Затвориха училищата в Шуменско и обявиха грипна епидемия
Затвориха училищата в Шуменско и обявиха грипна епидемия / cнимка: Sofia Photo Agency

От днес Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве обявява грипна епидемия в Шумен. Това съобщи за Дарик главният епидемиолог на града д-р Марко Марков. Той допълни, че в момента заболеваемостта от сезонен грип в Шумен е 240 на 10 000 души население.

"Препоръчваме на Регионалния инспекторат по образование да преустанови учебните занятия за една седмица", каза още д-р Марков. По думите му, инспекцията продължава да следи епидемичната обстановка. Той допълни, че до останалите общини от областта са изпратени писма, с мерките които те могат да предприемат при повишаване на заболеваемостта.

До края на тази седмица училищата в град Шумен ще бъдат в грипна ваканция и учебните занятия се преустановяват, каза пред Дарик началникът на РИО доц. Добромир Добрев. За решението си инспектората ще уведоми и Министерството на образованието, младежта и науката.

Грипна епидемия е обявена официално и на територията на цялата Ямболска област. Всички училища излизат в грипна ваканция, съобщиха от областната администрация.

Препоръчва се на учениците да си стоят вкъщи, да не се събират на обществени места, за да не се заразят или да не разпространяват зараза. За целодневните детски градини и яслите ваканция няма - те продължават да работят при засилени предпазни мерки.

Седмица ваканция ще имат бургаските ученици заради грипа. Това реши на заседание епидемиологичният щаб, съобщиха от общината. Мярката се налагала заради динамиката на разпространението на вируса в града, а и анализът на данните за заболелите показва, че Бургас е "на ръба" на грипна епидемия, посочват от общината.