Борисов: Аз не давам указания на прокуратурата
Борисов: Аз не давам указания на прокуратурата / cнимка: Sofia Photo Agency, архив

Премиерът Бойко Борисов - гост в предаването „Тази сутрин" на бТВ.

Слушайте ни по радиото, ако не може да ни гледате, защото е задължително да чуете интервюто ни с премиера на Република България Бойко Борисов. Добро утро.

Добър ден. Но не казвайте задължително, защото кой знае как ще се интерпретира това.

Задължително е да разберете защо Лъчезар Иванов така скорострелно беше изключен от всички възможни постове, свален от всички възможни постове и какво е бъдещето му? Ще има ли още?

Аз мисля, че не е нито скорострелно, нито бавно. На следващия ден, след като се огласи...

В деня, в който Ваньо Танов каза, че е ходатайствал за свой приятел митничар.

Не, не... Първо, г-н Ваньо Танов много отдавна знае, че той е бил при него и много добре знае, че нито един човек не може да се назначи по този начин. И не го е назначил. Така че нито едно вредно последствие не е настъпило от това.

Но опитът е бил да настъпи такова последствие.

Аз още тогава го извиках Лъчо Иванов и му казах, че не му е работа и...

Ваньо Танов ви е казал на вас, така ли?

Да, разбира се, и оттам нататък второ провинение такова ще бъде много тежко санкциониран от мен. Когато вашите колеги ми се обадиха от „Нова телевизия", че правят едно разследване... Между другото, то понеже тази къща...

Митничарската.

...митничарската, въобще там всичките къщи на тази улица, там всичките къщи на тази улица Кушлев трябва да ги провери.

Да, де, ама не ги е проверил.

Ами, надявам се, ако ме гледа и той, както вие казахте, да възложи проверка.

Обаче те са ви питали дали може да...

И ги видях колегите и те ми казаха, вашите колеги ми казаха, че Лъчо Иванов се обадил да пита и да се занимава със съответно...

А вие сте се видели там на въпросната улица?

Ами, да, защото минахме тогава. И той много глупаво се е опитал да се намеси нещо. И аз ги помолих не само да излъчат репортажа, а и да кажат, че се месил в тяхната работа.

А те питаха ли ви дали може да се излъчи?

Не, те не са ме питали...

Защото се създаде някакво такова впечатление, че сте се обадили преди това и сте знаели, че...

...само ме информираха. Така че ето това е разликата между ГЕРБ и останалите политически партии. Да погледнем какво има в парламента. В парламента половината депутати от опозицията са или с повдигнати обвинения, или вече в съдебна фаза процеси. Няма реакция на техните партии. Ние за това, че един наш депутат се е опитал за свой приятел, който го бил лекувал, нали, историята е сълзлива доста...

На вас тъжно ли ви стана?

Не. Да влияе, го махаме от зам.-председател на парламента, от председател на здравната комисия в парламента, от председател на градската организация на ГЕРБ в София. Да вземем един Румен Овчаров. Когато го свалиха от министър на икономиката и енергетиката, какво го направиха? Пратиха го за шеф на бюджетната комисия в парламента. Същото е и с Петков, същото е и с Масларова, същото е с всички останали. Ами, да вземем един Ахмед Доган, председател на партия, мандатоносител.

Вие...Да ги махнат ли?

Нали е хубаво да се изслушваме, да няма натиск на медиите върху мен, защото говорите през мен, това го приемам като натиск. Ахмед Доган като мандатоносител, съставил българското правителство, е взел милион и кусур от комисионен договор. Това е връх на нахалството. Това няма нищо общо с политика, с каквото и да било. Виждате, че няма реакция. Това...

Да, но всичко е по закон. Както виждате, и Сметната палата...

Кое е по закон?

Декларирани са тези доходи пред Сметната палата.

Да, значи, сиреч узаконена корупция.

Сметната палата не е решила, че има причина да отиде...

Считате ли, че примерно сега аз ако на някой инвеститор му кажа - искам аз да съм страна и да имам комисионен договор с вас, той няма да го подпише. Това е... рекет е точната дума, рекет върху тези, които са правили този проект. Но...

Може ли да уточним нещо?

Да.

Да не е натиск само. Докладът на ДАНС, за който знаехме, че има такъв, свързан с едно пътуване на г-н Лъчезар Иванов и на Божидар Нанев и заключението...

И двамата ги няма на длъжностите, които заемаха.

Повлия ли докладът? Имаше ли нещо, което да ви...

Не, не, в доклада няма нищо, което да е смущаващо, но факт е, че отидоха в Щатите по покана на частна фирма. И аз тогава пак им казах, пак ги предупредих - вие сте държавни служители, ако е нужно да отидете в Ню Йорк, има командировъчни, ще си вземете самолет, ще отидете, защо трябва да ви води частна фирма. Но не ме разбраха навреме. И мисля, че примерите, които дадох за санкциите, които налагаме ние като изпълнителна комисия, и всички останали...

Те важат ли за всички?

Важат за абсолютно всички в ГЕРБ.

Само към репликата за Доган. Вие казахте, че това е върхът на корупцията. Каква трябва да е съдбата на Ахмед Доган като лидер на тази партия и всъщност като депутат? Защо този хонорар не е в прокуратурата, не се проверява тази корупция, както вие я нарекохте?

Ами, защото... Ето, давам пример - за обаждането на Лъчезар Иванов, за което не само че не го оправдавам, а го сваляме от три поста, три, медиите изпаднаха в дива истерия вчера, а за това, че Ахмед Доган е прибрал милиони от комисионен договор като мандатоносител, сиреч цялата власт... той е определял кой е премиер, министрите и всички останали, медиите го приемат, че това е нормално.

Пак имаше истерия, г-н Борисов.

Каква?   

Имаше серия публикации.

Ама това не трябва...

Сега, медиен анализ не трябва да правим, но така или иначе...

От сутрин до вечер трябва да се говори само това, докато той не си подаде оставката.

Сега ще ви обвинят, че казвате какво да говорят медиите.

Ами, обвинете ме. Но мандатоносител, който си е позволил да вземе милиони, да е пак председател на партия, да е в парламента и вие това да го считате за нормално...

Не е проблемът дали медиите реагират, а проблемът е, че институциите не реагират, ако вие смятате, че това са корупция. Върху кого? Върху чистата процедура?

В случая трябва да има обществен натиск. Не, върху всички. Както има натиск върху мен и ние затова адекватно отстраняваме всеки, който наруши правилата.

Всеки, казвате. Има и друга дискусия около един текст в „Държавен вестник", който се появи без да е гласуван от депутатите, и там двама народни представители от ГЕРБ са обект на проверка от анкетна комисия Светлин Танчев.

Когато завърши проверката в зависимост от това, което е направено като проверка. Искам пак да посоча няколко факта. От нито едно действие на нашите депутати не е възникнало вредно последствие, лично съм се намесил и съм отстранил проблема, а, да ви върна, от действията примерно на Доган, Овчаров и всички останали, са настъпили вредни последствия, и то свързани с взимане на пари от държавата с милиони.

Добре, аз пак да попитам - защо прокуратурата не се задейства и да заведе дела срещу тези хора, които са включени в тези корупционни схеми.

Надявам се да се задейства.

Румен Овчаров каза, че това е форма на политическа репресия, когато давате указания на прокуратурата. Ставаше дума за вашите прогнози...

Аз не давам указания на прокуратурата. Самите вие в момента, уважаемата г-жа Цолова казва - защо не се задейства прокуратурата. Сиреч на този въпрос аз какво да отговоря?

Вчера главния прокурор чухте ли го какво каза? Че ако се повторят същите сигнали, каквито имаше мисля, че с Мария Капон, за газовите договори, те няма да образуват досъдебно производство.

Затова именно има главен прокурор, има Върховна касационна прокуратура. Каквото отредят - това. Но аз съм за мен сигурен, че предоговарянето на тези договори и въобще всичко, което е правено по доставките на газ през годините, има доста какво да се пита по тях.

Преди да започнем енергийната тема, която също е много важна, само едно изречение по предишната. Има ли много предатели сред хората, на които се доверихте преди една година?

Не, аз мисля, че се стараят и работят добре.

Това, което е направил Лъчезар Иванов - опит за оказване на натиск за спиране на репортаж, е тема, която и вас много сериозно ви вълнува, защото призовахте всички главни редактори да отговорят на президентското такова обвинение.

Да. И мисля, че точно в тази посока заслужаваме аплодисменти в момента. Всеки следващ знае, ако го направи, какво следва - падаш от всички постове, чрез които се опитваш да упражниш натиск. Ако искат, да го правят.

Хващам се за думата „натиск", за да ви питам имаше ли вчера натиск например от американския посланик Джеймс Уорлик, който поиска среща с министъра на икономиката и енергетиката, за да разбере какви договори... какво точно се е договорила България с Русия по отношение на енергийните проекти? Министърът на икономиката не изглеждаше особено доволен.

Натиск не, бих го нарекъл любопитство.

А не е ли някаква тревога, че отново завиваме натам, на където не иска Уорлик?

Накъде? Накъде завиваме?
   
Към Русия. Става дума на Изток, като посока, географски.

Аз мисля, че до този момент много ясно спазваме своята евроатлантическа ориентация. И когато американската страна и президентът Обама помолиха да вземем затворник от Гуантанамо, ние се отзовахме веднага и българският парламент взе решение, Министерски съвет взе решение и взехме. . .

Не усетихте раздразнение при Уорлик?

Питате ме, искам да отговоря. Когато ни попитаха „ако има обща противоракетна отбрана на НАТО в Европа, как ще реагирате вие" в присъствието на генералния секретар на НАТО, ние казахме „разбира се, в стратегията на НАТО ще участваме така, както се поиска от нас". Тогава, мисля, че Лавров започна да ни пита от Москва защо съм направил такова изказване. Великите сили са доста в момента, бих казал, влюбени в нас като държава и много искат да имат влияние в България.

Има една карикатура, не знам дали ви обиждат, или ви развеселяват карикатурите, тази е, в общи линии, добронамерена - „ох, дано не решат да махнат посредника", и са великите сили вляво и вдясно.

Да. И всъщност в определени моменти или руската страна, или американската страна се дразнят от по-голямата активност на другата ...

Къде сме ние, има един въпрос от...

Ние имаме много ясна и точна политика. Ако искате и имате време, просто ще преговоря това, което сме правили преди два дни. На срещата с руската делегация, те бяха седем човека, водени от първия си вицепремиер и председател на борда на „Газпром", от наша страна бяхме аз, вицепремиерът Дянков, министърът Трайчо Трайков, шефът на „Булгаргаз" Гогов, шефът на „Булгартрансгаз" Гегов, и всички разговори са водени по максимално прозрачен начин. Освен това след това ние дадохме близо едночасова пресконференция пред всички медии, отговорихме на всички въпроси, по които е говорено.

Добре, откъде идва съмнението на американския посланик? Той призова и си припомни едно ваше...

Аз говорих с него по телефона по други теми в 12 часа, аз не усетих съмнение никакво.

Защото той каза „правителството на Бойко Борисов, като дойде, обеща да съкрати договорите с „Газпром", за да е ясно какво плаща българският потребител, я още не го е направил".

Ами когато в един договор има клауза за търговска тайна и затова носим санкции, аз не мога да ги извадя на масата да ги покажа. Но, познавайки тези договори, какво направихме ние? Поставихме на руската страна условие да махне посредниците. Защо всички се правят на луди за тези посредници? Ами, защото 20 години, а може и повече, оттам се взимат комисионите, от посредниците, и ние искаме...

Мисля, че вие не казвате всичко, което знаете.

Не, абсолютно всичко.

Става дума за цената... Кои са хората, които са прибирали комисионните чрез
посредници?

Това са хората, които продължават да настояват да има посредници.

Кои? Това не е ли руската страна?

Ами сега ще разберем дали е руската страна. Защото досега не беше поставян на премиера Путин въпросът „ние като страна искаме да се махнат посредниците".

Фирми - дъщерни на „Газпром". Повече са дъщерни фирми на „Газпром" и посредниците...

Ето тук посланик Уорлик е прав. Ние искаме да знаем колко и какви пари взимат посредниците и искам правителството да работи със 100% държавната на България да работи 100% с държавната фирма на Русия, която е "Газпром". Толкоз.

Обаче, ако са посредници...

Ние сме поставили нашите условия, чакаме руската страна да ни отговори.   

Ако се взимат комисионни от посредниците, а посредниците са руски дъщерни компании, това означава ли, че комисионните не идват в България?

Не ме интересува мен специално къде отиват и дали идват.

Не, важно е, защото го оскъпява...

Има служби, които се занимават с тази работа, и не случайно тези договори съм ги дал на главния прокурор, за което преди малко вие говорихте. Сиреч ние и тях сме ги извадили и сме ги дали на прокуратурата. Това е организацията, която се занимава със защо, кой и какво. Така че и тук съм си свършил работата. А що се касае до посланика, това, което ние и публично казахме, мога да го повторя още веднъж: По Бургас - Александруполис, и руската страна се съгласи с мен, хората от региона, туризмът, Мексиканският залив е проблем... Той каза: чакам международна екологична оценка, не притискаме българската страна.

Какво...

Момент. По „Южен поток" има подписан договор, има подписан действащ договор. Какво успяхме да направим, за което истински се надявам сега вицепремиерът Зубков да не го сменят и дано това не е грешка от негова страна, а е истината. В смисъл...

Неговото възмущение от високите цени имате предвид?

Не, друго имам предвид. Досега каква беше стратегията на руската страна? Има подписан договор, междуправителствен, между България и Русия и тръбите на „Южен поток" са 50 на 50 собственост на двете държави.

Което обясни вчера и министър Трайков.

Сиреч по тях би трябвало да минат 31 млрд. куб.м газ. Сега ние се договорихме да минат 63 милиарда. Само че има едни тръби, по които в момента тече газът за България, за Турция и за Гърция.

Те ще влязат в „Южен поток", ще...

Не, момент, досега тези тръби просто отпадат, а те са 100% наши и между 100 и 105 млн. долара годишно ние получаваме от транзитната такса от тях. Това, което г-н Зубков, и аз три пъти нарочно го питах пред медиите и след това им дадох стенограмата и записа от пресконференцията, за да си го имат, ако тръгнат да се питат там, в Москва, какво точно казаха...

А защо подозирате, че може да бъде сменен Зубков? Заради тези неизгодни за тях договори, които...

Ами защото на практика ние през нашите си тръби, които са 100% наши, ще си транзитираме това количество газ, което досега си транзитираме, а през общите тръби, които са 50 на 50, разликата от това количество газ, което руската страна по никакъв начин досега не желаеше да приеме.

Това наистина е добре.

Е, как да не е добре? Тройно и четворно ще се вдигнат таксите от транзита.

Бихте ли казали обаче за тая точка 5.2, много ме вълнува. Намекнахте нещо, което не доизрекохте тези дни.

Ами аз просто подсказах на прокуратурата какво да гледат по стойност в договора.

А какво пише в тази точка 5.2? Какво, препраща един текст към друго? Обяснете го.

Не искам утре да бъда обвинен, че съм нарушил търговска тайна по договора.

Какво, нещо неизгодно ли има там?

Не случайно съм казал коя точка да погледнат по-обстойно.

И това не е указание? Подсказване.

Това е... Вижте, какво значи указание? В много от държавите прокуратурата е в изпълнителната власт.

Но тук не е.

Да вземем САЩ или където и да било, защото това е адвокатът на държавата, е прокурорът. Затова, както виждате, аз само съм им препоръчал, съм помолил да погледнат. Надявам се, ще погледнат.

Само че тези договори са гледани от прокуратурата и вчера и Борис Велчев намекна, че всъщност имало разглеждане, което е довело до...

Ами може да са пропуснали да видят, да, пропуснали са може би да видят някои точки. Надявам се, а и аз мисля, за да отдадем и заслуженото на българската прокуратура, особено в последните 7-8 месеца работи изключително добре, концентрирано, и реално постигнати доста успехи.

За Маргините ли имате предвид?

Включително и за тях.

Защо?

Ами, защото единия с червена бюлетина на Интерпол го търсят по целия свят. Няма да бяга, ако не го търсят за нещо.

Той бяга по друго дело, но това, за което беше оправдан...

Дали по друго или поне аз мисля, че това са факти. И те бягат, защото прокуратурата ги гони. А досега не ги гонеше. Така че нека да отдадем дължимото на...

Т.е. прокуратурата се е променила по времето на ГЕРБ?

Аз съм убеден, че работят много по-добре.

А преди са работили по друг начин, така ли? Политически зависими или?

Фактът е такъв.

Макар че главният прокурор е същият.

Ами ето, пак... Вижте, сега има в пъти повече демокрация.

Сега, тук много хора ще кажат гледайте сега, министър-председателят...

Не, и ще им дам пример. Когато беше Румен Овчаров министър и когато разкрих по делото „Топлофикация" в София злоупотребите, той извика прокурора да го разпита в неговия кабинет. А аз отидох като кмет, който е разкрил злоупотребата, в следствието и си написах показанията. Ако ние сега си позволим да извикаме прокурор, примерно Лъчо Иванов да беше извикал прокурора в неговия кабинет...

Да ви изпее песента „Нашата милиция".

Е, каква щеше да е реакцията, знаете ли?

Каква?

Вие за обаждане на журналист...

Което е изключително тревожен знак....

А кое е по-..., да викнеш прокурора?

Натиск прокуратурата или върху медиите? Сега може дълъг разговор да проведем.

И в единия случай този човек, който си го е позволил, се маха от заместник-председател на парламент, взима му се служебната кола и всички там ред придобивки, от председател на здравната комисия, където взимат повече пари от останалите, от шеф на най-голямата организация в България, на ГЕРБ в София, докато г-н Овчаров какъв стана - шеф на бюджетната комисия. Като го махнаха, отиде в парламента. Там е огромната разлика.

„Плямпачите" ли очаквате да е тази операция, за която помолихте на празника на МВР?

Така че да се върнем по договорите.

Само ми кажете за „Плямпачите", защото това има връзка с договорите.

По договорите... ако искате на г-жа Цолова да отговоря, защото след това пак ще ме върнете на тях.

Не е много приятно да съм предпочитана от политици, но отговорете на...

В нашата партия е така. Има други, където предпочитат по друг начин да се отнасят с водещите. Другото е АЕЦ „Белене".

Какво се случи, да се възползвам от това, че предпочитате мен, какво се случи между вашата реплика, че се замразява проектът, тогава имаше включително и индиректна реакция от руска страна, до онзи ден?

Да, ето виждате как реагират и Щатите, и Русия на всяка една наша позиция. И онзи ден, ако сте слушали внимателно, аз не случайно ви казах и за стенограмата... Ние не сме казали нищо по-различно от това, което до този момент. И мога само да го изброя. И не случайно казах, че когато разговарях с премиера Путин, той много по-бързо ме разбра, отколкото нашите политици тук, в България, от опозицията. Когато той ми зададе въпрос „защо, след като се видяхме в Гданск, и ти ми каза, че след няколко месеца ще имаш решение и ще направиш проверките, се забави близо година". Аз му отговорих „ами, защото и ти ме подведе, каза ми, че това е един много добре структуриран проект. Когато обаче отидох в „Белене", видях един гьол. Това ли е добре структуриран проект? С 2 млрд. сме направили един гьол". Той вика „абсолютно прав си. Интересува ме каква е цената - знаеш ли я каква е цената ти". „Не я знам. Знам колко си ми струват реакторите, за които ти трябва септември месец да ми донесеш пари".

Той няма пари и за първия реактор.

Ами, разбира се, че няма. Никъде не са ги предвидили. А 250-те милиона евро, които е взело предишното правителство, половин милиард лева за „Белене", са ги похарчили. И не само са ги похарчили. Сега на всеки три месеца плащаме по 10 млн. лева лихва в кризата по този заем, а на 17 май 2012 г. ще платим половин милиард лева, ще върнем... заради този гьол. И аз го попитах г-н Путин „ако ти си на мое място, ще ги пратиш ли в Сибир тези хора? Ще ги пратиш. А ние само сме си позволили да ги дадем на прокурор и да проверим тези проекти. Това сме направили". Затова искам да знам цена на АЕЦ „Белене", която да я знам...

Нали 6 или 7 милиарда, нали това излезе от вашите приказки... А не 26, както казаха преди един месец.

Така. За разлика от когато аз правя един проект, както метрото, както магистрала „Тракия", аз искам да знам колко реални пари ще струва това на данъкоплатците. И затова сега сме си дали срокове, направили сме пътна карта, да знаем, колко ще струва АЕЦ „Белене" днес и то толкова трябва да струва и след седем години, когато завърши проектът. На кого и по каква формула ще предадем електрическият ток тогава? И не случайно миналия четвъртък, даже той беше в Ню Йорк, президентът Тадич, на Сърбия, разговаря за трети път по тази тема, да влезе с 1-2% миноритарно в проекта сръбската държава, което веднага да ни гарантира сръбския пазар, когато стане тази централа.

7 милиарда ли ще излезе според вас?

Колкото излезе, ще излезе и ще ви кажа. От сметките излиза, че тази централа две хиляди и примерно седемнадесета година, след седем години ще струва еди-колко си милиарда евро.

А референдум трябва ли да има, референдум, или не?

За кое да има референдум?

За АЕЦ „Белене".

Той е излишен този референдум. Всеки, ако го питаш „искаш ли ядрена централа" с изключение на няколко екологични движения, ще каже, „разбира се, че искам".

СДС не искат.

Ами СДС бяха 8% на изборите в Габрово.

Да се върнем към въпроса, който ви накара да не харесвате толкова Виктор. За „Плямпачите" ли беше?

Освен това нещо още много важно по енергийните... Просто „Плямпачите", когато станат факт, ще дойде министър Цветанов...

Защото казахте, че предстои акция, която ви е важна. И я чакате.

Да, предстои една акция, която е много важна, и чакам...

За енергетика ли е, само това кажете.

Не. Никога няма да ви кажа за какво е. И много ясно казах и на вашите колеги ще дойде министър Цветанов, това ви го обещавам, и ще ви разкаже. Когато стане това...

Кога? Скоро.

Обещали са ми, трябваше да стане по-рано. Надявам се по-бързо да приключат. Дай боже, да е бързо. Но да се върна, много важно е. Когато... и молбата ми е да вникваме в тези проекти, защото има детайли в тях. Ние работим по диверсификацията на газа. Подписахме споразумение с Турция, за втечнен газ за техния терминал. В момента Томислав Дончев разглежда проект за терминал за втечнен газ в Бургас.

Той и Първанов ходи в Азербайджан и каза, че ще внася от догодина, нали така, за същото ли става дума или нещо подобно - втечнен газ под Черно море?

Точно не знам президентът какво се е разбрал. Приемаме, че то е добро. Това означава, че ние работим по всички теми, свързани с диверсификацията. „Набуко" ни работи много добре като проект. Всичко сме направили по този проект. „Южен поток" не се бие с „Набуко" в България. Това са транзитни такси. А ако „Белене" успеем да го структурираме с европейски инвеститор, с всичко, което сме го обяснили няколко пъти, защото „Белене" има едно-единствено ценно нещо - има разрешение за строителство от Европейската комисия. Това е изключително важно. И аз съм убеден, че ако намерим европейски инвеститор, ако знаем точната цена, ако знаем на кого ще продаваме електрическия ток, ако намерим пари и за електропреносната система от централата
Дотам...

Много сложно е това нещо.

Да, затова, когато се изказват...

Ако, ако, ако - много сложно.

Е, да. Е, кое е различното? Само че този път руската страна разбра, че аз съм прав и всъщност защитавам интересите на България. И затова си тръгнаха неразсърдени. Това е единствената разлика. И продължаваме да ги търсим и сме си дали срок до септември, когато става готов първият реактор, за който около 300 млн. евро вече сме платили, и трябва да отидем с още 280 млн. евро, да платим и тях, които ги няма в бюджета.

За бюджета искате ли малко да поговорим? Позволете, да, от геополитиката към нашата си такава. Измина една година от изборите. Изборите, които бяха спечелени от ГЕРБ. Костов, бившият премиер и, струва ми се, финансист, когото ГЕРБ слуша чисто експертно, заяви, че една година от управлението на ГЕРБ е пропиляна за реформи. ...И реформите не са започнали, и не са станали.

Не знам къде го е казал и не бих се съгласил изобщо с него. Вижте, особено след този тест, който беше на избора за кмет на Габрово, където ГЕРБ победи на първият тур с 58%, БСП - 12%, сините заедно СДС и г-н Костов - 8%... Мисля, че това е много ясно казано от избирателя дали одобрява тази година или не. Ще видим юлския доклад сега и на Европейската комисия, който ще излезе. Ще го сравним с предишните доклади и ще видим дали е загубена или не е. Индиректно, защото не искам да се впускам в коментара на различни политически лидери по простата причина, че ние сме сами в парламента. Ние нямаме коалиционни партньори. И всяка една партия, за да се покаже, да се покаже нейната идентичност, трябва да каже нещо лошо срещу нас. Каквото и да направим, те трябва да кажат нещо лошо, за да ги забележат... И ето сега ще обясня понеже говорите за финансист. Румъния отиде на 24% ДДС, отиде на 20% или колко им е корпоративният данък. Повишиха...

Повишиха ги, но догодина това няма ли да стане и тук?

Не.

И догодина няма да вдигнете...

И догодина няма да стане и тук.

Нито тази, нито следващата година? Няма да вдигнете никакъв данък?

Точно така. Да.

Това ме изненадва много, че на този етап го казвате.

Аз се радвам, че ви изненадва. А кой ви е казал, че ще бъде направено обратното? И една година ние не спазихме ли това?

Но говорите за 2011 г., при положение че не се знае дали няма повторна актуализация на актуализацията...

Да говорим и за 2011 г. За кое не знаете дали ще има повторна...

И Менда Стоянова, и Цецка Цачева допуснаха, че тази актуализация, която е в момента, може и да не е последна, защото никой не знаел какво ще стане с кризата. Тоест може да имаме две актуализации.

Ние сега сме в края на юли.

А и никой не знае какъв ще е дефицитът...

Октомври месец вкарваме новия бюджет, за следващата година. Кога ще се преразглежда втори път, за да не...

Няма такава опасност?

...говорите глупости пред хората. В кой месец?

Ама, това го допуснаха... не аз...

В август, когато е парламентът в отпуска ли?

Това са реплики и скоби, които са поставени от ваши колеги от ГЕРБ, не е констатация на Виктор.

Нека да се упражняват. Няма лошо.

Значи и догодина няма да има повишаване на нито един данък? Добре, ако приходната част, не я закърпихте...

Както виждате, ние точно и ясно поехме ангажимента към бизнеса и към българските избиратели и минаваме през кризата, без да намалим пенсии и заплати и без да вдигнем данъците. Факт ли е това? Да - не?

Значи, до момента е факт, но обществените приходни агенции казват...

Така, благодаря. Благодаря. Към днешна дата за една година на г-н Костов като финансист му казвам, че ГЕРБ, без да намали пенсии и заплати, а само напомням, че първият ден, в който влязох като премиер, Станишев ми остави 900 милиона по-високи пенсии, без той да е платил един лев от тях, като правителство. Защото сега пита за излишъка къде е и за фискалния резерв. Ей там са парите. Защото ние изпълнихме неговите поети ангажименти, защото сме прогнозируема държава. Така че не пипнахме данъците, не пипнахме пенсиите и заплатите. Направихме необходимите съкращения и продължаваме да ги правим. Здравната реформа тръгна бавно. Министър Нанев си отиде. Сега това, което се прави, е в пъти по-бързо и само давам пример, че 20 години не е правено, за да ми дават акъл на мен въпросни политици. Двадесет години те не са го пипнали да го правят, сега да ме оставят, че съм се забавил с разлика от 6 месеца, защото министър Нанев ни беше колеблив министър в тази посока. Нека това да ми е грехът, с шест месеца съм се забавил. Кой започна пенсионната реформа с вдигането на осигурителния стаж? Което видяхте, че вчера Брюксел и Европа и Европейската комисия вече го сложи да дневен ред. Кой си го позволи да го каже първи - ние. Еврофондовете заварихме ли ги спрени - всички. Сега всички пуснати ли са?

Приходите ще събирате ли, г-н Борисов?

Така, момент. Понеже започнахте да ми цитирате всезнаещия г-н Костов, аз ви изброих три неща във финансовата система, които са пълен успех за нас, пълен.

Най-много критики има за финансово-икономическата политика и към Симеон Дянков.

Не, пълен успех за нас, безапелационен - еврофондовете от нула на сто, непипане на пенсии, заплати и данъци, единствени в региона ние си го позволихме, дефицит от най-малките в Европейския съюз...Процедурите са срещу всички други държави, не са срещу България само. Има критерий 3% и процедурата е от Великобритания до Германия, при всички.

Г-н Борисов, ние се съгласихме с успехите на правителството на ГЕРБ. Вие ще се съгласите ли с констатацията, че един от неуспехите на правителството на ГЕРБ е липсата на събираемост и на данъци, и на акцизи? Изобщо приходите, които влизат в хазната, са неочаквано малко.

Напротив, очаквано малко. Защото...

Но малко.

Естествено, защото...

Аз пак ще цитирам министър Симеон Дянков, вицепремиерът, който встъпи в длъжност и каза - 800 милиона плюс в хазната гарантирам до шестмесеца, ако се свържат митниците с НАП.

Да, и те трябва в края на юли да бъдат свързани.

Сам си призна, че тези 800 милиона ги няма. И Цветанов каза, че не върши митницата това, което се очаква от нея, нали така?

Ами, затова натискаме толкова. И виждате, всеки... и снощи новините сте ги гледали, предполагам, наредени една верига митничари, които вместо да унищожат цигарите, ги крадат обратно. На практика държавата ще плати два пъти - веднъж ще върне парите за тези бандероли и втори път... ще ги продадат на черния пазар.

Вдигнали ли сте мерника на Ваньо Танов?

Така че... Аз предлагам да не използвате такива термини, аз мерници не вдигам. Ако се справяш - работиш, ако не се справят - не работиш. Така че...

О'кей, има ли съмнения около неговото справяне?

...ако продължат подобни операции да текат... аз искам от Агенция „Митници" това да приключва. Ние не може всеки ден... във Видин полицай кара контрабандни цигари - арестуваме го, във Враца митничари палят контрабандни цигари, уж ги запалват, а всъщност ги крадат. Така че...

Как оценявате работата на генерал Танов?   

На този етап не ги намирам за добра.

Работата на генерал Танов.

Да, разбира се. Така че... не само на Танов, не само на Танов, на приходните агенции...

И на Красимир Стефанов.

Но те имат своето обективно обяснение. От чуждестранните инвестиции, от тези 24 милиарда близо, за които Станишев се хвали, близо 75% бяха в София аз като бях кмет. И те бяха спекулативни в строителството, няма заводи, няма фабрики, има терени, на морето другите терени, на които правят сгради.

Като казахте вдигане...

Сега, когато цяла Европа не може да си събере парите - Гърция няма, Турция няма,  Франция и Германия се задъхаха, влязоха в дефицити, Великобритания 12.5 процента дефицит, ами естествено, че инвеститорите ги няма, защото те не могат да съберат техните пари. Естествено, че фирмите...

Една от причините да не се събират е повишението на стойността на акциза, но влизаме в една много дълга тема. Ще ми се да поговорим за...

Това го прави целият Европейски съюз, така че ние сме длъжни да го направим.

Вдигане на мерника, каза ти, г-н Борисов повтори и не му хареса репликата. Аз пък се сетих, като си представих вдигане на мерника, си представих онези танцуващи полицаи в зала номер едно на Националния дворец на културата. Гледахте ли този концерт, организиран от Веселин Маринов, възпята българската полиция от него по този начин?

Не бях на концерта, бях на знамената.

Следите ли реакцията каква беше?

Не, не се интересувам..

След появата на песента и след...

Ами, то и за Евровизия беше така. Винаги има такива коментари. Ако има песен - лошо, ако няма - пак лошо.

На вас хареса ли ви текстът на химна за полицията?

Не съм я и слушал. Заклевам се, че не съм я и слушал.

Честно казано, Евровизия е шоу...

Да напишат друга, като не им харесва, да напишат друга. Който иска - да пише.

Трябва ли в този момент, много полицаи смятат, че това е подигравка с техния труд, танцуващите полицаи на сцената...

Е, кои са тези полицаи, които го смятат?

Ами, чета форуми, но, да кажем, и няма да ги издаваме. Не смятате, че това е проблем за имиджа в този момент на МВР?

Като нещо не ми харесва, си премествам радиото на друго място.

И затова не сте слушали и песента.

Разбира се.

Защото не ви харесва.

Защото не съм станал любопитен. Но сега ще искам...

Променихте ли се откакто сте във властта, станахте ли по-нервен, по-обидчив, това се зачудих като мина една година, или не?

Това надали интересува хората - какво ми е на мен.

Защо, интересува ги. Силно се интересуват, защото има хора, които, знаете, правят портрети. Вчера в Би Ти Ви новините пак показахме един човек, който... муза сте му под една или друга форма.

Едни ме обичат, други ме мразят. Майка ми, бог да я прости, казваше - по-добре да си в устата на хората, отколкото в краката. Нормално е, когато си сам, защото ГЕРБ е сам в управлението, всичко...

А вие сам ли сте?

...да... и всички и плюсове, и минуси идват на моя гръб, нормално е хората, когато бъдат засегнати... Ако е съкратен от работа заради административната реформа на правителството, този човек ще ме обича ли? Естествено, че той и семейството му считат, че съм им нанесъл най-голямата вреда. Защо? Защото сме направили административна реформа и сме съкратили толкова държавни служители. Досега той си е живеел, този човек, добре. Ами, естествено, че няма да ме харесва. Надявам се в края на мандата, и не случайно винаги повтарям, сега, 15 юли, ще пуснем 32 км от „Марица", до края на годината ще направим „Люлин", 2012-та - „Тракия", ще ходят на море хората по магистрала. Започваме, вчера направих едно съвещание с Цветков, Плевнелиев и Дянков, започваме бързо да проектираме, и там ще ни струват около 200 млн. евро само проектирането и съфинансирането на „Струма", защото досега лъжеха хората, че правят и „Струма", ако си спомняте... Така че средата на 2012 г. пък всички вие ще слизате ето тук, долу, защото ще има метро в двете посоки на София, изцяло с европейско финансиране, кофинансирано от държава и община... Това е след една година и половина.

Това, което чакат обаче сега, а не след една година и половина, е възмездие... момент само, за следващия разговор да направя анонса, а може би и опит да направя връзка, така че да помогнете на тези жени. Това са жени, които са изгубили синовете си и децата си след умишлени убийства. Една поправка в НПК ги е притеснила, че убийците на техните деца могат да се измъкнат след споразумение с прокуратурата при признание и могат да лежат пет години в затвора, след като умишлено и жестоко са убили детето им. Може ли да разчитат те на вашата подкрепа в...

Разбира се. Аз съм човекът, който иска най-тежки присъди по принцип...

Ще промените този текст? Защото е бил сменен от ГЕРБ, доколкото разбрахме. Възможността да се споразумееш и да ти намалят наказанието е била допусната сега, от това мнозинство. Може ли да върнете стария вариант или?

Значи, сега ще ги видя. Ако ми го дадат текста, гарантирам им, че днес ще го пратя в парламента и съм убеден, че групата на ГЕРБ ще застане зад тази поправка в тяхна полза, защото те знаят моето убеждение по въпроса. Но тук искам... преди мен имаше едни социолози, които, така, с голямо прискърбие... просто толкова им се иска да се върнат Станишев и Доган на власт, че едвам вече прикриват раздразнението си. Единият от тях дори си позволи да каже, че със защитения свидетел ние сме направили репресивен или какъв беше закон. Искам само да им напомня, че досега съдебната система и всички вие - и журналисти, и хора, се ядосваха много, когато гледат куцащи задържани в арестите, нетръгване на съдебните процеси с години, докато измрат свидетелите... А всъщност ние какво им направихме?

Това е начинът това да не се случва.

Имаш право от 10-12 000 адвокати да си избереш здрав адвокат, Викторе. Като не си избереш здрав адвокат, за да може следващия път, като някой говори по тази тема, да му го зададеш този въпрос...

Нали няма да ме съдят скоро?

Не, не, искам само...

Да не си търся адвокат...

...вашите зрители да чуят. Когато си си избрал куц кон или болен адвокат и заради това не може да тръгне процесът, тогава влиза служебен адвокат за това дело и  то тръгва... А пък твоят, който след това оздравее, адвокатът, си влиза на следващите дела. Е, къде е проблемът?

Не, надявам се да не ми се налага наистина. Разбирам тезата - защото това нещо ускорява делата.

Разбирате тезата. Но когато ни нападат по този начин, все пак трябва някой да им обяснява.

Имате право да отговорите, разбира се.

Какво забравихте?

Ние много въпроси имаме, обаче няма да се...

Питайте.   

Чудехме се дали някои лични въпроси... Бяхте казали, че нямате приятели, че сте сам...

Лъчо Иванов ми е доктор от 20 години, личният ми доктор. Видяхте как се отнесох към него. Ако това е приятелство... съжалявам.

Никакъв приятел ли нямате? Кой ви е най-добрият приятел?

Нямам и не ми трябва. Докато съм премиер по-добре е и за тях да не съм им приятел.

После, след това.

След това, ако е казал Господ. Какво друго лично ще ме питате?

Много лични въпроси, но Петър Томов, който е продуцентът в апаратната, мисля, че ще ни уволни след това предаване чрез по-големите началници в телевизията, защото дълбоко влязохме във времето, за да дадем думата и на майките, които вие обещахте подкрепа. Трябва да приключим сега.