За две седмици се затварят нощните заведения в София - барове, клубове и дискотеки. Това съобщи столичният кмет в профила си във Фейсбук. Това е решението на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с коронавирус, пише тя. Заповедта за временното затваряне влиза в сила от утре, 25 октомври, и ще важи до 8 ноември. От днес затварят и заведенията в Перник, Сливен и Шумен.

„За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала“, коментира Фандъкова и припомня, че в последните дни София влезе трайно в "червената зона" с постоянен ръст на броя заразени.

Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница - днес в софийските отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава“, пише тя.

„Капацитетът от легла за болните от коронавирус ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10 на сто от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните“, допълва още Фандъкова.

Нови 1589 случая на COVID-19, 13 души починаха

С решение на софийския щаб се препоръчва на работодателите да въведат организация за онлайн работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно и според спецификата на работата. Другата препоръка на щаба е за преминаване на дистанционно обучение в университетите, също според типа занятия и обучението.

Екипите на Столичната община, полицията и Столичната здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 - в търговски обекти, припомня Фандъкова.

Шефът на Александровска болница: Нямаме свободни легла за заразени с коронавирус

От днес затварят и заведенията в Перник, Сливен и Шумен. 

Ограниченията в Перник от днес за 14 днис се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с коронавирус и ежедневно растящия брой новозаразени. Със същата заповед се преустановява провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито. Разпоредено е още строго спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт  в т.ч. чрез осигуряването на  дезинфектанти в превозните средства и недопускане на лица без защитни маски, а така също и осигуряването на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др.

Без нощни заведения за 2 седмици в Перник, ресторанти и кафенета само до 22:00 ч.

Със заповед на областния управител Чавдар Божурски, считано от 24 октомври до 2 ноември включително, се въвеждат временни епидемични мерки на територията и на област Сливен, съобщиха още снощи от пресцентъра на Областна администрация. През посочения период не се допускат посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и други подобни заведения за развлечение на закрито. Не се допускат групови празненства на закрито, в това число сватби, кръщенета и други. Посещенията в кафенета, местата за хранене и ресторантите на закрито и открито се допускат при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. метра от нетната търговска площ. Всички собственици и управители на обекти с обществено предназначение и други обекти, предоставящи услуги на гражданите - лечебни заведения, аптеки, обществен транспорт, магазини, места за хранене и други, трябва да засилят контрола за спазването на физическа дистанция от 1,5 метра между лицата, за хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на защитни маски за лице или друго средство, покриващо устата и носа.

Забраняват посещенията в дискотеки, барове и празненства в Сливенско

Преустановяват се посещенията в дискотеки, нощни барове и клубове и в други нощни заведения за развлечения на закрито и в Шуменско. Решението е взето на извънредно неприсъствено заседание на Областния кризисен щаб, във връзка с трайната тенденция за повишаване на заболеваемостта и разпространението на коронавирусната инфекция в региона, съобщават от пресцентъра на областната администрация. Заповедта ще е със срок на действие от 18.00 ч. днес до 16 ноември и предстои да бъде издадена от директора на РЗИ - Шумен. Седемдесет и шест са новите случаи на диагностицирани с COVID-19 в областта за последното денонощие. В Шуменско случаите, с регистрирани положителни проби за коронавирус в Единния информационен портал, достигнаха 882.

Затварят дискотеките и нощните барове и в Шуменско

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас са 1589 при направени за последното денонощие 9831 теста. 

От общо 36 519 потвърдени случаи на коронавирус до момента - 17 340 са активни. 

През последното денонощие са починали 13 души, а общият им брой досега е 1077. Хоспитализирани са 1886 болни, като 127 са в интензивни отделения.

Междувременно днес от Българския лекарски съюз посочиха в своя официална позиция, че са силно обезпокоени от стремглавия ръст на случаите на COVID-19 у нас. По думите на специалистите, трябва да се вземат спешни и навременни мерки с "балансирана строгост". 

"Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте", посочват от съюза.

БЛС: Времето на компромиси изтече, затворете дискотеките

От БЛС подчертават, че не искат икономиката да спира и държавата да бъде затворена:

"Напротив - нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност. В дискотеките и нощните заведения, на стадионите, обаче, спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това", допълват те.