Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие
Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие / снимка: sхc.hu
Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие
18073
Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие
  • Затягат мерките за издаване на разрешително за оръжие

Документът за психическа годност, който е необходим за издаването на разрешително за притежание на пистолет или ловна пушка, да отразява психическата годност, а не липсата на регистрация в психодиспансер. Това предложение за промяна в Закона за контрол на взривните вещества направи Руденко Йорданов от БСП и то беше прието от вътрешната комисия в парламента днес.

В момента при издаването на разрешително за притежание на пистолет се изисква тест, който да докаже психическата годност на желаещия да го има. При издаването на такова за ловна пушка е нужен само документ, доказващ, че човекът не е регистриран в психодиспансер. Според Йорданов, тестът трябва да бъде въведен при издаването и на това разрешително. Регистрацията в психодиспансер не е задължителна – можеш да бъдеш регистриран, но може и да не бъдеш, ако не си пожелал, обясни депутатът от БСП. По думите му при това положение издаваният документ не може да бъде валиден.

Руденко Йорданов предлага освен това през три години, когато се прави преоценка на разрешителното, отново да се полага такъв тест за психическа годност. „Трябва да защитим обществото от появата на хора, които са получили разрешително по спорен начин, да могат да носят и употребяват огнестрелни оръжия, обясни още депутатът.