Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница.

„Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди“, посочи още министър Ангелов. 

В рамките на изказването си проф. Ангелов подчерта: „Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина – имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място“.

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен: „Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни“.


По време на обсъждането беше показана и разработената от "Главболгарстрой" концепцията и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница, а след края му, министър Ангелов съобщи пред медиите, че бъдещата детска болница ще бъде в напълно нова сградата, сега съществуващата ще бъде съборена.

Изпълнителният директор на „Главболгарстрой“ Мая Пенчева каза, че независимо дали ще трябва да се събори сградата или не, това няма да промени договорената вече цена, която е на стойност 77 млн. лв. без ДДС. „Ние сме готови и за двата варианта. Ние бихме реконструирали, бихме съборили. Това трябва да каже възложителят. Ние дори не сме пристъпили към конструктивно обследване“, каза тя и уточни, че все още нямат старт и се надява днес да стане ясно по кой път ще се поеме. 
 


 

БГНЕС