Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова
Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова / netinfo
Тази година Франкофоли Благоевград ще се проведе на 17 юни. Отново на открито, този път огромната сцена ще бъде построена на мястото на бившите казарми в Благоевград, с което Общината ще представи и най-новата локация в България за културни събития. Какви изненади очакват посетителите на фестивала - разказва заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова.

Какво ново на Франкофоли тази година?

Тази година ще имаме отново на сцената звезди от световна величина – прекрасната Имани и електросуинг бандата Паров Стелар. Преди това вечерта ще подгреят Фолтин,  една от най-известните групи, излезли от македонската алтернативна сцена. Ще танцуваме и ще се забавляваме заедно.  

Входът на фестивала ще бъде свободен за всички жители и гости на града.

Ще проведем за втори път и младежкия модул към Франкофоли, за който пристигат около 100 деца от френски училища в цялата страна.  Те участват в еднодневна отворена дискусия на френски език, общуват, забавляват се заедно. Опитваме се да им дадем възможност да изградят собствена франкофонска общност.

Имани
Имани netinfo

Вярваме, че тези инициативи създават и поддържат публика на един качествен културен продукт, какъвто е фестивала Франкофоли. Сигурни сме, че децата, присъствали на фестивала 2-3-4 години, изграждат вкус и трудно могат да бъдат повлияни от пошла култура.

Очаквате ли да повторите огромния успех на миналогодишното издание?

През 2016 година Франкофоли събра в Благоевград около 25 000 човека публика. Хора от цялата страна, но имаше и пристигнали от Франция, Швейцария и съседните бълкански държави. Атмосферата беше невероятна. Това ни вдъхнови да продължим и да подготвим и новото издание със същия ентусиазъм и желание.  

Миналата година площадът вече се оказа тесен за публиката. За това тази година една от изненадите на фестивала е и новото място на провеждането му. Отново на открито, за първи път огромната сцена ще бъде построена на мястото на бившите казарми в Благоевград, с което Общината ще представи и най-новата локация в България за културни събития.  Теренът вече е обработен, абсолютно готов за събитието, а следващата седмица започва изграждането на сцената.

Как успяхте само за две години да доведете в Благоевград най-големите световни френски звезди в момента?

Вярно е. При нас гостуваха наистина големи звезди, които направиха Благоевград част от световните си турнета. Публиката се забавлява заедно с ЗАЗ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, един от култовите DJ-и в света - DJ Боб Синклер.  Трябваше да осигурим всички изисквания за техническо обезпечение, големина на сцена, транспорт, условия за настаняване. И мисля, че оправдахме доверието им.  За това с всяко издание, преговорите ни с артистите стават по-лесни.

Разкажете ни някои от най-интересните моменти, как се държат звездите, имат ли неизпълними претенции?

Впечатляващо е, че артистите с най-успешни кариери, като че ли са най-умерени и скромни хора, противно на общото мнение. Разбира се, имат своите изисквания за храна, напитки, меню, настаняване, с които ние се съобразяваме. Но им е приятно и съвсем човешкото общуване. Сещам се, например, как Патрисия Каас, без никой да знае, беше излязла из града сама, видяла едно малко фризьорско салонче и решила да влезе да оправи фризурата си. Без никаква претенция, без излишен шум. Мениджърът й се беше изправил на нокти. А тя се върна много доволна.  

Какво промени фестивалът в града ви?

Страхотно е да виждаме как градът се преизпълва с хора във фестивалните дни. Идва публика от цялата страна. И тази, и миналата година, хотелите с леглова база около 7000 места са с пълна заетост месец и половина преди събитието. Без излишна скромност ще кажа, че градът ни прилага успешен модел на културен туризъм. Стимулираме местната икономика и развиваме Благоевград като туристическа дестинация.  Миналата година TV5 Monde посвети едночасово  предаване с репортажи от Благоевград и фестивала. Което не е често, когато става въпрос за един сравнително малък град в малка държава като България. И това ни дава кураж, че се справяме добре и вървим по правилния път.

Смятате ли, че Франкофоли може да се превърне в запазена марка на Благоевград, в тази посока ли ще развивате фестивала?

Да, определено. Частично, това вече е факт.  Преди месец българското издание на Франкофоли Благоевград беше обявено за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“.

Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.  Тази година тя подбира 100 големи събития от 5-те континента, които влизат в списъка за посещение на приятелите на франкофонията от цял свят.  Благоевград е избран в инициативата лично от министъра на Външните работи на Франция, съобщи френския посланик в България н.пр. Ерик Льобедел. И ние сме наистина много горди с това. 

Паров Стелар
netinfo

Les Francofolies de la Rochelle  е най-големият международен музикален фестивал за съвременна франкофонска музика. Основан през 1985 г. от Жан-Луи Фулкие в  град Ла Рошел, Франция, където от тогава се провежда всяка година.

Освен във Франция, Les Francofolies се организира и в Монреал /Канада/, както и в Спа /Белгия/. Фестивалът има изнесени издания и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

През 2015, след повече от 20 годишно прекъсване, Благоевград стана шестата дестинация в света, в която на Les Francofolies събра най-големите звезди на френската музика на своето първо възстановено издание след провеждането му там през 1991,1992 и 1993 г.

Francofolies. Благоевград е българското издание на престижния френски фестивал. Негов лицензиран организатор и продуцент е Община Благоевград, която притежава всички права за провеждането му на територията на България и балканския регион.