Зелените чакат оставката на Бонгалов, за него конфликтът е партиен
Зелените чакат оставката на Бонгалов, за него конфликтът е партиен / netinfo

Лидерът на Зелената партия Александър Каракачанов обяви за Дарик радио, че дава още няколко дни на зам.-министъра на правосъдието Димитър Бонгалов да изпълни решението на ръководството на партията – да подаде оставката си. Каракачанов щял да обяви по-късно мотивите на зелените да поискат оставката на зам.-министъра от своята квота.

Лидерът на Зелената партия уточни, че мотивите не са свързани със Законопроекта за амнистията. Този закон не е обсъждан, партията не е обвързана с този проект и искането на оставката му няма нищо общо с това, каза Каракачанов. Партията на Александър Каракачанов е коалиционни партньори на БСП в Коалиция за България.

Димитър Бонгалов трябваше да подаде оставката си още преди седмица, той каза, че е въпрос на чест за него сам да си я подаде – затова му даваме още малко време, за да си опази честта, каза Александър Каракачанов. Лидерът на ЗП беше категоричен, че Димитър Бонгалов е информиран за решението на Изпълнителния съвет на партията. "Каза, че ще подаде оставката си, но още нищо не е подал", каза още Каракачанов, като допълни: „ако не, както се казва, ще трябва да бъде уволнен”.

Информирал съм министър-председателя, така че партньорите ни от левицата са наясно с решението ни, каза още лидерът на Зелената партия.

Конфликтът е изцяло партиен и няма никакво отношение към дейността ми като зам.-министър – коментира в отговор за Дарик Димитър Бонгалов, който е и зам.-председател на Зелената партия. Бонгалов обясни, че по негова информация Александър Каракачанов е поискал оставката му още през ноември миналата година, но никой в партията не е видял мотивите на лидера за това. Изпълнителният съвет на партията подкрепи лидера в искането му с гласовете на хора, които са на щатна длъжност и работодател им е председателя на партията, допълни зам.-министърът на правосъдието.

На заседанието на Политическия съвет на зелените на 17 март не е имало никакво решение по въпроса, а на следващото заседание Бонгалов очаква да влезе в сила подадената от него оставка от поста зам.-председател на Зелената партия.

Във всяка партия има спорове, които могат да прераснат и в конфликти – г-н Каракачанов винаги е влизал в спорове със заместниците си, коментира още Димитър Бонгалов. Не само аз съм излязъл от ръководството, допълни той.

Зам.-министърът на правосъдието изрази надежда, че премиерът Сергей Станишев няма да се намесва в такъв вътрешнопартиен спор. Предоставих моя докладна записка до премиера, допълни Бонгалов.

Чуйте, какво казаха за исканата оставка Александър Каракачанов и Димитър Бонгалов – потърси ги Йовка Йовчева