/ БГНЕС
Законопроект предлага въвеждане на т.нар. състрадателна употреба на лекарства
Здравното министерство опитва да ограничи паралелния износ на лекарства
94470
Здравното министерство опитва да ограничи паралелния износ на лекарства
  • Здравното министерство опитва да ограничи паралелния износ на лекарства
Пациенти с тежки заболявания ще имат достъп до иновативни лекарства, които са преминали клиничните тестове, но все още не са регистрирани. Това е т. нар. състрадателна употреба на лекарства, поясни зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева.
 
Медикаментите ще се дават от фармацевтичните компании и ще са безплатни за пациентите. Това предвиждат предлаганите от здравното ведомство промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
 
Става дума за лекарства, чиито клинични проучвания вече са приключили, но те все още не са регистрирани, нямат цена и разрешение за продажба, не се плащат от обществени фондове и не могат да бъдат закупени, обясни зам.-министърът.
 
В здравното министерство представят промените в Закона за лекарствата

"По този начин, с въвеждането на тази страдателна употреба, тези пациенти, които нямат друга алтернатива, всичко е изчерпано за тях, биха получили възможността да опитат да се лекуват по един начин, който вече при иновативните лекарство много често дава един много добър резултат. Особено за тежки, почти нелечими заболявания. Тези лекарства са абсолютно безплатни за пациентите, отпускат се от фирмите-производители. Тези хора трябва да имат шанс да опитат", обясни тя.

По отношение реекспорта на лекарства, промените предвиждат да бъде създаден Експертен съвет и списък с т.нар. наблюдавани лекарства.

"Става въпрос за тези лекарства, за които има недостиг, за които е явно, че не са стигнали до пациентите. Не може едно лекарство да влезе във вторник в пълния обем надвишаващ два пъти потребностите и в сряда хората да сигнализират, че го няма", даде пример Нейчева.
 
БГНЕС


Промените предвиждат още даряването на медикаменти за болниците да става по-лесно, без да се иска разрешение от Изпълнителната агенция по лекарства, а тя само да бъде уведомявана, каза още зам.-министър Нейчева.
БТА