Здравният министър на Полша Адам Неджелски ще гостува у нас по покана на колегата си д-р Асен Меджидиев. Визитата е месец след като България и още три европейски членки поискаха предоговаряне на условията за доставка на ваксини срещу COVID-19 от производителя Pfizer.

Двамата ще направят изявление след срещата си във вторник следобед.

В средата на март на заседание на Съвета на ЕС здравните министри на България, Полша, Унгария и Литва излязоха с обща декларация за договора с Pfizer.

ЕК предоговаря доставките на ваксини срещу COVID-19 и настоява за общ европейски подход


В позицията се посочва, че е нужно отчитане на нуждите и бюджетните възможности на всички европейски членки. И че предложенията за допълнение на споразумението, направени от производителя, не са справедливо решение на проблема с излишъка от ваксини срещу COVID-19, и не отговарят на нуждите на гражданите и на финансовите интереси на държавите.

Според министрите Европейската комисия трябва да продължи преговорите, особено за плащанията за неполучени доставки, за намаляване на броя договорени дози или да изкупи излишните количества и да ги дари на нуждаещи се държави.

Призоваваме ЕК, когато действа от наше име, да договори нова, по-справедлива сделка в обществен интерес, се посочва в декларацията
БГНЕС