Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от втора степен - оранжев код, за 11 области от Западна България. С понижението на температурите в тези 11 области на Западна България дъждът ще се примесва със сняг, а за областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил е в сила предупреждение и за снеговалеж. Предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни валежи от дъжд, е в сила за днес в 13 области на страната, които основно са в Северна и в Централна България. Без предупредителни кодове за днес - за дъжд и сняг, са само четири области в страната. Това са Видин, Добрич, Варна и Бургас.

Още преди обяд сняг заваля по пътя към граничния пункт "Гюешево", информираха от АПИ.



В следобедните часове заваля и на Витоша, като в част от високите квартали, също в Банкя и Кокаляне се образува и тънка снежна покривка. Затова са извършени обработки с опесъчаване и избутване на снежна маса в природен парк "Витоша", съобщиха от Столичната община. По планинските пътища снегопочистваща техника е извършила обработки с опесъчаване в участък от пътя "Драгалевци - Алеко" от заслон "Бай Кръстьо" до хижа "Алеко", както и от "Екостационар" до Златните мостове. Контролът на дейностите по почистването се извършва от Столичния инспекторат. Обстановката на територията на Столична община се следи от дежурни екипи на Столичния инспекторат и дирекция "Аварийна помощ и превенция", които извършват обходи на терен.

В момента в останалите райони на общината валежите са от дъжд. Градският транспорт се движи навсякъде по обичайните си маршрути.
 

Мокър сняг валя и в периферията на Драгоман, Перник и Кюстендил



Сняг блокира част от старопланинските проходи. 

Около 35 сантиметра сняг е натрупал до момента в проход Петрохан, по който минава най-прекият път между София и Монтана, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана.

Пътят постоянно се почиства и опесъчава, и движението на автомобили по него не е спряно. Няма наложени ограничения, освен забраната за преминаване на автомобили над 12 тона, уточниха от управлението.

В момента снегът продължава да вали обилно, на някои места има навявания и малко след почистване на шосето, върху него пак се трупа сняг. Заради това шофьорите трябва да проявяват особено внимание при преминаването през прохода, казаха от пътното управление.



 Прогнозите на синоптиците се сбъднаха и снежна покривка натрупа и във високите части на Рила, Пирин и Стара планина.

Сняг заваля и на Шипка.
 









И през следващото денонощие ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота.

В много райони от Централна България ще са значителни по количество. Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен от североизток. Минималните температури ще са от 2-3° на места из високите полета на Западна България, където сутринта дъждът ще е примесен със сняг, до 14-15° по Южното Черноморие. Максималните ще са съответно от 5-6° до 17-18°.

В 16 области у нас е обявен оранжев код за значителни валежи ,на отделни места ще достигат до 65 mm. Предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи от дъжд е в сила в 10 области в страната. Оранжевият код е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Жълт код е обявен в областите Видин, Монтана, София, София област, Перник, Кюстендил, Силистра, Шумен, Бургас и Ямбол.

НИМХ
НИМХ

В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг, в сутрешните часове в Западна България и на по-малка височина. Ще духа умерен вятър, предимно от изток, по най-високите части на Рила и Пирин – силен от юг. Максималната температура на 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°, приблизително колкото е температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.

В събота валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват. Вятърът ще бъде слаб до умерен, ще се ориентира от север-северозапад, най-късно - в източните райони, където през по-голямата част от деня ще бъде югоизточен. Температурите ще останат без съществена промяна и почти без дневен ход, по-високи в Източна България. В неделя в западната половина от страната вятърът ще отслабне, в източната ще остане умерен, от север-северозапад. Ще се задържи със значителна облачност, все още ще има слаби превалявания от дъжд, но на малко места. Ще остане хладно за средата на октомври, с минимални температури между 6 и 11 градуса и максимални между 11 и 16.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik
 
НИМХ