/ БГНЕС, архив
На изборите за Европейски парламент все пак ще има машинно гласуване, след като Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за изпълнител на обществената поръчка. По-рано днес магистратите чуха доводите на двете страни в делото и се произнесоха.
 
Жалбата срещу решението на Централната избирателна комисия идва от една от трите фирми, които се състезаваха в обществената поръчка - „Български машини за гласуване“ ЕООД. Тя бе отстранена от процедурата с аргумента, че не отговаря на техническите изисквания и параметрите, заложени в самите изисквания на процедурата.

Жалба срещу избора на доставчик на машините за гласуване постъпи във ВАС
 
Според директора й Александър Чобанов, нито една от трите фирми не е отговаряла на изискванията.
 
„Техническите спецификации не са изпълнени от нито една фирма - нито Сиела, нито Лекс, нито са изпълнени от нас. Това се установи на 18 април, а тази дата никъде не фигурира в документацията за обществената поръчка. Фирма „Информационно обслужване“, която е направила тези спецификации, е направила така, че те да не могат да бъдат изпълнени за 7 дни, тъй като те се обявяват на 10 април, а на 18 април, според специалиста Александър Станев, който е представител на „Информационно обслужване“ и той е писал тези ужасни технически изисквания, твърди, че би трябвало да бъдат сложени в машината. Бил Гейтс да дойде, за тези 7 дни не може да ги вкара в машината“, посочи по-рано в Административния съд пред медиите Чобанов.
 
Ивайло Ивков пък представляваше интересите на ЦИК във Върховния административен съд по делото. По думите му, жалбата е напълно неоснователна:
 
„Жалбата е неоснователна. Трябва да се отхвърли. А защо те са пристъпили към обжалване, това е право на всеки субект в една демократична държава“.

ЦИК определи фирмата за наемането на 3000 машини за евроизборите
 
Решението дойде толкова бързо, тъй като по закон съдът трябва да се произнася по дела, спрямо решения на Централната избирателна комисия в рамките на три дни. Тъй като утре е неработен, решението бе взето днес, а то е за отхвърляне на жалбата.
 
Така машинното гласуване ще бъде изцяло организирано от „Сиела“, която има ангажимент според изискванията на обществената поръчка да осигури освен наема на тези 3000 машини, логистичното им придвижване до секциите в страната и обучението на хората по места.
 
Решението на Върховния административен съд е окончателно. Не подлежи на обжалване.