/ iStock photos/Getty images
В Чехия и Ирландия започна гласуването на изборите за Европейски парламент. В Чехия ще се проведе в два дни - през втората половина на петъчния ден и първата половина на съботния, съобщава специалния пратеник на БТА Спас Стамболски.

Чехия и Италия са единствените страни в ЕС, в които се гласува два дни. Право на вот в Чехия имат около 8,3 милиона души от населението на страната, което към 2022 г. наброява над 10,5 млн. души.

В Чехия се гласува в определена избирателна секция според постоянното пребиваване на гласоподавателя. Не се допуска гласуване по пощата или в посолствата на страната в чужбина. Избирателният праг е 5 процента, като в опит да го преминат се надпреварват 30 партии и коалиции. Според последните социологически проучвания около 6-7 политически формации имат шанс да изпратят представители в ЕП. Чехия има 21 депутати в 720-местния Европейски парламент.

Над 6 500 избирателни секции в Ирландия отвориха врати за гласуването на европейските избори. Близо 3,5 милиона ирландци имат право на глас, като на последните избори за Европейски парламент (ЕП) през 2019 г. почти половината от тях го използват.

За наличните 14 места за евродепутати ще се борят 52-ма кандидати, издигнати от 15 формации, както и още 21 независими кандидати.

Формациите, които имаха присъствие в досегашния ЕП, са „Фина Гейл“, „Независими за промяна“, „Шин Фейн“, „Фина Фойл“, Партия на зелените, както и един независим кандидат – Люк Фланаган от Група на левицата.

Преброяването на гласовете за европейските избори ще започне в неделя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Спас Стамболски/БТА