Благоевград е на път да възстанови франкофонския фестивал Франкофоли
Благоевград е на път да възстанови франкофонския фестивал Франкофоли / пресцентър

Делегация от френския град Ла Рошел бе на посещение в Благоевград. Поводът за визитата бе идеята на Община Благоевград за възстановяването на фестивала „Франкофоли” (Les Francofolies), съобщават от пресцентъра на общинска администрация.
Жерард  Понт,  художествен ръководител на фестивал „Francofolies”  в Ла Рошел, Фредерик Шарпейл и  Станка Желева, изтъкнат културен деец и франкофон, се срещнаха с кмета на община Благоевград Атанас Камбитов. И двете страни изразиха огромното си желание Фестивала отново да се възроди.
Жерард  Понт сподели, че подобни покани за организиране  на форума е получил и от страни като Полша и Мароко. Веднага обаче приема поканата от Благоевград, защото много от артистите, участвали в предишните издания на френския фестивал, имат прекрасни спомени от Благоевград.
Френската делегация остана очарована от Благоевград, зелените площи и площадното пространство, и споделиха, че с радост ще се включат в организирането на фестивала.
Освен с кмета д-р Камбитов, френските гости се срещнаха и с Мария Северова, директор на Алианс Франсез Благоевград, и с ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, където усилено се изучава френски език. Учениците единодушно заявиха, че искат да бъде проведен фестивал „Франкофоли“  в Благоевград, за да се докоснат до любимите си музикални звезди като Лара Фабиан и Indila.
Директор Понт ги увери, че те ще вземат активно участие, като ще посрещат и превеждат на гостите от Франция. Това несъмнено ще помогне за обогатяване познанията на учениците за френската култура и овладяването на френския език.

Благоевград е на път да възстанови франкофонския фестивал "Франкофоли"
netinfo

Предстои двете страни да уточнят подробностите около организацията и да бъде подписано споразумение за провеждане на фестивала  „Франкофоли“ още този месец септември, 2015г.

Престижният фестивал „Франкофоли” се провежда ежегодно в град Ла Рошел. Градът е известен именно заради този фестивал, заради който всяка година пристигат 200 000 туристи, които оставят  в икономиката на града над 7 млн евро.
В продължение на 5 дни, хиляди почитатели на френскоезичната песен, преживяват в началото на 90-те години на миналия ХХ век три успешни издания на фестивала в Благоевград, непосредствено преди България да стане пълноправен член на Международната организация на Франкофонията през 1993 г.
Фестивалът „Francofolies de Bulgarie a Blagoevgrad” става факт през 1991г., 1992г. и  1993г. Той е приет с голям ентусиазъм и интерес от жителите на Благоевград заради разнообразната си програма, в която са представени няколко стила и епохи.
Във форума, намерил място още в Монреал, Канада, също и в Швейцария, традиционно взимат участие както млади таланти, така и световно известни музиканти.