Зрелищен арест в центъра на София
Зрелищен арест в центъра на София / DarikNews.bg, архив

Истинска екшън сцена се разигра днес пред Народното събрание в столицата. Над 40 полицаи от „Охранителна полиция" и служители на жандармерията обградиха сградата на парламента. Причина за засилените полицейски мерки стана оповестеното ден по-рано намерение за протест на известния дисидент Николай Колев по прякор Босия. В отворено писмо, изпратено до президента, премиера, Висшия съдебен съвет, Народното събрание и българските граждани, Колев обявява намерението си да замери сградите на определени институции с общо шест развалени домата. Навременната реакция на МВР обаче потушава опита за протест на Колев още в самото му начало. Той е задържан за 24 часа.

Намерението на Николай Колев да протестира, замеряйки сградите на МС, Съдебната палата, НС и други, е посочено от самия него първо в личния му блог, а по-късно и в отворено писмо, разпратено до съответните институции. От писмото става ясно, че протестът му е срещу ситуацията в държавата. В началото той ясно казва, че на 20 ноември ще купи от пазара шест развалени домата и ще ги разпредели по един за шестте институции, към които се обръща. По думите му, за 23 години след вътрешнопартийния преврат не е направено нищо, за да могат българските граждани да живеят по-спокойно, по-заможно, по-сигурно и по-щастливо. Според него бизнес климатът у нас също е на невероятно ниско ниво. Законодателството и изпълнителната власт изпълняват поръчки на монополите и картелите. Банките унищожават малкия и средния бизнес, а администрацията задушава производството на стоки и услуги.

"Всъщност, ако трябва да бъда още по-конкретен, у нас администрацията управлява, а не обслужва. Тя не работи за гражданите, а ги прехвърля на различни институции като топка за тенис", пише още в писмото си Колев. Той категорично настоява управляващите да изготвят програма за действие в близките 10 години, както и административна, съдебна и политическа реформа на България. По думите му не може да става и дума за компромис, тъй като такъв компромис ще заздрави статуквото и ще обрече българските граждани на „безбъдеще и оскотяване".

На финала Босия заявява, че е наясно, че ще бъде спрян и подведен под отговорност за хулиганство и пояснява, че това е политическо действие от негова страна, а не опит за анархия. Отвореното писмо към институциите завършва с думите: „Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!" От СДВР обясниха за Дарик, че причината за зрелищното полицейско задържане и засилено присъствие на униформени се наложило, тъй като въпреки предупреждението да не замеря с домати парламента, Колев все пак го направил. Малко след като хвърли първия домат, той беше задържан и отведен в Първо районно. Срещу него са повдигнати обвинения за хулиганство.