Бербатов е играл толкова срещи в Манчестър, колкото и Борисов в Бистрица
Бербатов е играл толкова срещи в Манчестър, колкото и Борисов в Бистрица / снимка, архив: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Интервю на Илия Вълков с президента на ФК „Витоша“ (Бистрица) Славчо Галев
47556
Интервю на Илия Вълков с президента на ФК „Витоша“ (Бистрица) Славчо Галев
  • Интервю на Илия Вълков с президента на ФК „Витоша“ (Бистрица) Славчо Галев

Бойко Борисов е допринесъл много за футбола в България през последната година. Това коментира за Дарик президентът на футболен клуб „Витоша Бистрица” Славчо Галев по повод временните резултати от гласуването. Според него не са много ясни критериите в класацията „Футболист на годината”, но ако се съди по активността и приноса към играта през 2011 г., премиерът, който е най-известният футболист на „Витоша Бистрица”, с нищо не отстъпвал на Димитър Бербатов. Eто какво още каза за Дарик Славчо Галев:

Искам една уговорка: спортните журналисти на какви критерии горе-долу стъпват, за да избират тези състезатели. Предполагам успехи, участия тук на българските терени. Така мисля, защото за някого е малко с насмешка класацията на господин Борисов. Но погледнато реално ми се струва, че и Бербатов не е уместно да е в челото.

Ще ви кажа какво е моето мнение. Предполагам, че трябва в последната година, нали се избира за последната година „Футболист на годината". Аз разбирам какви успехи има съответният футболист към България през тази година. На този критерий, ако съпоставим Бойко Борисов и Димитър Бербатов, значи Бербатов е играл може би толкова срещи в Манчестър, колкото и Борисов в Бистрица, горе-долу. Головете, ако се държи пак на това нещо да се отчитат нещата, мисля, че да не се лъжа колко гола е вкарал (Бербатов - бел. ред.), можете да проверите. Вкарал е Бербатов няколко гола и тези голове са и те от засада там два-три. И по този показател за успехите на международното поле, аз предполагам, пак не може да се коментира. Докато пред две-три години Бербатов беше там на върха в Манчестър и играеше добре, да, но за последната година не виждам с нещо да е допринесъл чак така, нито в България, нито на международното поле. Вярно, за да си в Манчестър, това е нещо много. Искам да ме разберете, че омаловажавам таланта на Бербатов, това е мое мнение. За успехите тук, в България, значи кой, ако ги съпоставим, какво е дал Бербатов за България? Отказа се от националния отбор. С какво е допринесъл? С нищо. Ако сложим на кантара от другата страна господин Борисов, мисля, че е допринесъл много повече за футбола. Ще ви кажа един-два случая. Със Станке Димитрово (старото име на Дупница - бел. ред.), с „Марек”, помогна им там да не фалират, на доста отбори помогна. Сега се говори напоследък, търсен е спонсор на „Левски” и така нататък. Така или иначе аз мисля, че господин Борисов е допринесъл за футбола, за България в последната година много повече, защото е спасил доста отбори от фалити, отколкото Бербатов. Бербатов кой отбор е спасил? Дори и на ЦСКА-то с какво е помогнал? С нищо. Така или иначе не знам по какви критерии се оценяват тези неща.

Оправдавате присъствието на премиера Борисов в тази класация?

Оправдавам го, разбира се. Защо? Той (Бербатов) е футболист в Манчестър, че е футболист в Манчестър, за тази работа му плащат, получава си парите. Журналистите с какво го излъчвате като номер едно?

В момента е гражданска класацията, доколкото знам, всеки гласува, по-късно журналистите ще избират.

Мисълта ми е, че трябва да се стъпи на някакво стъпало. Аз поне така мисля. Да си допринесъл нещо за родния футбол, за националния отбор. Преди играеше, не коментирам минали години, заслужено. Но за тази година аз не казвам, че Борисов трябва да бъде номер едно, нали ме разбирате, но става въпрос, че по критериите, по които трябва да се отчита, погледнато реално, ето трите критерия, които аз казвам: например успехи, принос за родния футбол. Аз мисля, че господин Борисов е допринесъл повече, много повече площадки, стадиони са се направили, много отбори спаси, за да съществуват, цитирам „Марек”, да не цитирам други отбори, които могат да го потвърдят, ако искате, им се обадете. На родна земя с какво тази година Бербатов е помогнал на България?

Смятате ли, че премиерът Борисов има някаква конкуренция, защото на този принцип той няма никаква друга конкуренция в тази класация?

Конкуренцията - да. Неговите възможности са в тази насока по -големи. Разбира се, не може Бербатов да тръгне да спасява тук отборите. Пак казвам, трябва да има някакви критерии. Само че да стоиш в Манчестър и да си №1, някак за мен, не знам.

От другите футболисти смятате ли, че Бойко Борисов има конкуренти в тази класация, защото тя не е само между Борисов и Бербатов?

Ако говорим за спортно-технически качества, понеже доста хора ме познават, ще кажат, че говоря глупости, това е несравнимо от тази гледна точка. Сами разбирате, че чест му прави на годините, на които е, и на положението, което е, че обича спорта и се занимава. Да сравняваме спортно-техническите качества на премиера и на даден футболист - професионалист, просто е несериозно според мен. Но след като в тази класация всеки може така да гласува, аз смятам, че защо да не може да участва всеки, който предложат. Който се занимава със спорт, дори и някой съотборник на Борисов, ако има качества и някой го предложи, нищо лошо няма в това положение. Аз смятам, че има добри футболисти не само в националния отбор на България, Вие го знаете, но в националния отбор са 11-20 човека. Хубавото на спорта, в България трябва да има и оптимизъм, защото нещата са плачевни. Така или иначе смятам, че е включен в класацията, как да Ви кажа, всичко така трябва да върви - спортът с настроението, шегата и т.н.

Вие очаквахте ли „Витоша” (Бистрица) да излъчи ако не първи, то може би втори или третият най-добър футболист на годината поне във временната класация? Бойко Борисов е ваш играч.

Тук се говори за класацията, аз доколкото сравнявам Бойко Борисов с Бербатов. Просто беше наблегнато на това нещо. Просто не искам да го сравнявам с другите футболисти. Просто така пишеха вестниците - Бербатов бил първи, Бойко - втори. Аз мислех, че е в графа малко шега, но след като казвате, че е номиниран и има хора, които да гласуват и да изказват мнение. Но аз не съм против това нещо. А за футболист, според представянето на България, моето мнение е, че просто не трябва да има такава класация за годината.

Изобщо такава класация?

Не трябва да има, защото и футболистите знаят, че не са се представили на нужното ниво, под достойнството е, ние изпаднахме доста. Аз разбирам да не сме се класирали, но поне да сме играли, да има второ-трето място, но да сме се борили, защото във футбола може да играеш добре и да не победиш. Но те поначало играха слабо през цялата година. И не виждам друга фигура, която да се е откроила по чуждите терени. Има спад и при Бербатов. Бербатов, че е футболист, никой не може да го отрече. Само че присъствието му е в Англия. Най-добре е да няма такава класация. Така всички ще останат доволни.