На заседанието на Европейската комисия по здравеопазване България ще настоява за прекратяване на договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини. Другият вариант за страната ни е да се спазват желанията на държавите членки за количества, които да бъдат конкретно заявявани от определена държава, колко им е необходимо с конкретен срок на годност, като плащането се извършва след такава доставка. Това съобщи на брифинг здравният министър Асен Меджидиев след заседанието на Министерския съвет.

И други държави подкрепят това и ще заемат същата позиция на заседанието в Брюксел, допълни Меджидиев. 

По думите му България няма нужда от повече ваксини.

"Нашето становище е, че принудата държавите да купуват такива големи количества, които да бъдат унищожавани след това, е изключително безотговорна и не е имиджова нито за България, нито за Европейската комисия, нито за ЕС”, добави здравният министър.

„Категорични сме в тази позиция, с която защитаваме държавния интерес. Бяхме подкрепени и от министъра на здравеопазването на Полша, а в последните дни получихме подкрепа и от още шест държави членки на ЕС“, добави министър Меджидиев.

На 27 февруари здравният министър проведе видеоконферентна среща с европейския комисар по въпросите на здравеопазване и безопасността на храните Стела Кириакидес, в рамките на която еврокомисарят беше запозната с позицията, която България ще отстоява в рамките на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“).