Георги Юруков: Вътрешният министър трябва да бъде политическа фигура
Георги Юруков: Вътрешният министър трябва да бъде политическа фигура / снимка: Sofia Photo Agency

Новият вътрешен министър трябва да бъде политическа фигура от БСП, която да има опит в системата на МВР. Това каза в предаването "Денят" на Дарик радио заместник-председателят на парламентарната група на левицата и член на вътрешната комисия в Народното събрание Георги Юруков. Той категорично отрече да е получавал предложение да оглави вътрешното министерство. Юруков смята още, че наследникът на Румен Петков не трябва да е от квотата на НДСВ, а да бъде предложен от БСП, дори и да не е член на партията.

Поканиха ли ви вече да оглавите МВР?

А, не, не, много несериозно.

Ако ви поканят, все пак ще се съгласите ли да заемете този пост за около година и малко?

Аз мисля, че тази покана към момента не е актуална, тъй като министър-председателят най-напред трябва да осмисли добре това, което ще предложи на тройната коалиция и на парламента, за да бъде то достатъчно убедително и подкрепено силно и от коалицията, и от парламента за решение. Към момента такава покана няма и аз мисля, че не е актуална. Аз имам своето място в българския парламент и смятам да го отстоявам още дълги години.

Наемате ли се да прогнозирате какъв ще е ходът на премиера за следващия вътрешен министър - политическа фигура или експерт?

Категорично трябва да бъде политическа фигура, която, обаче достатъчно дълго и професионално се е занимавала с проблемите на МВР. Аз мисля, че от имената, които са минали през МВР, има достатъчно достойни лица, които могат да оглавят МВР. Безспорно в оставащата една година и предстоящият мониторинг и междинен доклад трябва да намерят в лицето на бъдещия министър един добър партньор и един достатъчно компетентен за диалог човек. В този смисъл моето лично предпочитание е да бъде политическа фигура.

Политическа фигура, но казахте да е минала през системата...

В този смисъл го разбирайте, не точно като строго партиен човек, член на политбюро или на някакъв НИС.

Смятате ли, че може да наблюдаваме някакъв акт на приемственост, т.е. някои от заместник-министри или хора, които вече са били в това...

Не мога да гадая. Аз ви казвам, че всичко е възможно. В България незаменими хора, както виждате, няма. А пък също така няма и вундеркинди. На България и на МВР е необходим човек, който ясно и категорично да приеме решението за реформа и като пряко отговорен за нея бъдещият министър на вътрешните работи трябва с много динамика и много сила да я реализира, разбира се, с усилията на правителството и на българския парламент.

Трябва ли след Румен Петков и професионалното ръководство по негово време да си отиде?

Има по-високи нива от парламентарната група, където този въпрос трябва да бъде решен. Ако някой счете за необходимо, може да докладва и пред парламентарната група на БСП, съответно и парламентарните групи на коалицията.

Смятате ли, че премиерът ще ни изненада с името на наследника на Румен Петков?

Мисля, че не. Имаме добър пример за това от миналата година, когато след подобен случай, както беше с Румен Петков, Румен Овчаров, държавата стана жертва пак на една такава сплетня. Имаше абсолютна логика в избора, в посочването на г-н Сергей Станишев в лицето на г-н Петър Димитров за министър на икономиката и енергетиката.

Може по тази логика да вървим към опция, че МВР може да бъде дадено на коалиционния ви партньор НДСВ, например?

Може, не казвам, че не може, но не мисля, че е убедително. Заявявам го категорично, като моя лична позиция.

БСП не трябва да си отстъпва вътрешното министерство...

Не става дума за отстъпване. Смея да твърдя, че БСП твърде много беше натоварена с този ангажимент, извоюва големи успехи в системата на МВР и коалиционните партньори мисля, че с разбиране ще приемат евентуално посочване пак на вътрешния министър от страна на г-н Сергей Станишев, евентуално от член на БСП или посочен от нея. Не казвам, че задължително трябва да бъде член на БСП.

Ако трябва да изреждаме тези политически фигури, доста дълъг е списъкът.

Наистина, знаете, че към ВС на БСП има съвет по законодателство и сигурност. Там има много експерти, аз имена няма да цитирам. Негов председател е Ангел Найденов.

Ангел Найденов вече отрече, че ще става вътрешен министър.

Не, нека да не се концентрираме върху имена. Ние пак по български си го караме, този ли ще е, братовчед ми ще е или нещо друго. Значи, големият проблем стои сега с реформата, която трябва да бъде извършена в МВР, и всички трябва да бъдем съпричастни към нея.

Можете ли да се наемете с прогноза кога ще имаме нов вътрешен министър?

Надявам се някъде около 21, 22 и по-късно, някъде по думите на премиера много скоро. Това значи, че в рамките на времето преди парламентарната великденска ваканция.

Той вече знае ли този, който ще бъде вътрешен министър?

Не мога да ви кажа, питайте премиера.