/ БГНЕС, архив
Разнасянето на машините по секциите ще стане на 24 срещу 25 май
Всички необходими машини за гласуване на европейските избори вече са в България. Доставени са 3000 машини, каквото е решението на парламента, плюс 10% резервни. Това обяви пред БНР Веселин Тодоров от фирмата, осигуряваща техниката. Машините са в склад, одобрен от Централната избирателна комисия (ЦИК) и вероятно днес ще бъдат проверени и одобрени.
 
Окончателно и въпреки жалбата: На евроизборите все пак ще има машинно гласуване

„Вчера имаше проверка на софтуера - дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15 май трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем да инсталираме това, което е одобрено, за пет дни на всичките 3000 машини", увери Тодоров. Ще се проведе и одит от външна организация, за да се проверят как функционира системата.
 
Разнасянето на машините по секциите ще стане на 24 срещу 25 май. Експертите на фирмата ще са на разположение през целия ден в неделя при евентуално възникване на технически проблеми, но няма да имат право да са вътре в секциите.
 
Жалба срещу избора на доставчик на машините за гласуване постъпи във ВАС

Веселин Тодоров коментира и високата цена за наем на машините - 3000 лв., като според него тя се дължи на факта, че машините са произведени специално за България.