Здравната каса плаща годишно по 295 млн. лева за медикаменти
Здравната каса плаща годишно по 295 млн. лева за медикаменти / Sofia Photo Agency

Националната здравноосигурителна каса е изключително стабилна, каза в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик д-р Румяна Тодорова, директор на касата. По данни на институцията в България здравно се осигуряват 7 милиона души, а 3 милиона ползват услугите на касата. Д-р Тодорова добави, че е необходимо в рамките на година да се реши колко болници да има в страната, а след това да бъде решено какъв процент от здравната вноска да отива в държавната здравноосигурителна каса и какъв дял в частните здравни фондове.

"Пред работата на частните фондове обаче има неизяснени въпроси", добави д-р Тодорова. По думите й, след като сме в Eвропейския съюз, българите имат право да се лекуват в западни държави и разходите по това лечение се плаща от касата, но разликата в цените е огромна, като под 10 хиляди евро няма дейност, заплатена от НЗОК и извършена на Запад. Тя постави въпрос как ще се спасят фондовете, ако голяма част от пациентите пожелаят да се лекуват в западните държави. Според нея друг голям въпрос са лекарствата и не е ясно как те ще бъдат разпределени, тъй като са голямо перо в бюджета на касата. В момента 295 млн. лева НЗОК заделя за медикаменти.

„Липсата на преговори между НЗОК и Българския лекарски съюз не трябва да безпокои пациентите, тъй като правилата са определени,” добави д-р Тодорова. Тя допълни, че получаваните от пациентите услуги са разписани в наредбите на Министерството на здравеопазването и клиничните пътеки не се влияят от преговорите между касата и съсловната организация на лекарите.