Жителите на с. Ягодово избират в края на юли към коя община да бъдат
Жителите на с. Ягодово избират в края на юли към коя община да бъдат / БГНЕС, архив

Жителите на село Ягодово, област Пловдивска, ще избират след месец към коя община да бъдат - да останат в община "Родопи" или да се присъединят към Пловдив. Това ще стане на референдум на 29 юли. Датата е посочена със заповед на областния управител, съгласувана с кмета на община "Родопи" Пламен Спасов.

Инициативният комитет за административното прехвърляне на селото към Пловдив е създаден през 2006 година с подписка на част от жителите на с. Ягодово, припомни кметът Пламен Спасов. По думите му хората са предприели тази стъпка, защото община "Родопи" не се е развивала добре, а администрацията е имала тежки финансови проблеми. Обединили се около мнението, че за населеното място ще бъде по-добре, ако се присъедини към Пловдив.

През декември 2009 година тогавашният областен управител Иван Тотев издава заповед за дата за референдума, която е обжалвана от бившия кмет на "Родопи". Административният съд в Пловдив отхвърля жалбата, с което оставя в сила заповедта на областния управител.

Шест години по-късно, вече като кмет на община "Родопи", смятам, че прехвърлянето е излишно и вотът ми ще бъде отрицателен, коментира за БТА Пламен Спасов, който живее в с. Ягодово. Референдумът ще се проведе, защото съм обещал на хората и като член на тогавашния Инициативен комитет, и когато се кандидатирах за кмет на общината, допълни Спасов. Пресмятайки плюсовете и минусите за отделянето, той смята, че за селото ще бъде по-добре да си остане в "Родопи". Общината се стабилизира, независимо от отрицателното салдо, с което я поехме и ако се ръководи добре, има голям потенциал, отбеляза кметът.

Като една от възможностите Спасов посочи европейските средства по Оперативните програми за селските райони, което по думите му няма как да стане, ако селото премине към Пловдив. Спасов съобщи, че има регистриран проект за изграждане на канализация с пречиствателна станция в с. Ягодово. Не на последно място той посочи, че прехвърлянето към новата администрация ще струва доста на всеки един жител на селото. Ще трябва, за своя сметка, да сменят всичките си лични документи и регистрации на коли и фирми, в които е посочен адрес за местоживеене, коментира Спасов. Референдумът ще струва на община "Родопи" като цяло около 5000 лева, допълни Пламен Спасов.