/ БГНЕС
Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и разгръщането на 5G мрежи и услуги, призова министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Министерска кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи. Събитието се проведе в Будапеща и е част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията ITU Telecom World 2019, съобщиха от Министерството на транспорта.

Хуавей получи зелена светлина за изграждане на 5G мрежа във Великобритания

Изграждането на 5G свързаност изисква огромни инвестиции от страна на телекомуникационни оператори, а това може да доведе до високи цени на предоставяните услуги, добави министърът. По думите му, за да се избегне това, е необходима намесата на правителствата. Министърът предложи държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони, които не представляват интерес за бизнеса. По този начин операторите ще се насочат само към осигуряване на връзка от основното трасе до домовете и офисите, което би намалило финансовата тежест, каза Росен Желязков.

Еврокомисията ще засили контрола върху системите 5G

Важен елемент на разходите е стойността на радиочестотния спектър, заяви по време на форума Росен Желязков. „Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него, е суверенно право на всяка държава, но вярвам, че това е област, която трябва да бъде разгледана в усилията за насърчаване на 5G мрежи и услуги“, посочи той.

Министър Желязков бе категоричен, че бизнесът и гражданите трябва да бъдат убедени в сигурността на използваните услуги и затова правителствата трябва да установят надеждни правила за киберсигурност.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

„Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е социален елемент, без пряко въздействие върху 5G бизнеса. В същото време тази дейност е основна за дигиталното общество“, изтъкна още българският министър.