Хората не са длъжни да пускат преброителя в дома си
Хората не са длъжни да пускат преброителя в дома си / снимка: sxc.hu
Не страхувайте от преброителите
38278
Не страхувайте от преброителите
  • Не страхувайте от преброителите

Магдалена Костова, началник отдел „Демографска статистика" в предаването „Кой говори" по Дарик за преброяването на населението:

С днешна дата колко хора са се преброили в интернет?

Към 7 ч. тази сутрин 2 141 362 души са преброени по интернет.

Като че ли има голям интерес към интернет преброяването, дори вие не очаквахте толкова?

Да, дори ние не очаквахме чак такъв голям интерес. Предвиждахме около 15-20%, колкото е средно интересът към интернет преброяването за Европа. При нас вече надминава 28,5% на преброеното население.

Можем ли да направим такъв профил, къде хората са се преброили най-много? Ако си представим картата на България, от кои градове са се преброили най-много по интернет?

Най-много са в София, след това в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново.

След като хората са преброени и вече имат един специален код, който са получили, какво да правят този код?

Кодът трябва да се предаде на преброителя, който ще посети жилищата им от 10 до 28 февруари.

Има обаче сериозен проблем и мисля, че много често ви задават този въпрос. Хората, които се преброяват в интернет, казват, че се преброяват така, защото няма да са вкъщи, когато дойде преброителят. Не може ли да се измисли някакъв вариант този код да се изпрати по електронна поща или нещо друго? Обмислят ли се такива варианти да се облекчат хората, които са се преброили по интернет?

Преброителите ще посещават жилищата от 8 ч. сутринта до 20 ч. вечерта, включително събота и неделя и това е от 10 до 28 февруари, така че през този период хората все ще могат да се срещнат с преброителите. Ако отсъстват и няма да могат да предадат кода на преброителя, биха могли да го остават на домоуправителя или на съседи. Кодът, сам по себе си, не носи никаква информация за лицето, така че няма опасност някой да разбере нещо за личните им данни.

Може ли да оставим кода на вратата така, както оставяме бележки за вода или някакви други данни?

Това също е възможно, но нека да е към края на този период, да не виси кода 18 дни на вратата на хората. Ако към края на периода хората виждат, че не ги е посетил преброител, биха могли да го оставят и на вратата.

Остават още колко часа до преброяването?

До 9 февруари до 24 ч. вечерта е срокът. Около 36 часа остават.

Още много хора сигурно ще се преброят по интернет. Кажете кои са най-честите въпроси, които ви задават? Трудностите, които са срещнали хората?

Най-честите въпроси са за определяне на домакинството и на семейството. Това затруднява най-много хората и това наистина е сложна материя. Мисля, че вече започна да се появява разбиране и хората вече знаят какво е домакинство.

Нека пак да повторим какво е домакинство и какво е семейство?

Домакинството може да бъде едно лице, което живее в жилище самостоятелно или в част от жилището. Могат да бъдат две или повече лица, които също живеят в жилище или в част от жилище и са на самостоятелен бюджет. А семейството, това са две лица, които са съпрузи в юридически или във фактически брак, със или без деца. Значи може една възрастна жена да живее със сина си, който никога не е встъпвал в брак. Тя примерно е на 70 години, а той на - 50 и те също са семейство, тъй като той не е встъпвал в брак.

А кой е глава на семейството?

Това лицата сами определят. По принцип има препоръчителна дефиниция от "Евростат" за глава на домакинство. Това е лицето, което носи най-много доходи в семейството или пък това е лицето, което домакинството определи за такова, може да е най-възрастният член на семейството, зависи как лицата преценят. Същото е и за глава на семейството. Отново лицата трябва да определят кой е глава на семейството.

Кой е другият въпрос, който затруднява?

Много от хората имат повече от едно жилище и се интересуват второто им жилище или третото как ще бъде преброено, дали трябва да дават информация за тези жилища. По принцип всички жилища ще бъдат преброени. Тези, които не се обитават от никой, ще бъдат преброени като необитавани от преброител. Жилища, в които живее някой, се преброяват или от хората, които живеят в тях, те са като наематели, или от ползвателите, т.е. всички жилища ще бъдат преброени.

Друг въпрос има ли, за да изчистим максимално тези детайли?

Друго, което възникна, но мисля, че вече не е чак такъв проблем, че с една регистрация в интернет се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него. Не е необходимо всяко лице в жилището да прави индивидуална регистрация, да брои само себе си или да брои всички на ново. С една регистрация се преброява едно жилище и всички лица, които живеят в него.

Ако в едно жилище живеят различни семейства или различни домакинства, грешно ли е, ако се преброят отделно?

Правилното е да се преброят с една регистрация, тъй като ако се преброят отделно, ще получим два пъти данните за това жилище и то ще бъде преброено два пъти. Правилно е едно жилище да е с една регистрация. Ако има такива случаи, в които са се преброили отделно, нека да дадат на преброителя и двата кода, като му обяснят, че става дума за такъв случай.

Ако хората пропуснат да се преброят по интернет, ако пропуснат и преброител, защото не могат да бъдат вкъщи, има глоба, нали така? За лица, които откажат, каква беше глобата?

Глобата е 120 лв. на лице и тя се налага при отказ.

При отказ дадено лице се глобява, но преброява ли се все пак или не?

Глобата се налага, когато лицето директно откаже на преброителя и каже: „Аз не желая да участвам в преброяването!"

Тогава го глобяват и не го преброяват, така ли?

Да.

Очаквате ли много хора, които да откажат да се преброят?

Надяваме се да няма много такива хора. Мисля, че на хората вече им стана ясно, че наистина е важно преброяването, както и данните, които ще се получат от него. Нека все пак да видим през 2011 г., в Европейския съюз сме, колко сме, какви сме.

Важна е тази информация и не е нужно да се стига до инат.

Няма данни за доходите на лицата, никой няма да ги пита колко са им доходите, никой не ги пита на колко жилища са собственици, никой не пита колко телевизора, колко компютъра имат. Необходимо е да се знае само дали се ползват тези предмети с дълготрайна употреба, да се знае в какви жилищни условия живее населението, т.е. има ли водопровод, канализация, има ли топла вода.

Как точно ще осъществи това преброяване, какво ще правят преброителите?

Всеки преброител има служебна карта, с която трябва да се легитимира при посещението в жилището. Тази карта съдържа неговите три имена, снимката, подпис и печат на директора на съответното ТСБ (Териториално статистическо бюро), валидност от - до, както и фабрично отпечатан номер. Ако лицата се усъмнят по някакъв начин в своя преброител, биха могли да запишат този номер и да се обадят на телефона, който е обявен: 0700 16 310 за цялата страна и да проверят дали това е техният преброител. Освен това лицата не са длъжни да пускат преброителя в дома си, предвид сезона, поне в коридора на жилището могат да го пуснат и да извършат преброяването някъде на по-удобно място, но всеки сам си преценява. Хората не са длъжни да пускат преброителя в дома си. Преброяването може да се осъществи на входната врата, на стълбищна площадка или пък в някое кафе, близо до блока, както се разберат.

Вие преброихте ли се по интернет?

Да, още първата нощ.

Колко време Ви отне това?

На мен ми отне много малко време. За четири членове от моето семейство около 20 минути максимум. Аз знам всички въпроси наизуст и въобще не ги чета вече като отговарям.

20 минути преброяване по интернет, но преброяване на хартия с преброител ще отнеме повече време? Колко е предвидено като минимален срок?

Това зависи от числеността на хората в домакинството, от това колко бързо преброителят ще задава въпросите, дали ще отговарят хората, около 20-25 минути на лице. За децата е по-малко, защото там не се задават въпроси за месторабота или за дейност на фирмата или предприятието.

От както започна преброяването, постъпиха ли при вас сигнали, че примерно преброител е ходил преди срока 10-ти в тях? Имате ли някакви такива проблеми, постъпиха ли сигнали?

Имаме такива сигнали, те са много малко. Мисля, че са 2-3 сигнала и веднага се отнасят към съответната общинска преброителна комисия и към директора на съответното ТСБ, прави се проверка, установява се и ако евентуално има нарушение от страна на преброителя, той се отстранява.

Все още ли текат тези проверки, не можете да кажете как са завършили?

Не мога да Ви кажа.

Ако са тръгнали фалшиви потребители, 2-3 сигнала казахте, трябва все пак да сме много бдителни. Преброителите са...Да направим профила на потребителите.

Няма някакъв критерий, не мога да кажа точно какви са по възраст преброителите, най-вероятно са най-различни по възраст. Само искам да кажа нещо: едно, че до 10-ти не трябва да обикалят преброители и другото - ако някой пита хората колко са им доходите, колко жилища имат, искат им лична карта и други такива данни, хората трябва да се усъмнят, че това наистина не е преброител и да ги проверят. Няма такива въпроси в картата.

Акт за раждане, нотариален акт?

Никакви документи преброителят не трябва да иска.

Преброителят идва с няколко листа и с една химикалка, само това?

Да.

Други полезни съвети към хората, които ще приемат в дома си преброител.

Въпросите, които се съдържат, те касаят жилището, неговата благоустроеност, канализация, водопровод, наличие на топла вода, изолация. За лицата единственото, което е като лични данни, е ЕГН-то. Иначе въпросите са съвсем ежедневни, от бита на хората, от образователния им статус, семейния статус, икономическия им статус, страна на раждане и гражданство. Това е.

Много е важно да уточним, че има въпроси, които са доброволни, на тях се отговоря доброволно, те не са задължителни?

Да, те не са задължителни, в самата карта е оказано, написано е кои са, отбелязани са със звездичка. Това са въпросите за етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание, религиозност, както и три въпроса за здравния статус на населението. Те са доброволни. Лицето може да отговори, но може и да не отговори.

Призовавате ли хората? Защо е толкова важно интернет преброяването? Призовавате ли хората да се възползват от оставащите часове и да се преброят?

Нека всички, които имат възможност и имат достъп до интернет, да се възползват. Тези, които не искат да се срещат с преброителя си, също да се възползват. Интернет преброяването е важно, тъй като ще спести време и на нас за въвеждане и обработка на данните, тъй като те са въведени вече, също и на лицата ще спести време, ще спести и средства на държавата, много по-удобно и лесно е по всяко време, денонощно е, сядате и попълвате, когато ви е удобно. Искам да кажа за тези, които няма да се преброят, нека да не се притесняват. Като дойде преброителят да си попълнят картата, да не отказват, важни са тези данни, важно е да се преброим.

Освен време на вас и на хората, колко пари ще се спестят от интернет преброяването?

Това ще се разбере накрая, сега е трудно да се каже. Парите ще се спестят от възнаграждения на преброители. Трябва да видим колко ще преброим по интернет. По принцип за един човек се плаща 1,40 лв. на преброителя, а за един код, който касае цялото жилище - 0,80 ст. на преброителя.