Европейската комисия води преговори за промени на доставките на ваксини срещу COVID-19, заяви на пресконференция говорител на институцията. Той отбеляза, че става дума за предоговаряне на сроковете за доставка заради големите количества вече налични ваксини, а не за прекратяване на договорите.

Говорителят настоя, че договорите за доставка са сключени с участието на всички държави от ЕС и отчитат нуждите на всяка от тях. По неговите думи е необходимо да се търси общоевропейско решение.

Всички споразумения за доставка бяха договорени от екип, който включваше представители на ЕК и на държавите от ЕС. Всички държави бяха в течение на договорните условия. Съветът на ЕС упълномощи ЕК да предоговори условията, за да се отразят по-добре нуждите на държавите. Важно е да се поддържа "линия на солидарност" и да продължат преговорите за постигане общо решение, заяви той.

Договорите съдържат клаузи за прекратяване, които са "много специфични и технически", каза говорителят. Предоговарянето не означава прекратяване на договора, уточни той.

Николай Желязков/БТА