Завишават глобите за неявяване в съда
Завишават глобите за неявяване в съда / netinfo

На касационно обжалване да не подлежат решенията по дела с обжалваем интерес до 1000 лева, предвиждат текстове от проекта на нов Граждански процесуален кодекс, разгледани на второ четене от парламента на извънредно заседание. Очаква се гласуването им да бъде в четвъртък.

От 50 до 300 лева да бъде глобата за свидетел, който откаже да даде показания или не се яви в съда без уважителни причини, предвиждат текстовете от новия ГПК.

За нарушения, които затрудняват хода на производството или са извършени повторно, се предлага глобата да бъде от 100 до 1200 лева. Връчването на съобщения и призовки да се извършва от служител на съда, по пощата или чрез куриерска служба с препоръчана пратка с обратна разписка, предвиждат текстовете.

Когато съобщението не е връчено по друг начин, съдът може да разпореди по изключение връчването да стане от служител на съда по телефона, телекса, факса или с телеграма. На страна могат да се връчват съобщения и на посочен от нея електронен адрес, като те се считат за връчени с постъпването им в посочената информационна система. Предлага се съобщението и призовката да се връчват лично на адресата, като връчването на представител се счита за лично връчване.

Когато ответникът не може да бъде намерен на посочения по делото адрес и не се намери лице, което е съгласно да получи съобщението, връчителят ще може да залепва уведомление на вратата или на пощенска кутия, а когато до тях не е осигурен достъп – на входната врата или на видно място около нея.

Ако при завеждането на делото ответникът няма регистриран постоянен или настоящ адрес, по искане на ищеца връчването да може да се извършва чрез публикация в неофициалния раздел на Държавен вестник, направена най-малко един месец преди заседанието, предвиждат текстовете.