Жертви на имотната мафия протестират в Бургас
Жертви на имотната мафия протестират в Бургас / снимка: Sofia Photo Agency

Граждани, станали жертва на имотната мафия в Бургас, започнаха да събират подписи с искане за снемане на доверието от съдебната система. Подписката ще бъде представена на главния прокурор Борис Велчев.

Активистите на "Сдружението прави силата" ще бъдат на площад "Тройката", докато ги подкрепят най-малко 2000 човека, заяви председателят на организацията Иванка Сотирова. Още в първия час след отварянето на тетрадките, над 200 души поставиха подписи под искането за сваляне на доверието от българската правораздавателна система. Сдружението, инициирало протеста, обединява над 50 човека, загубили собствеността си заради имотни измами. Седем от техните членове вече не са между живите. Протестиращите разполагат с документи, които уличават действащи магистрати и представители на местната власт като преки участници в имотни далавери, които са облагодетелствали силните на деня. С това те са лишили семейства и граждани от правото им на собственост, а действията им до момента остават ненаказани, съобщава БГНЕС.

Всички активисти на неправителствената организация имат имотни дела, които са в процес на разглеждане. Стотици са жалбите им до главния прокурор, ДАНС, икономическа полиция, инспектората на Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет. Сигналите са оставали без отговор. Хората са категорични, че имотната мафия в Бургас е добре организирана структура, в която освен бандитите участват държавни служители, нотариуси и юристи.

Около смъртта на Милко Хатев продължава да витае неяснота. Има доста данни, че е възможно бившия актьор, който беше и председател на гражданското сдружение, да е бил умъртвен нарочно. Случаят с Катерина Блажева, която изгуби два имота в супер центъра на Бургас, също предизвика скандал не само в Бургас, но и в национален мащаб. Съпругът на Блажева не можа да доживее възмездие. Преди месец в Бургас бе арестуван един от имотните измамници - лихварят Иван Донков. Срещу него тече досъдебно производство. Членове на гражданската организация разполагат с информация за връзки на Донков с известни местни магистрати.

Бургаското "Сдружението прави силата" е в непрекъснат контакт със свои симпатизанти и поддръжници от цялата страна, които също се очаква да подкрепят подписката.