Европейски парламент депутати
Европейски парламент депутати / БГНЕС
370 милиона европейци ще могат отидат до урните, за да гласуват за своите 720 представители в Европейския парламент.

Изборите се провежда на всеки пет години и тазгодишните се падат между 6-и и 9-и юни, като в България датата е 9-и юни.

Колко свои представители има всяка от 27-те държави членки на Европейския съюз зависи от броя на населението й – България избира само 17.

От 1999 г. насам най-голямата европейска фракция е дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), с мнозинство на германските християндемократи. От България там членуват ГЕРБ, СДС и "Демократи за силна България" (ДСБ).

Приоритетите им за ЕП са насърчаване на семейните ценности, разширяване на ЕС, приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, кооперация за Украйна и обща енергийна политика.

Следващата голяма група е лявата Партия на европейските социалисти (ПЕС), чиято партия в ЕП носи името "Социалисти и демократи". БСП е част от това семейство, независимо че откакто начело на бившите комунисти в България е Корнелия Нинова, липсва консенсус в партията по много теми. Те се борят за още работни места, образователни реформи, социални програми и изпълнение на Зелената сделка.

Останалите политически групи в ЕП са либералната „Обнови Европа“, в която участва и ДПС и е подадена заявка от „Продължаваме промяната“(ПП) да се присъедини към тях, понеже партията е основана след предишните европейски избори през 2019 г.

“Зелените” са една от фракциите в ЕП, в която за момента България не е представена. По-консервативните фракции са две – „Европейските консерватори и реформисти“, с участието на ВМРО и „Идентичност и демокрация“. И двете групи са скептично настроени към навлизането на еврото.

Най-малката група в ЕП е „Левицата“, по-ляво насочена от ПЕС. България засега не е представена в тази фракция.

Прогноза за изборите

Нито една от европейските политически фракции няма мнозинство и се прогнозира съставянето на коалиции. Очаква се ЕНП да запази позицията си като най-голямата група, с около 170 от 720 депутати.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Свободна Европа, Европейски парламент, PES, EPP