Идеологът на ромските протести в Париж: Саркози води расистка политика
Идеологът на ромските протести в Париж: Саркози води расистка политика / снимка: Reuters
Идеологът на ромските протести в Париж: Саркози води расистка политика
32182
Идеологът на ромските протести в Париж: Саркози води расистка политика
  • Идеологът на ромските протести в Париж: Саркози води расистка политика

Хуан де Диос Рамирес Ередия е един от символите на испанската демокрация и на борбата за ромските права. Депутат и евродепутат в продължение на 20 години, Рамирес Ередия се отличава с непрестанната си борба срещу дискриминацията и ксенофобията. През 2008 г. той става първият в света човек от ромски произход, който е удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза". Понастоящем Рамирес Ередия е президент на „Ромско обединение" - организацията, която инициира протестната манифестация в защита на ромските права, която ще се проведе в Париж на 4 септември.

Господин Рамирес Ередия, разкажете ни за „Ромско обединение". Как функционира тази организация и как помага на ромите в Испания?

„Ромско обединение" е организация, която представлява голяма част от ромското население в Испания. Обединява ни идеята, че борбата за нашите права може да я водим само ние самите. В този смисъл „Ромско обединение" е една демократична организация, която поддържа активна връзка с всички международни ромски организации, защото си даваме сметка, че сме един и същ народ, с една единствена история, култура и традиции. Освен това, всички ние сме имали много проблеми само заради това, че сме роми.

Имала ли е проблеми вашата организация с български роми?

Не, никога не сме имали никакви проблеми с наши братя имигранти от България. Още повече, че ние сме създали различни проекти, които да улеснят интегрирането на роми, които идват от Източна Европа. Логично е те да имат доста трудности в началото, тъй като те идват от много различни страни. Имаме възможност да им помагаме с различни услуги, като правни консултации, например. Но пак ще кажа, че ние никога не сме имали какъвто и да е проблем с български роми.

„Ромско обединение" е инициатор на голямата манифестация в Париж, която ще се проведе на 4 септември...

Да, ние бяхме инициаторите на това събитие. Още когато научихме за расистката политика на правителството на Саркози, решихме, че трябва да се организира голяма манифестация в Париж, която да е придружена от манифестации пред френските посолства във всички европейски столици. Уверени сме, че именно по този мирен и демократичен начин, ние, ромите, сме длъжни да изразим несъгласието си с политиката на френското правителство.

Какво очаквате, че ще се постигне с този протестен акт?

Нашата цел е да привлечем вниманието на всички европейски граждани върху тази кризисна ситуация, която беше предизвикана от една дискриминационна политика от страна на правителството на Саркози. И трябва да ви кажа, че самата новина за  предстоящата манифестация предизвика многобройни реакции на одобрение от цял свят. Показателно е, че никой не подкрепя тази расистка политика на Саркози. Нито ООН, нито Европейският парламент, нито папа Бенедикт XVI.Всичко това означава, че ние вече постигнахме нещо много важно - чрез демократичен протест получихме подкрепа от всички световни международни структури.

А има ли според вас конфликт между начина на живот на ромите и начина на функциониране на една държава? Може ли именно този конфликт да е в основата на проблемите на ромите?

Възможно е да има конфликт, заради различната култура и традиции на ромите. Но не мисля, че тази ситуация би била много по-различна за който и да било друг човек. В крайна сметка, дори и да емигрираш от една страна на Европейския съюз в друга, винаги ще изпитваш трудности при интегрирането на новото място. Затова ромите от България, от Румъния и Испания трябва да положим много усилия, за да се адаптираме към една нова държава, към една различна действителност. Определено съм на мнение, че една добра интеграция на ромите не е толкова трудно постижима.