сняг котка
сняг котка / ThinkStock/Getty Images
През следващото денонощие ще бъде облачно. С нахлуването на студен въздух, през нощта дъждът в повечето райони ще преминe в сняг, най-късно утре след обяд в Югоизточна България. Значителни по количество ще са снеговалежите в планините, а почти без валежи ще е в югозападните райони на страната. Ще бъде ветровито, с умерен и силен североизточен вятър. По планинските проходи има условия за преспи и навявания. Температурите ще са почти без дневен ход - между 0 и 5 градуса.

Снегът се завръща уикенда, следващата седмица - истинска зима

Жълт код за валежи от сняг е обявен за осем области на страната за 13 януари, събота, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска и Кърджалийска.

Какво време ни очаква през януари?

карта
НИМХ-БАН

За областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Пазарджишка, Пловдивска синоптиците отбелязват, че ще има валежи от сняг, като те ще са по-значителни в планинските части на съответните области, където в комбинация с вятъра ще се създават условия за навявания и преспи. За областите Смолянска и Кърджалийска метеоролозите прогнозират, че ще има валежи от сняг, като в комбинация с вятъра ще се създават условия за навявания и преспи.

В планините ще е облачно, с валежи от сняг, на места значителни по количество. Ще духа силен вятър от изток-североизток, който в комбинация със снеговалежите ще води до преспи и навявания. Максималната температура на височина 1200 метра около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

По Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд. Ще духа силен североизточен вятър. Максималните температури ще са 5-6 градуса. Температурата на морската вода е 9°. Вълнението на морето ще бъде 4 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg