

...от кандидатите за президент. Той казва...

Ама, не, Волен е прав само за това, за нищо друго.

Трябва ли да бъдат...

Нали, и не само Волен.

...умъртвявани бездомните кучета?

Първо, по закон не е възможно. И второ, да, само тези, които са агресивни. С едно изречение какъв е проблемът. Той е комплексен. Това е бизнес за „Екоравновесие” и за фирмите, които цоцат от „Екоравновесие”, нали. Аз съм един от първите хора, между другото с колеги от Синята коалиция, ето тук признавам, че не съм първият, единственият, който е говорил на тази тема против по-предишния шеф на „Екоравновесие” и против предишния шеф на „Екоравновесие” и новия, понеже предишния повече от една година ГЕРБ не го сменяха, и новия, който сега не съм го виждал какво е направил. Между другото аз съм готов да му дам кредит на доверие, защото е отскоро. В Мрамор село, в Кривина, и в двете села ми казаха, че идват микробуси, които вечер пускат кучетата там, нали. А другото нещо, което е, как ви се струва сто лева бюджет за хващане на едно куче и за кастрирането му?

Ама, той начинът... то е с такова обгрижване, каквото много народ...

А как ви се струва следното нещо, което ГЕРБ гласува за това нещо, плюс част от БСП. Преди година и половина взехме под наем, мисля, че беше Сеславци, един кучкарник. Дадохме пари на частната фирма да го реновира и преди няколко месеца получаваме докладна записка, в която няколко хора от ГЕРБ, от мнозинството... между другото ГЕРБ и „Атака” са едно към едно в столицата, както са и в парламента, ама едно към едно и не знам Волен как може сам да се сети, че имало корупция в Столична община или Пехливанов. Ами нали за четири години няма един път общински съветник на „Атака”, който да не е гласувал, каквото прави ГЕРБ, даже те са смешни, защото стоят пред мен и гледат отпред като някакви риби таблото какво ще натисне шефът на общинския съвет от ГЕРБ, та да гласуват като него. Проблемите с кучетата са много ясни. Решението е, има два начина, едното е... На блога, на моя блог има освен това и редовни постинги от няколко общински съветници, един от тях е от най-добрите зъболекари на България, д-р Желев, софиянец няколко поколения, и той е дал един съвсем модерен начин, тъй наречената химическа кастрация. Не знам дали... никой не го е говорил това в България, измислено е сравнително наскоро в Щатите. Дава се на кучетата храна, в нея има одобрен от американското FDA, това е тяхната агенция за лекарства, субстанция...

Това е обратно на виаграта.

Обратно на виаграта, да. Между другото...

Ще махнете ли паметника на Съветската армия?

Ще направя референдум за паметника на Съветската армия и каквото решат софиянци, това ще бъде.

А за паметника „1300 години България”?

О, моментално, гледам как да...

Махате го.

Моментално.

Махате го без референдум.

Моментално, без референдум.

Готова ли е София да бъде културна столица на Европа?

Не, за съжаление. Няма как и да бъде готова толкова скоро.

Държавна или общинска трябва да е „Топлофикация София”?

Нито държавна, нито общинска.

Каква да е?

Частна, след като в рамките на една година, ако междувременно не фалира, бъде преструктурирана.

Трябва ли София...

Общинските съветници отляво във Варшава говориха същото, което го говорят в България, в София, и докато говорят как ще я преструктурират, тази във Варшава фалира, нали.

Е, как се топлят сега във Варшава?

Ами, купиха я частници с конкурс и в момента си работи.

Трябва ли София да има банка?

Не, Общинска банка е създадена от СДС през 1996 г., тогава бяха единни и всичките цоцаха заедно, за да може да финансират работническо-мениджърските дружества, с които приватизираха повечето общински фирми, начело със софийски аптеки, „БКС Средец”, за да могат да дават заеми на себе си и на политически приятели. Има повече от шест години избран консултант за приватизацията на Общинска банка, който са му платени пари и никаква работа не се върши.

Коя общинска фирма е излишна?

О, много са - „Егида” е излишна, „Озеленяване” е излишна, пазарите - пет на брой са излишни, „Галатея” е излишна, „Софийски имоти” са излишни. Тук един от най-големите... не казвам, че дейностите са им излишни. Частният сектор ще свърши по-добра работа за по-малко пари.

В коя сфера липсва общинска фирма?

Няма такава сфера, има сфери, в които не трябва да има, а има някои общински фирми, които трябва да се засилят, най-вече фирмите... тя е една-единствена, която се занимава с хората с увреждания, „Лозана” се казва. Това е единствената фирма, за която аз бих дал повече пари.

Кой е първият в общината, когото ще уволните?

Не знам, трябва да направя някакво проучване, нямам идея.

Избори или назначаване на районните кметове?

Аз съм за избори. За съжаление законът не го позволява и не само...

А, то, закона го сменят толкова често, че затова ви питам, това е актуален въпрос.

Не само за избори, но съм и за реални делегирани бюджети и да могат кметовете на районите в София, след като им делегираш бюджета, да могат те да носят своя кръст и своята отговорност, и да могат заедно с кметската си администрация на местно ниво да решават проблемите в районите.

За или против софийско гражданство сте?

Разбира се, че съм против софийско гражданство.

Това беше шансът на кандидатите да затворят София, ако някой иска да има такава, различаваща се от другите програма, да сложат административно ограничение пред идването на нови хора.

Първо, много хора не знаят какво значи да си в Европейския съюз. Законите в Европейския съюз са валидни и за България. Това нещо и да искаме, а аз не го искам, нали, не може да го направим.

Да, ама в Европейския съюз има доста държави дето вече работят и печелят политици, които искат затваряне.

Вижте, вълните на популизма отляво или отдясно, или нациоиналпопулизма, както е по-скоро псевдонационалпопулизма, както е в „Атака”, или националпопулизма, както е в ВМРО, те ги има тези вълни, защото просто хората забравят истини и от време на време се пускат по нанадолнището, но в крайна сметка разумът винаги преобладава в един средносрочен или дългосрочен период от време.

Кой е вашият голям проект за София, г-н Каролев? Вашето софийско море от комунистическо време.

Няма такова нещо.

Няма такъв проект.

Не. Според мен основният проблем в София не е липсата на пари, а бавната и неефективна администрация, шуробаджанащината и корупцията и неефективните общински фирми, които са уж с конкурс, но с партийно назначени директори. Те това всичкото се бори само по един начин - прозрачност и конкуренция. Това е моето лого. Прозрачност и конкуренция за всяка дейност в общината, което ще доведе до ефективност и повече неща ще се свършат с ограничения бюджет на София.

С едно изречение - защо всъщност искате да сте кмет на София?

Много просто, осем години чаках да дойде някой, който да ме накара да не се мотивирам да стана кмет на София. Мисля, че съм опитен, мисля, че съм принципен човек, един от първите хора, който поставя ребром въпросите не само на ниво софийската икономика, но и на ниво проблемите в България. Не съм човек, който се влияе от други, няма да позволя партийни централи да определят какво аз ще кажа и ще правя.