Джон Хигинс: Последната титла ми е най-ценна
Джон Хигинс: Последната титла ми е най-ценна / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Джон Хигинс: Последната титла ми е най-ценна
42650
Джон Хигинс: Последната титла ми е най-ценна
  • Джон Хигинс: Последната титла ми е най-ценна

В сряда у нас пристигна един наистина много добър спортист, който практикува спорт, радващ се на значителна популярност през последните две години. Става дума за шотландеца Джон Хигинс, четирикратен световен шампион по снукър. Ако не сте играли снукър, съм сигурен, че поне сте гледали този приличащ на билярд спорт по телевизията. Няма съмнение, че играта е наистина интересна и доста сложна, изискваща голямо майсторство и най-вече концентрация.

Хигинс е в България по покана на българската федерация по снукър и ще участва тази вечер в демонстративен мач на европейското първенство по снукър, което ще се проведе в НДК. Миналата година tой беше отстранен от игра за шест месеца и срещу него се водеше разследване, поради съмнение в уговаряне на мачове, което така и не беше изцяло доказано пред съда. След забраната Хигинс се завърна в игра и спечели четвъртата си титла.

Шотландецът, наричан още Магьосникът от град Уишоу, сподели пред Дарик, че вече съвсем не мисли за наказанието си, а последната титла е една от най-ценните в кариерата му.

Как се чувствате тук в България? Понася ли ви времето? Тук не е като във Великобритания?

Небето е променливо като в Шотландия, но иначе сте прав. Тук е по-студено, може би защото точно в момента най-вероятно ще завали. Небето е пълно и със светкавици, а това много ми напомня на Шотландия. Надявам се обаче да няма буря.

Вие сте настоящият световен шампион по снукър. Коя ваша титла обаче считате за най-ценна?

Последната. Няма как да се двоумя тук, определено моментът, в който за последен път станах шампион, както и самата титла разбира се, бяха най-ценни за мен. Това е моята четвърта такава купа, а пък и беше наистина много тежка за мен година. Може би и защото се случиха прекалено много неща в живота ми и се чувствах обновен, бях нов човек. Борех се за победата и най-вече за самата игра като цяло. Затова съм и толкова щастлив, че спечелих именно тази година.

Снукърът стана много популярен, гледан и обсъждан спорт през последните години. На какво мислите, че се дължи неговата сегашна слава?

Според мен причината е, че телевизиите обърнаха внимание на снукъра - особено в Европа те накараха много хора да заобичат този спорт. Постепенно се появиха и много нови играчи, а привържениците на снукъра ставаха все повече и повече, когато виждаха за каква игра става въпрос.

Какво ще кажете за традиционния билярд, който се играе много у нас?

О, не, не играя никакъв друг вид билярд или подобен вид спорт.

Как се запалихте по снукъра?

Всичко започна когато бях на 6-7 години, гледах телевизия и видях как двама души играят снукър. После баща ми ме заведе в местната зала за снукър в Уишоу. Така погледах на живо повече от играта и проиграх когато станах на 9 години.

Какви качества трябва да има човек, ако иска да стане професионален снукър играч?

На първо място трябва да си отдаден и да обичаш спорта. След това е нужно да подобряваш качествата си, а това може да стане единствено ако играеш с по-добри играчи. По този начин ти самият ставаш добър

Кое е най-трудното в снукъра?

Напрежението. Това е най-трудното. Напрегнатите ситуации Когато имаш само един удар трябва да се научиш да държиш емоциите си под контрол.

В този спорт сте от 20 години, кое беше най-трудното ви препятствие?

Когато остарееш, нещата около теб започват да имат по-голямо значение. Когато възрастта ти става по-голяма има много повече какво да загубиш. Това е моето най-голямо препятствие.

Мислите ли още за наказанието от миналата година?

Не, съвсем не мисля за него.

Какво може да ви обърка по време на игра?

Когато играеш слабо и губиш концентрация някои неща просто не се получават и това те кара да се чувстваш много разсеян

Какви са отношенията ви с останалите снукър играчи? Има ли двулични сред тях?

Не, не, в момента няма. Едно време нещата бяха други, когато по турнири участвахме играчите от по-старото поколение, случваха се опити за разсейване и други подобни хитрини. Сега обаче всички знаят, че трябва да се концентрират и да внимават.

Променя ли се самият начин на игра. Появяват ли се нови стратегии срещу които трябва да се учиш да играеш?

Играта се променя, самите играчи - също. Постепенно остаряваш, а е нужно през цялото време да следиш най-новите тенденции и да се адаптираш към различни начини за игра.

Значи младите играчи имат някакво предимство?

О, да, определено. Младите имат предимство, защото играят много повече от старите. Това е така, защото, когато остаряваш, приоритетите ти в живота стават други. Нямаш толкова време да тренираш, както си имал преди. От друга страна и старите имат някакво предимство, защото все пак те са много по-опитни от по-младите си противници и знаят много повече неща за самата игра

Няколко думи за младите фенове и играчи?

Мога да ги приканя да заповядат довечера на нашата снукър нощ. Ще бъде много полезно за тях. Това е едно голямо предизвикателство.