ИНОВАТОРИТЕ #5: Мей Мамарбачи, хотелиер
ИНОВАТОРИТЕ #5: Мей Мамарбачи, хотелиер / Marc Veraart

Офисът на госпожа Мамарбачи в Дамаск работи дори в неделя. И няма как да бъде иначе - макар че притежава туристическа агенция, работата й е всичко друго, но не и като на стандартна туристическа агенция. Мей Мамарбачи нарича това, което прави "bespoke" - всичко прилича на специално ушит за теб костюм, но не и на конфекция. Не е случайно, че точно агенцията на 55-годишната дама беше избрана лично от Никола Саркози, за да организира скорошното му посещение в Сирия.

Мей Мамарбачи създава първия бутиков хотел в Дамаск през 2005 година, който бързо върна града на световната туристическа карта. Беше невероятно как един хотел може да накара водещи световни туристически медии да обърнат внимание на възраждането на туризма в Дамаск. Преди три години госпожа Мамарбачи продаде хотела си и в момента се занимава с изграждането на нов. Защото това й харесва.

Мей Мамарбачи отдели неделния си следобед за Дарик радио и рубриката "Иноваторите".

Константин Вълков: Интересни времена в региона. Само преди година Сирия беше представена като една от задължителните дестинации, които трябва да бъдат посетени. Има ли отлив от туристи сега? Проблеми, заради политическата ситуация?

Мей Мамарбачи: Не бих казала, че има проблеми. Разбира се, може да чуете, че има хора, които инициират протестни митинги чрез Facebook, но нищо сериозно не се случва. В туристическата индустрия има известни проблеми - отменят се пътувания, защото някои хора се страхуват от това, което се случва около нас. Но в моята компания всичко върви добре и нямам нито една отменена резервация.

Има ли политическа воля Сирия да се превърне в сериозна туристическа дестинация, или усилията са по-скоро епизодични на хора като вас?

Така или иначе Сирия ще се превърне в регионален туристически център. Дамаск съхранява една богата история от над 5 хиляди години, така че причините за посещение не са малко. Това, което липсва на Сирия, са добрите места, където да прекараш вечерта, или добрите хотели, каквито например има в Ливан.

ИНОВАТОРИТЕ #5 Мей Мамарбачи хотелиер
netinfo

Ако зависи от вас, как бихте промотирали Сирия на чужденците?

На първо място е историята и автентичността на много от нещата, които можете да видите в Сирия. Все още страната не е много добре развита туристически. Но това има своите предимства - само си представете, че може да отидете в Палмира, без да бъдете обградени от туристи и около вас да има 15-ина автобуса.

Не бива да забравяме и храната. Сирия е известна с това, че тук можеш да се нахраниш много добре.

Може би след десет години ще бъдем истински туристическа държава, но засега това не е така.

Казвате, че в Сирия човек може да се нахрани отлично. Препоръчайте ни нещо.

Тъй като аз съм от Алепо, бих препоръчала т.нар. черешов кебап. Това е сладко-кисело ястие. Не бива да пропускаме и къббе - ние имаме около 300 разновидности в Сирия.

ИНОВАТОРИТЕ #5 Мей Мамарбачи хотелиер
netinfo

Все пак хората не идват ли в Сирия и заради частицата неизвестност и доза опасност? В едно интервю споделяте, че е далеч по-интересно да кажеш: "миналата седмица бях в Сирия" отколкото "миналата седмица бях във Франция".

Разбира се, че е така (смее се). Не забравяйте, че Сирия беше абсолютно затворена страна за около 30-ина години. Това ни донесе толкова лоша реклама. Тази сутрин например имах двойка от Щатите, които ми споделиха, че приятелите им казвали въобще и да не си помислят да отиват сега в Близкия Изток, защото е опасно. Те обаче прекараха страхотни десет дни тук и се радват, че не са послушали познатите си.

В известен смисъл сте иноватор за туристическия бизнес в Сирия, тъй като създадохте първия бутиков хотел в страната. Как ви хрумна да го направите?

Идеята дойде постепенно, тъй като около 15 години от моя живот аз пътувах със съпруга си и винаги отсядахме в бутикови хотели. Това бяха малки хотели в европейски градове. И след като се върнах, реших да направя нещо подобно в Дамаск. Мъжът ми тогава каза да намеря стара къща и да я реновирам. Започнах да се оглеждам и накрая избрах. Собствениците много се учудиха, че искам да купя къщата, за да направя хотел. Бяха убедени, че никой няма да реши да отседне в подобен хотел. Аз обаче бях сигурна, че когато хората пътуват, искат да усетят автентичността на мястото. Така или иначе навсякъде по света петзвездните хотели са едни и същи.

Идеята ми беше наистина да направя място, където да се чувстваш като у дома си. Затова в хотела сервираха любимата ми домашна храна. За закуска има домашен мармалад.

След това продадох хотел Al Mamlouka, защото - знаете ли - най-хубав е процесът по реновиране на къщата, обзавеждането, създаването на хотела. В един момент обаче управлението започва да изисква много усилия. Поради тази причина и в момента се занимавам с една стара къща, която ще превърна в дизайнерски бутиков хотел. Ще бъде готова в края на другата година.

Как се случва така, че вашият хотел, който има само осем стаи, реално започна да привлича вниманието на пресата към Дамаск? Той се превърна в инструмент за туристическата реклама на града.

Навярно защото бях първата, която направи подобно нещо. Освен това проектът беше подкрепен и от страхотна рекламна кампания. А и всичко беше свързано с отварянето на Сирия към света по онова време. Много хора бяха любопитни, искаха да дойдат и да видят.

Сега например в града има около 25 добри хотела и всички те са пълни. Почти е невъзможно да намерите свободна стая в периода март-юни.

Сега притежавате туристическа агенция. Колко иновативна сте в това, което правите?

Най-общо казано в Сирия е популярен т.нар. масов туризъм. Хората предпочитат да идват с организиран тур. За мен обаче Сирия трябва да бъде открита по друг начин, не чрез организирана туристическа обиколка. Аз не харесвам тези организирани неща, където трябва в 8 сутринта да си в автобуса и да ходиш от едно място на друго. Не е чак толкова лошо, но не ти се оставя шанса да откриеш каквото и да било. Когато отворих моята агенция, която се занимава с различен тип индивидуални туристически програми, всички ме погледнаха странно - все пак само в Дамаск има 400 агенции и аз се явявам 401-вата.

Започнах с организирането на кулинарни турове в Сирия. След това направих байк тур. Това са специално организирани програми за двама, четирима или за шестима души, направени по техни изисквания и съобразени с техните интереси.

Организирахте посещението на Никола Саркози в Сирия, беше ли трудно да се съобразите с неговите интереси?

Всъщност това беше много лесна задача. В никакъв случай не беше сложно. Може би защото получих и много голяма помощ от хората във френското посолство тук. Освен това хотел Four Seasons също помага при подобни посещения. Повярвайте ми, понякога имам далеч по-трудни и взискателни хора от президента на Франция.

Къде живеете сега и кое продължава да ви вдъхновява?

Живея в Дамаск, но всяка седмица за два дни отивам в Бейрут, тъй като моята дъщеря живее там. Какво ме вдъхновява ли? Всичко. Мога да стоя и да гледам едно дърво и то ме вдъхновява. Харесва ми да живея, да наблюдавам как хората реагират на различни неща.

Какво ви харесва да правите в Дамаск?

Обикновено ставам много рано и проверявам имейла си. Около 8 и половина тръгвам за работа. Когато пристигна в офиса, пак проверявам пощата си. Ако имам среща навън, бих предпочела да е сутринта, преди да дойда в стария град, заради трафика. Харесва ми да пия кафето си в лобито на Four Seasons - толкова е тихо и приятно да си там. Обичам да ходя и по места, които не са обичайни и не са посещавани от много хора. Такъв е ресторант Oriental, който се намира наблизо. След това четири-пет часа съм в офиса. Срещам се с хора, особено с тези, които приключват обиколката си в Сирия, организирана от моята компания. Добре е да се запознаеш лице в лице с хора, с които си си разменял много имейли. По-късно вечер винаги има някаква изложба или концерт. Опитвам се винаги да ходя на такива места, тъй като хората ме питат какво се случва в Дамаск и трябва да бъда в час с нещата. Посещавам също така и всички ресторанти, които отварят в Дамаск - от най-обикновения до най-луксозния.

Как научавате какво се случва около вас?

Половин час сутрин гледам телевизия. Гледам France 24, TV5, CNN и BBC. По този начин получавам една и съща новина от четири различни източника. Всеки ден чета на моя iPad вестник International Herald Tribune, Le Monde и Le Figaro.

Какво ще правите тази вечер, какви са плановете ви?

Всъщност отивам на опера тази вечер. В Дамаск имаме много красива опера и тази вечер балетът Monte Carlo ще има представление.

ИНОВАТОРИТЕ #5 Мей Мамарбачи хотелиер
netinfo