Е. Желев: Ще закриваме неефективни отделения, а не болници
Е. Желев: Ще закриваме неефективни отделения, а не болници / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на здравеопазването Евгений Желев в ефира на "Седмицата"

Хайде да говорим за конкретните въпроси, на които като че ли до момента не дадохте ясен отговор. Първият и най-големият, който стои пред здравната система - ще има ли частни здравни каси, които да са равноправни с държавата. Вие досега не отговаряте цяла седмица в интервюта ясно на този въпрос. Каква е вашата програма?

Ами, ясно няма как да се отговори, защото всичко е възможно по принцип, но трябва да се направи преценка на риска. И това го казах много ясно и категорично. Защото системата трябва да е много стабилна, за да си позволиш да разпределиш обществения ресурс на много места. Трябва да се знае точно за какви пари как ще гарантират. . .

Но вие имате по-малко от една година, д-р Желев. По-малко от една година. Кога ще го преценявате? То трябва вече да е преценено, като сте тръгнал да ставате министър.

Не е задължително. Защо трябва да се знае? Кой казва, че трябва да се знае? Вие виждате опита в другите европейски страни, които примерно влязоха в Европейския съюз, че те, като разкриха много каси, после ги закриха, обединиха, някои се върнаха към бюджета. Закъде да бързаме?

Ама, точно това всъщност очаквах да кажете ясно. Всъщност няма да се правят частни каса в рамките на едната година, която ще управлявате.

Не съм казал такова нещо. Казах, че ще преценим точно, ясно как ще се случат нещата и тогава ще вземем съответното решение.

Сега, то трябва време да се променя законодателството. Ако веднага не почнете от утре да пишете, че ще има частни каси, законодателство, значи няма да има, докато тече вашият мандат.

Ами, значи все пак трябва да се сложи някакво начало. Но то не можеш да го направиш така само защото някой иска да има частни каси. Аз ви казвам, за мене е важно да бъде осигурена, сигурна и стабилна системата. . .

Ще слагате ли начало или не тогава?

Моля?

Ще слагате ли начало на здравните каси?

Ще сложим, разбира се, начало.

Тоест значи отговаряте, че ще има частни каси.

Аз казах, че всичко е възможно.

Не то по принцип всичко е възможно.

В крайна сметка всичко е въпрос и на политическо решение и на точни и ясни разчети, които да гарантират стабилността на системата. Другото са общи приказки.

Вие като министър, когато поемате този пост, каква е вашата позиция - че трябва да има частни каси или че не трябва да има. Вашата лична.

Става въпрос за конкуренцията в начина на финансиране, ясни условия, поети ангажименти и равни условия естествено.

Тоест вие сте за частните каси. . .

Аз съм за.

. . . противно на това дето казахте преди малко за европейския опит, дето ги закривали, че било грешка.

Ами, вие не знаете ли?

Моля?

В някакъв момент, ако добре се вгледате в историята на финансиране на здравеопазването в по-ново време на страните от Европейския съюз, това е факт.

Е, тогава защо сте за частните каси?

Защото по този начин би създало по-голям. . . въпрос за по-голяма възможност за избор на пациентите и тогава сами ще носят отговорността къде и как да се осигуряват, по какъв начин и няма да прехвърлят тежестта и отговорността само на една каса, най-малкото.

За да не стане грешка. Министърът на здравеопазването е да има частни каси и започвате подготовката за това.

Да, при пак казвам, осигуреност и сигурност, осигурена стабилност на системата.

Подкрепяте ли предложението на депутати от БСП, Ива Станкова мисля, че четох някъде да казва, че здравната вноска трябва да се увеличи с 2 процента - от 6 на 8?

Не бих казал в тоя момент, че ще кажа така категорично мнение. Пак казвам, трябва да се види разчета, възможността на държавата докъде и как можем да си позволим да натоварваме населението.

Добре де, ама други държави вече през април, май знаят за другата година разчета. Вие какво знаете за разчета?

Ние още май не сме го почнали, така че сега почва бюджетната процедура и има достатъчно време да се прецени.

Тоест може да се увеличи, може и да не се увеличи.

Има два начина, среден път няма.

Как смятате да преструктурирате болници, без да ги закривате? Вие много избягвате да кажете думите.

На всяко ниво да се определи съответната функция, така че могат, да могат да оказват необходимата и достатъчна помощ на населението. Не е необходимо да се закриват болници. Пак казвам, могат функционално да се променят и като се даде приоритет на онези отделения по направления медицински, и като вътрешни, неврология, хирургия, акушерство и гинекология. Там, където са по-, така да кажа, в по-малки общини и се преобразуват. По този начин освободените площи и територии в комплекса се преобразуват в легла за. . . Не е много сложно.

Добре. Във всички. . . Да, да изясним. Сега във всички болници, в които има в момента например акушер-гинекологични отделения, те навсякъде се раждат хора, ще има ли закрито някъде отделение? Вие много не ви харесва. . .

Най-вероятно ще има. Ако няма 500 раждания на година, няма как да съществува едно отделение по европейски стандарт, няма как да се издържа.

Колко казахте? Пет. . . петстотин ли казахте?

Това са стандартите.

Стандартът е 500. Значи, ще се закриват родилни отделения. Ще се закриват ли хирургични. . .

Там, където няма достатъчно. . . да, това е нормално.

. . . отделения. Операционни ще се закриват ли?

Не, аз смятам, че определен обем хирургия трябва да има осигурена навсякъде. Пак казвам, достатъчната, онази, която гарантира сигурността на хората. Оттам нататък в следващите нива на здравна помощ, където са областните болници, естествено те ще бъдат подсилени и засилени така, че да са един естествен филтър за пациентите в по-горни нива и да оказват абсолютно широката гама от здравни услуги.

Добре. Ама, тогава да кажете какво разбирате под определен обем. Коя операция ще се прави във всички болници в момента, в които има хирургично отделение?

Среден обем хирургия, това е доста специализирано, сега как да го обяснявам. . .

Ами, точно вие сте най-добрият специалист, да го обясните.

Специализираните и гръдна, и съдова, големите ортопедични операции, трансплантантните. . . естествено те не могат да стават навсякъде, защото това...

Добре де, има нещо, което не мога да разбера. Сега вие казахте, ако няма 500 раждания, няма да има родилно отделение. Би трябвало да има същата логика, ако няма определен брой операции на херния например, да няма и съответното хирургично отделение. Иначе защо ще махате родилното?

Има логика. Това е съвсем, така, елементарни. . . операции, които трябва и могат да вършат всеки един специалист хирург при не много сложни условия, да кажем, в една болница. При положение че има съответната апаратура и инструментариум и анестезиологичен. . . Не можем да караме хората да обикалят из страната за една херния и за един апендицит. Така че ще им осигурим това, този определен обем на дейности дотолкова, доколкото да са сигурни, че могат да получат. . .

Добре де, ама все пак се връщам на това. Ще ги карате да обикалят да раждат, а нямало да обикалят за апендицит.

Ами няма да обикалят да раждат. Като няма кой да ражда, защо да държиш АГ?

Не, вие казахте, ако има 490 родилки, вие казахте, че това не отговаря на стандартите и ще се закрият.

Ако има добре, ами като няма, какво ще го правиш?

Ще се закрие, казахте.

Кой ще държи някое губещо в една частна фирма да кажем производство, което не му носи достатъчно доходи, за да може да го поддържа.

Е добре, а тогава защо за 10 апендицита ще държите отделение.

Никакъв проблем няма, при положение че има добре осигурена спешна помощ, логистика под формата на транспорт и наблюдение на този сектор. Така че действителна практика е, няма какво да си задаваме сега излишни въпроси.

Не, аз. . .

Или ще ставаме европейци и ще живеем по европейски . . .

Ясно. Ама, не ми звучи европейско да държите хирургично отделение за 10 апендицита.

Всички искаме реформа, всички искаме преобразувания, всички искаме много пари, а в същото време поддържаме едни, така, неработещи и не функционално обосновани сектори. Това ли да правим?

Значи ще се закрива, д-р Желев, всъщност.

Болници няма да се закриват. Ще се закриват отделения, които не са ефективни, от които няма смисъл. Ясно и категорично. Хората ще са сигурни за своето здраве и живот и всички болници, които сега съществуват, ще ги направим така, че да се оказва достатъчна помощ и хората да са сигурни, че като влязат там ще си получат услуга, а не полууслуга, във всички случаи. . .

Тоест ще се закриват отделения. Ами, възможно ли е да се окаже като приложите . . .

. . . една година естествено.

Като приложите тия европейски мерки и изчисления, които казвате, както има при родилките например колко трябва да раждат, за да има родилно отделение, ами да излезе, че трябва да се закрият всички отделения в някоя община. Така излиза, ако ще прилагате европейски методи.

В някои общини да, но не във всички.

Ами значи, ще има поне една закрита болница, т.е. това, дето казвате . . .

Болница няма да има. Ще има закрити отделения. Вие явно не ме разбирате какво ви говоря.

Тоест вие познавате здравната карта на България и няма нужда никъде нито една болница. . .

Познавам здравната карта на България, знам и демографското състояние и демографското и здравното състояние на страната и ще преценя много внимателно къде и какво да се направи.

Ама, вие преценили ли сте вече, че няма нужда да се закриват болници или тепърва ще го преценявате?

Преценено е. Има разработена такава здравна. . . национална здравна карта, която предстои да бъде приета.

Ама, според нея трябваше да има закриване.

Има достатъчно и насоки от консултантски екипи, които са работили по проблемите на преструктурирането на здравеопазването, и ще се съобразим не само с европейските стандарти, а ще се съобразим естествено и с традицията, и с това, което е в България, и с навиците, които населението има, и ще осигурим това, което е необходимо за всеки един гражданин в тази страна дотолкова, доколкото да се чувства сигурен, че ще получи адекватна, достатъчна и необходима бърза и всякаква медицинска помощ на всяко едно място в страната. Но това няма да стане с магическа пръчка. Това е една дългосрочна програма, обхващаща няколко периода.

Ама, вие нямате време за дългосрочна програма. Вие имате една година.

До 2012 г., до 2015 г. до 2020 г. Това. . . тия неща не стават изведнъж. Нашата цел ще бъде сега да продължим стабилизирането на здравеопазването и ако можем, да осигурим малко повече ресурс финансов.

Добре де, но излиза от това, което и каза премиерът, и от вашите изявления, че ще трябва да се правят радикални стъпки в здравеопазването, защото иначе проф. Гайдарски си стабилизираше много хубаво. Той що не си продължи да си стабилизира още една година, ако е това, дето вие казвате целта - да се стабилизираме. Той нали беше добър стабилизатор?

Не, защото всички тия неща, за които говорихме досега, трябва да започне да се правят, трябва да се приемат, да се сложи законодателната основа, нормативната уредба и да се стартира този процес, който всеки бягаше в последните години от него, защото е неудобен и засяга определено, така, много неща.

Вие се обявихте. . .

Но така или иначе трябва да се работи.

От това, което казахте през седмицата, аз разбрах, че вие сте за приватизацията на ДКЦ-тата, диагностично-консултативните. . . .

Аз съм за приватизацията на болниците. И този процес също. . .

На болниците или на ДКЦ-та?

. . но не под условие. В смисъл такъв, както се предвижда, например приватизираме болницата, но тя ще работи 20 години като такава и след това какво ще се случи с нея накрая, без да. . .

Тоест вие изобщо сте съгласен, продава се болницата и ако тоя, дето я купи, прецени да я направи казино, ще я направи.

Ами, при тия условия 15 години може и. . .(не се разбира - бел.ред.). . . да я направи, ама аз не го приемам това нещо.

Тоест вие сте за безусловно да се. . .

Който иска да приватизира нека. . .

. . . разпродадат болниците и вече да се разчита на пазара къде ще останат и къде няма. Къде ще отиде тогава здравната карта?

Болниците няма да се разпродадат, защото сигурно знаете, че има забранителен списък, в който влизат всички областни болници, университетските болници. . .

Ама, аз ви питах за ДКЦ-тата. Вие казахте болници.

. . . специализираните болници. . .

Кое ще се продава?

. . . общински болници и ДКЦ-та. . .

Кое ще се продава? ДКЦ-тата ще се продават ли?

ДКЦ-тата и общинските болници ще се продават, ако се пусне законът със и след решение на принципала. Принципалът на болницата е общинският съвет в съответната община. Така че ще преценяват съответните общински съвети, които са и еманацията на местното население, дали да продадат болницата или да я оставят да съществува в. . .

Но вие искате, ако ще се продава, да няма никакви пречки пред тоя, дето я купи, да си я направи, каквото иска, болницата?

Аз съм точно на обратното. Аз съм за този, който я купи, да продължи да развива медицина и здравеопазване в приватизирания обект.

Тоест вие сте "за" условия, защото в началото казахте, че сте за приватизация без условия, сега разбирам, че сте всъщност. . .

Именно, защото сега има условия. Условието е най-малко. . .

. . . за приватизация с условия.

. . . 20 години или 15 тя да бъде болница.

А вие сте завинаги. Това е, в този. . .

Точно така.

А, сега ви разбирам. Тоест никога да не може да я промени? Ами, хубаво.

Да, никога, защото няма логика да вземеш една болница и после да я направиш хотел.

А да имат ли лекарите предимства при приватизацията? Това беше концепция на БСП от времето на Жан Виденов. Работещите да имат предимство да участват в приватизацията.

Е, какво се получи? Според вас РМД-тата бяха ли добър начин на приватизация? Според мен не.

Тоест вие сте против РМД-та. . .

Аз съм за пълна прозрачност, ясни условия, състезателно начало и кешови плащания.

Консултирано ли беше с финансовия министър вашето предложение за пет процента от БВП за здравеопазване при сегашните 4.2 процента?

Говорихме с него. Разговорите ще продължат.

Той съгласи ли се?

Честно казано, не съвсем.

Той даже изглежда май хич не е съгласен, така, познавайки. .

Е, да, но това всеки министър, в крайна сметка, на финансите. . . нито един досега не се е отпуснал по този начин.

Тоест вие ще продължите ли да настоявате за 5-те процента?

Нещо нормално е. Определено ще настоявам.

И какво ще направите, ако не ви ги дадат?

Ами, да се надяваме, че ще ги дадат.

В смисъл готов ли сте да си тръгнете, ако не ви осигурят финансирането, с което. . . програмата, с която влизате в момента, е 5 процента.

Ами, както се казва, ще поживеем и ще видим. . .

Как мислите да се увеличи заплащането на лекарите? Може би сте видял във вестник "Кеш" професор Тома Пожарлиев, това е един от известните български лекари. . .

Не, не съм, извинявам се.

Професор Тома Пожарлиев във вестник "Кеш" твърди, че клиничните пътеки всъщност трябва да бъдат с цени като в другите държави от ЕС, както са еднакви цените на хотелите, казва той, на бензините, на техниката, на строителството, и дава примери. Операция на херния в Западна Европа - 5 хиляди лева, в България - 525 лева. Жлъчка в Западна Европа - 12 хиляди лева, 780 лева тук. Рак на стомаха или дебелото черво - 18-20 хиляди и повече лева в Западна Европа, 2035 лева в България. Трябва ли да се изравнят цените така, както се изравнени във всички други сектори? По-късно в предаването ще говорим за агнешкото, то агнешкото тук даже е по-скъпо от Западна Европа.

Ами, пазар. Това, че аз също искам заплатите да са изравнени със заплатите, да кажем, на една Франция или на една Германия, средната брутна заплата, във всички сектори, ама кажете ми как да стане този номер. И аз искам да получавам заплата като на колегата във Франция, ама сигурно няма да я получавам. Вие сигурно искате да получавате заплата като някои репортери в някои от. . . Си Ен Ен да кажем, ама сигурно не я получавате.

Ама няма, въпросът е, че. . .

Ама, няма, няма. Въпрос на възможност, финансова възможност на държавата, ние живеем в България.

Много други сектори са изравнени.

Това са финансовите възможности на този етап. Сигурно 10-15 години ще стигнем нивата, които са сега в Европа, но на този момент това са, така, много добри пожелания, които и на мен ми се иска да се случват, само че чудеса не стават.

Съгласен ли сте контролът на храните да мине към земеделието, всъщност да обясним на слушателите. В момента Министерството на земеделието упражнява проверките на храните само от животински произход, всичко друго - майонеза, олио, консерви, безалкохолни напитки, сладкарски изделия, всичко това е към вас. Давате ли го на земеделието?

Най-вероятно ще се направи агенция, отделна, която да съчетава нещата.

Но тя ще бъде към кой, към земеделието или към вас.

Тя ще е отделна.

Държавна агенция ще бъде?

Да.

Директно към правителството?

Да, мисля че по този начин ще се развият нещата.

Тоест според вас това е доброто решение. Ами, тогава това министерство. . .

Аз мисля, че това е доброто решение, защото сега две институциите се занимават с един въпрос, няма как само да премине в едната или другата, не е редно. Аз мисля, че трябва да има независима агенция, която да осъществява координацията на този контрол.

Ами защо тогава го кръстиха Министерство на земеделието и на храните, като те, храните, ще са в друга агенция?

Ами, няма особен проблем според мен в наименованието.

Тоест това не е спорен въпрос, решено е вече, че ще бъде държавна агенция към правителството.

Ами, говори се и най-вероятно така ще се случи.

Всъщност вие не сте от, така, атакуваните министри, нови министри след обявяването на имената, даже много суперлативи. . . само в "Стандарт" четох, че сте ловджия и отскоро в арсенала имате уникална пушка, подарък от приятели за 50-годишния ви юбилей. Нали помните, че точно една подарена пушка от приятели гръмна в началото на скандала във вътрешното министерство?

А, моите приятели са хубави хора с доказан произход на парите, едни от най-, така, откритите личности, така че нямам такива притеснения. Действително една много хубава пушка, ценност, бих казал. И за мен е много ценен подарък.

Накрая посланието ви на Велика събота.

Ами, да сме човеци, защото с озлобление и с негативизъм доникъде няма да стигнем. Ние имаме, българите, една такава черта - да се самоизяждаме. Ще трябва малко да отворим сърцата си, като ходим на църква, да го правим действително, защото вярваме, имаме вяра и в себе си, и в приятелите си, и в господа, и да се държим като християни, което невинаги се получава. Нека бъдем позитивни, нека да си мислим хубави неща и те ще се случват.